Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ahold incasseert, Ahold deelt uit

Ahold incasseert, Ahold deelt uit

Ahold is de party pooper op het beursfeestje vandaag. Met aanvankelijk -4% en na de analistencall van 14:00 uur inmiddels -5,5% op het bord is het de enige serieuze daler binnen de AEX, naast de vaste brekebenen Imtech, TNT en PostNL.

 

Waarom is het aandeel zo uit de gratie? De aankondiging van de terugstorting van een miljard euro aan de aandeelhouders zou eerder een positief dan een negatief effect moeten hebben. Kennelijk wegen de tegenvallende omzetcijfers van Ahold zwaarder.

En het is ook niet onverdeeld prettig wat CEO Dick Boer te melden heeft vandaag: niet alleen daalt de omzet in Nederland, omdat de consument de hand op de knip houdt, maar ook het marktaandeel daalt. Opzienbarend, aangezien datzelfde Ahold kort geleden nog met flinke prijsverlagingen de strijd aanbond met de oprukkende discounters.

Zelfde aantal klanten geeft minder uit
Die strategie werpt nog geen vruchten af en Ahold heeft voor de komende tijd de pijlen dan ook niet alleen gericht op prijs. De marketing zal effectiever moeten worden en qua productassortiment wordt 'vers' (en dan vooral de kwaliteit daarvan) de speerpunt.

Overigens, zo legde vice-president investor relations Henk-Jan ten Brinke vandaag uit, is het marktaandeel weliswaar wat geslonken, maar het aantal klanten dat bij AH winkelt is niet gedaald. De klanten geven alleen per winkelbezoek minder uit. "De consument spendeert in het algemeen minder en daar delen we in mee."  

Genoeg nieuwe vragen in ieder geval om te stellen aan Ahold-CEO Dick Boer tijdens het IEX-bedrijfsbezoek dat we op 27 november aan Zaandam gaan brengen. Wilt u mee en zelf rondkijken op het Ahold-hoofdkantoor en luisteren naar wat Boer te vertelen heeft? Hier kunt u zich aanmelden.

"Synthetische buyback" 
Wat ook zeker ter sprake gaat komen is die 1 miljard euro cash die Ahold gaat teruggeven aan haar aandeelhouders. Dat wordt geen superdividend, maar ook geen simpele terugkoop van aandelen, zoals nu al gaande is. Het wordt een combinatie van een cash-uitkering en een reverse spllt.

Voor ieder aandeel krijgt u straks (ongeveer) een euro in cash, terwijl tegelijkertijd de aandelen in een ratio van (waarschijnlijk) 14:13 worden gesplitst. Oftewel: van iedere 14 aandelen die u heeft, houdt u er 13 over. Oftewel: Ahold koopt voor die ene euro de facto 1/14 van uw aandelen.

Wat heeft u daaraan? Omdat de winst voortaan nog maar over 13/14 van de aandelen hoeft te worden verdeeld heeft dat direct positieve gevolgen voor het dividend en de winst per aandeel.

Waarom deze constructie? Ten Brinke: "Als we het doen in de vorm van een superdividend moet je daar 15% dividendbelasting over betalen. En als we het doen in de vorm van een 'gewone' terugkoop van aandelen, worden we, samen met het nog lopende buyback-programma, waarvan we nog zo'n 1,4 miljard euro te gaan hebben, wel een heel bepalende factor in de markt. Dan drijven we onze eigen prijs op. Op deze manier hebben we daar geen last van en kan het in één keer. Het is een synthetische buyback."

Precies weten hoe het zit, mèt voorbeeld? Ziehier de uitleg van Ahold zelf: 

 

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  2. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  3. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links