Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Niets aan de hand III

Ineens was er weer beweging in de AEX. De AEX neerwaarts door zowel de eerste steun van 393,70 als door de 392,50 brak. Bij 393,70 lag het dieptepunt van de afgelopen twee weken dat ook de bovenkant was van de vijfde opwaartse gap vanaf de vorige hogere middellangetermijnbodem (366).

De onderkant van deze gap lag bij 392,50. Hiermee werd de gehele gap gesloten en de zeer smalle consolidatie van de laatste twee weken neerwaarts afgerond.

Is hiermee een nieuwe technische situatie ontstaan? Gedeeltelijk, de consolidatie is breder geworden van een bewegingsruimte van 5 punten naar opnieuw ongeveer 10 punten. Mijn visie voor de komende tijd is echter niet veranderd.

Gap gevuld
Ik zie deze bewegingen nog steeds als tijdelijke onderbreking voordat een volgende en voorlopig laatste opwaartse versteiling zal plaatsvinden. Met de opvulling van de gap kwam ook direct ruimte vrij naar de eerstvolgende horizontale steun, bij 388.

Hier liggen meerdere bodems die in de afgelopen anderhalve maand zijn getest. De meest recente terugtest dateert van ongeveer twee weken geleden. Het dubbele omkeerpatroon van destijds is nog voor de helft geldig:

  • de island reversal is opgeheven
  • het bodempatroon in de vorm van een doji-hammer staat nog op de borden

Zal de AEX deze bodem opnieuw gaan testen, of krijgen we na de recente aanscherping van de jaartop een hogere kortetermijnbodem in de komende dagen?

Als ik uw gemiddelde verwachting voor de maand december moet geloven, zou de AEX nu zijn dieptepunt moeten hebben. U verwacht namelijk een gemiddeld dieptepunt in december van 390,50.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Toppenlijn
Het te breken niveau blijft de stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek, deze week bij 399,20. Zolang deze toppenlijn niet wordt gebroken, bleef een diepere terugval mogelijk.

Een sterk signaal blijft echter dat de AEX al ruim een maand consolideert terwijl tijdens eerdere testen van deze toppenlijn direct een top werd gevormd, waarna een correctie startte. Andere indices hebben veelal deze opwaartse versteiling in de afgelopen weken al gestart.

Pas boven de genoemde stijgende toppenlijn, mag een versnelling in de daaropvolgende tijd worden verwacht naar ongeveer 420.Het blijft echter onmogelijk om in te schatten of de door mij verwachte top rond de 420 nog dit jaar of pas begin volgend jaar geplaatst zal worden.

Voor de komende dagen moeten we nieuwe bodempatronen in de gaten houden die een (hogere) kortetermijnbodem kunnen aankondigen. Buiten de belangrijke 388-steun, ligt er nog:

  • de vierde opwaartse gap tussen de 385,70 en 387,20
  • het 50-daags gemiddelde bij 387,30
  • de vanaf de jaarbodem (juni) stijgende bodemlijn bij 384,30

Tijdens de zeer smalle consolidatie van 5 punten was de huidige beweging niet uit te sluiten, maar naar mijn mening blijft het neerwaarts potentieel beperkt en blijft een opwaartse versteiling het meest reële scenario.

We moeten dan ook alert zijn op een plotselinge positieve omkeer en de vorming van een bodempatroon in de komende dagen.

Olieprijs

Klik op de grafiek voor een grote versie

Olie: omkeer
Een van de opvallenste uitbraken vond gisteren plaats in de olieprijs (WTI). Na een geslaagde test van de stijgende middellangetermijnbodemlijn, brak de koers  gisteren met een forse candle opwaarts door zowel de dalende toppenlijn van de forse correctiefase als de meest recente top (95,50).

Hiermee lijkt de correctie definitief ten einde te zijn en mag uiteindelijk een hertest in de komende paar maanden worden verwacht van de zware top rond 110 dollar. Een mooie en duidelijke omkeer bij de olieprijs.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

382 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 december 2013 08:57
    toch zou het goed zijn als er een goeie correctie zo komen, het lucht moet er echt even uit, maar ja dan komt de eindejaars bonus lager uit dus houden we het nog maar even een paar weken hoog.
    We gaan vandaag dus gewoon weer verder omhoog, je zag het gisteren in de VS ook al. op het eind snel alles weer omhoog kopen, volume is trouwens ook te laag om over een echte correctie te kunnen spreken.
  2. graantje 4 december 2013 09:33
    Prima analyse weer Bas. Goed ook om de gemiddelde verwachting van de forumleden erbij te betrekken; dit is uiteindelijk toch de marktbeweging waar we op hoopten? Immers, de gaatjes worden gevuld, de bodem stevig aangestampt zodat we straks bij het springen naar en over de 400 geen 'breuken' oplopen.
    Suc6 allemaal en geniet ervan zolang het kan!
  3. forum rang 6 Koffiezondersuiker 4 december 2013 10:10
    quote:

    fred optie schreef op 4 december 2013 09:53:

    gettped vanaf mijn telefoon . waarvan de letters nog wel goed zijn.
    weet niet of je van sport houd maar ga eens wat sportbetting doen.
    Ik moet zeggen: het is ook een gestress, maar ik houd er meer aan over dan aan de beurs..

    Het is nog extremer -als je wilt- maar je hebt meer kans imo om te verdienen, mits je de juiste sport pakt die je goed volgt.

    En je betaald 0.00 kosten voor deelname.
382 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links