Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dat kan steiler

De AEX consolideert op een hoog niveau waarbij de intraday-beweging gisteren beperkt was. De bovenkant van de vierde gap, die vier dagen geleden werd geslagen, blijft daarbij als eerste steunpunt fungeren. De bovenkant van deze gap is bij 387,20 te vinden.

Net als de tweede gap is bij de vierde gap sprake van een relatief grote opwaartse gap. Hij ligt tussen de 385,70 en 387,20. Tegelijk met de vorming van deze gap werd de jaartop van 385,90 opwaarts gebroken. Voor de komende tijd acht ik de kans groot op een verdere opwaartse versteiling van de middellangetermijntrend.

Als sinds eind 2012 is er sprake van een relatief smal stijgend trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek. De bovenkant ligt ondertussen bij 393,50 en geldt al twee weken als mijn kortetermijnrichtpunt.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Waarom een versteiling boven de toppenlijn van dit trendkanaal? Er is sprake van een aanzienlijke opwaartse kracht in de AEX. Alle correcties werd sneller goedgemaakt dan de correctie zelf duurde. De vijfde correctie spande daarbij de kroon.

Alert op topvorming
Verder werd tijdens deze correctie op een punt na het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau getest tussen de tot dan toe geldende jaarbodem en jaartop. Dit niveau lag bij 365 punten. Verder werd tijdens zowel de vierde als de vijfde correctie de onderkant van het trendkanaal niet meer getest. Hij bleef hier telkens 5 punten boven.

Toch moet de AEX deze volgende opwaartse doorbraak nog laten zien. Hiervoor moet hij boven de 393,50 breken. Tot op heden bleef de AEX hier ongeveer 2 punten onder en zodra deze grens wordt bereikt, moeten we opnieuw de situatie bekijken. Ondanks dat ik de kans groot acht dat er een verdere versteiling gaat plaatsvinden, moeten we rond deze toppenlijn toch alert zijn op de vorming van mogelijke topvormingspatronen.

Een volgende correctieve beweging blijft namelijk ook een realistisch scenario. Mijn voorkeursscenario is echter een verdere versteiling en beweging hierna tot boven de 400 punten. Dit zou een verdere ontwikkeling betekenen van de huidige twee weken durende short-squeeze.

Zoals u weet gaf ik begin dit jaar een richtpunt aan van 400 tot 420 punten. Zodra deze zone tijdens de versteiling wordt bereikt, acht ik de kans groot op een forsere maar nog steeds normale correctie van rond de 10%. De start van deze correctie zal echter nog enige tijd op zich laten wachten.

Kortetermijnbeeld AEX
Deze verwachtingen vallen allemaal binnen de grenzen van het stijgende langetermijntrendkanaal waarvan ik verwacht dat deze ook in 2014 verder opwaarts zal ontwikkelen.

Terug naar het kortetermijnbeeld. Er is sprake van consolidatie. Ik gaf gisteren al aan dat een kleine terugtest zou kunnen plaatsvinden voor de opbouw van kracht voor de verwachte versteiling boven de 393,50. De vierde gap is de eerste steunzone. Daaronder ligt verder nog een smalle kleine derde gap tussen de 382,70 en 382,90 en de voormalige jaartop bij 380,20.

Zolang de stijgende toppenlijn niet opwaarts wordt gebroken, blijft een verdere consolidatie met mogelijk een verdere neerwaartse beweging onder de 387,20 mogelijk. Toch zal deze consolidatie naar mijn mening zeer kort van aard zijn. 

Bundfuture: interessant shortmoment
Een interessante grafiek is de Bund-future. De trend van de Bund is nog steeds dalend, waarbij een verdere daling naar lagere koersen realistisch blijft in de komende maanden. Als we kijken naar de huidige stand, dan test de Bund momenteel de dalende toppenlijn die werd gestart vanaf de laatste en zoveelste test van de all-time high rond de 147.

Opvallend is dat deze dalende toppenlijn net onder de neklijn ligt van een potentieel omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Zodra de Bund structureel boven de 141 komt, wordt dit patroon geactiveerd en ontstaat meer opwaarts potentieel richting de 143 – 144,50.

Zolang de Bund niet structureel boven de 141 terecht komt, blijft de huidige stand een interessant short-moment. Ruimte in het technische beeld blijft aanwezig richting de 136,50 tot zelfs 133,50 in de komende maanden. 

Grafiek Bundfuture

Klik op de grafiek voor een grote versie

Gouden stier 
Ik zit bij de laatste vijf genomineerden voor de Gouden Stier 2013. U kunt hier weer op mij stemmen!


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

213 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 oktober 2013 09:32
    turboos worden gemanipuleerd laatste tijd.
    Groen zijn verkopers, en kun je instappen, maar helaas word hier misbruik van.
    Duitse raming 0,01 beter steeds of het altijd zo precies is.

    Morgen black vrijdag, donkere dagen voor kerst. Vervroegde einde jaarrally is dit. al 14 dagen up.

    2014 een messcherpe down zijn denk ik, aex naar 200
  2. forum rang 6 Koffiezondersuiker 24 oktober 2013 09:52
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 24 oktober 2013 09:32:

    turboos worden gemanipuleerd laatste tijd.
    Groen zijn verkopers, en kun je instappen, maar helaas word hier misbruik van.
    Duitse raming 0,01 beter steeds of het altijd zo precies is.

    Morgen black vrijdag, donkere dagen voor kerst. Vervroegde einde jaarrally is dit. al 14 dagen up.

    2014 een messcherpe down zijn denk ik, aex naar 200
    clown van het forum.
213 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links