Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hogere kortetermijnbodem

De AEX brak afgelopen donderdag als een van de weinige indices neerwaarts door een belangrijke steunzone. In de zone 384,50 tot 386 lag een batterij aan steunpunten:

  • de voormalige jaartop
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366-bodem
  • de onderkant van de vierde opwaartse gap
  • de stijgende bodemlijn vanaf het jaardieptepunt (331) met een raakpunt bij de 366-bodem

Zo'n doorbraak vond niet plaats in veel andere belangrijke indices. Hiermee was de kans aanwezig dat het om een vals signaal ging. Als belangrijk niveau gaf ik 386 op. Een slotbeweging op vrijdag hierboven zou betekenen dat deze eerste neerwaartse doorbraak een vals signaal zou kunnen inhouden.

De AEX brak weer opwaarts door deze zone en sloot ook boven de 386. Hiermee is de kans realistisch dat een bodem is geplaatst tijdens deze mini-correctie. Dit blijkt wel een terugval te zijn die aanzienlijk dieper is gegaan dan ik had verwacht.

Nog even geduld
Hiermee is de kans ook zeer klein geworden dat de AEX in de laatste handelsweken van dit jaar nog mijn doel van ongeveer 420 punten zal opzoeken. De huidige terugval zorgt er overigens niet voor dat mijn visie voor de komende tijd veranderd.

Ik blijf bij mijn mening dat de AEX eerst naar ongeveer 420 stijgt voordat de koers een forse correctie van ongeveer 10% zal starten. Deze beweging (of test) gaat waarschijnlijk pas in januari plaatsvinden waarna we alsnog alert moeten zijn op internationale toppatronen als beginpunt van deze verwachte correctie.

Pas na een dergelijke correctie verwacht ik de voortzetting naar niveaus ruim boven de 420. De opwaartse trends blijven intact en zolang dit het geval is, mogen we steeds hogere toppen verwachten.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Hogere bodem
In de afgelopen dagen is een interessant bodempatroon gevormd, een tweezers bottom. Hierbij ligt het intraday-dieptepunt van twee achtereenvolgende handelsdagen gelijk. Deze bodem is gevormd bij 383,70. Hierna lag ook nog eens de slotkoers van vrijdag gelijk aan de openingskoers van donderdag.

Mocht hiermee, en ik acht de kans zeker reëel, een hogere kortetermijnbodem zijn geplaatst, dan heeft er een daling van ongeveer 15 punten plaatsgevonden vanaf de jaartop van 398,60.

Voor de komende twee weken is het richtpunt de jaartop van 398,60 tot opnieuw de stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek, deze week bij 400,30. Een beweging tot boven de 400 blijft dit jaar dus reëel.

Richting 388
Het belangrijkste wapenfeit van dit jaar zou overigens niet een dergelijke doorbraak zijn, maar was de beweging boven de top (uit 2011) van 373. Dit was de top sinds de bullmarkt begin 2009 startte.

Waar liggen de niveaus in het kortetermijnbeeld? Uitgaande van de vorming van een hogere kortetermijnbodem bij 383,70 liggen de kansen momenteel opwaarts. Vandaag is de kans groot dat de eerstvolgende weerstand, bij 388, alweer snel gebroken wordt. Hier liggen:

  • de bodem die meerdere malen werd getest in de afgelopen twee maanden
  • het nog steeds oplopende 50-daags gemiddelde. Daarboven ontstaat meteen ruimte naar de 393,70 en de jaartop van 398,60

Aan de onderkant ligt de zone 385,50 tot 386 en de recente bodem van 383,70. Toch zou een hernieuwde (slot)beweging onder de eerste steunzone de neerwaartse druk weer kunnen opvoeren. In dat scenario ontstaat opnieuw ruimte naar de 373.

Maar zoals ik de afgelopen week al meerdere keren heb gezegd, zou er wel bevestiging vanuit andere indices moeten optreden en die hebben meer neerwaartse ruimte dan de AEX voordat er een verslechtering optreedt.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

195 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
195 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links