Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Blijf niet plakken aan losers

Beleggers zijn meer geneigd om beleggingsinstrumenten te verkopen die op winst staan, dan beleggingsinstrumenten die op een verlies staan. Zo laat bijvoorbeeld Odean in een studie uit 1998 zien dat beleggers winnaaraandelen ongeveer 1,6 keer vaker verkopen dan verliezeraandelen.

Sindsdien zijn vele studies verricht die dit effect bevestigen. Kortom; beleggers hebben de neiging om te blijven plakken aan verliezers. Dit heet ook wel het dispositie-effect. Dit blijkt een grote valkuil voor beleggers te zijn, vooral omdat vele beleggingsinstrumenten de neiging hebben om te trenden.

Dit betekent dat het verkopen van winnaars en het aanhouden van verliezers vaak geen goed idee is en beleggers geld zal kosten.

  • Waarom vallen beleggers dan ten prooi aan deze valkuil?
  • En hoe zou men deze valkuil kunnen vermijden?
  • En leidt deze valkuil ook tot voorspelbare patronen in financiële markten, zodat we het als beleggers in ons voordeel kunnen gebruiken?

Een van de populairste verklaringen uit de behavioral finance-literatuur voor het dispositie-effect is dat beleggers waarde hechten aan daadwerkelijk gerealiseerde verliezen en winsten, in plaats van papieren verliezen en winsten.

Wanneer een verlies geleden wordt bij de verkoop van een beleggingsinstrument, zal men hier een verslechtering in nut mee realiseren, terwijl men bij een verkoop met winst een verbetering in nut zal realiseren.

Langer aanhouden
Stel nu dat een beleggingsinstrument op een papieren winst staat. Over de gerealiseerde winst is men in het algemeen risico-avers en vaak ook ongeduldig, waardoor er de neiging ontstaat winnaars te verkopen.

Dan realiseert men immers de papieren winst en daarmee een toename in nut op korte termijn, terwijl het risico dat met het aanhouden van de winnaar gepaard gaat vermeden wordt.

Stel daarentegen dat een beleggingsinstrument op een papieren verlies staat. Bij gerealiseerde verliezen is men vaak op zoek naar risico (men wil maar al te graag het verlies goed maken) en wordt de realisatie van verliezen het liefst zo lang mogelijk uitgesteld.

Om die reden houdt men verliezers het liefst wat langer aan. Men realiseert zich dan immers niet het papieren verlies en de bijhorende afname in nut. Wel stelt men de realisatie van het verlies uit en behoudt men ook de kans om van de verliezer een winnaar te maken, om zo alsnog een toename in nut te realiseren.

Recentelijk hebben onderzoekers van onder andere Yale en Calltech deze verklaring bevestigd met behulp van hersenactiviteitanalyses. Hierbij moesten mensen beleggingsbeslissingen nemen terwijl ze in een MRI-scanner lagen.

Uit het onderzoek is gebleken dat op het moment dat er een beleggingsinstrument met winst (verlies) wordt gerealiseerd, er een sterke toename (afname) in activiteit van bepaalde hersengebieden ontstaat.

Dezelfde hersengebieden die ook het subjectieve genot van onder andere goede muziek, aantrekkelijke gezichten, lekker eten en lekkere wijn aangeven. Met andere woorden: juist op het moment van realisatie van een winst of verlies ervaren we sterkere veranderingen in ons nut.

Effect vermijden?
Afgaand op deze bevindingen zouden beleggers stappen kunnen nemen om het dispositie-effect te verminderen. Zo zou men zich moeten gaan realiseren dat het bij een aan- of verkoop beslissing niet gaat om historisch gerealiseerde rendementen, maar juist om verwachte, toekomstige rendementen.

Een manier om dit expliciet te maken in de beleggingsbeslissing is door verwachte rendementen op te schrijven voor elk beleggingsinstrument en juist de historische aankoopprijs te negeren.

Vervolgens kunnen deze getoetst worden aan de verwachtingen van anderen (experts!) en op basis hiervan kan een beslissing genomen worden. Hierdoor richt men zich op verwachte aspecten van de beslissing. Het dispositie-effect zou tot een soort van momentumpatronen in financiële markten kunnen leiden.

Kortom, door op momentum (of nog beter dispositiemomentum) te beleggen zou er voordeel behaald kunnen worden van beleggers die ten prooi vallen aan het dispositie-effect.

Laten we, voor het gemak, veronderstellen dat er twee type beleggers zijn; rationele beleggers en beleggers die ten prooi vallen aan het dispositie-effect. Beide kunnen in verschillende beleggingsobjecten beleggen die hetzelfde verwachte rendement hebben (tevens voor de simplificatie). Ga er ook vanuit dat beide groot genoeg zijn om marktprijzen te beïnvloeden (en dit is een cruciale veronderstelling!).

Blijft een valkuil
Stel dat een beleggingsobject op een winst staat ten opzichte van de historische gemiddelde aankoopprijs door een toename in zijn fundamentele waarde. De dispositiebeleggers zullen de neiging hebben het beleggingsobject te verkopen en zullen daarmee verkoopdruk en een bijhorende prijsdaling veroorzaken.

Hierdoor zal het beleggingsobject dus onder zijn fundamentele waarde verhandelen en naar verwachting een hoger rendement realiseren. Kortom, de voorspelling is dat winnaars uit het verleden het naar verwachting relatief goed blijven doen.

Stel nu dat een beleggingsobject door een onverwachte gebeurtenis een daling in zijn fundamentele waarde realiseert. De rationele beleggers zullen het beleggingsobject verkopen om zo de prijs naar beneden te drijven richting de lagere fundamentele waarde.

De dispositiebeleggers zullen het beleggingsobject aanhouden, waardoor de kans aanwezig is dat er op korte termijn te weinig verkoopdruk plaatsvindt en de prijs boven de fundamentele waarde blijft handelen. Op langere termijn is hierdoor het verwachte rendement lager. Kortom, verliezers uit het verleden blijven het naar verwachting relatief slecht doen.

Ik denk dat het dispositie-effect een van de grootste beleggersvalkuilen zal blijven. Gedrag afleren blijkt namelijk zeer moeilijk. Mijn advies is dan ook om tijdens uw beleggingsbeslissingen aan deze valkuil te denken en de tips als aangedragen in deze column toe te passen.

En wilt u nog een stap verder gaan, dan kunt u daarnaast profiteren van het dispositie-effect met momentumbeleggen. 


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Meer over Guido Baltussen

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. mei '17 De valkuil van ranglijsten
  2. jan '17 Hoe we voortborduren op het verleden 1
  3. dec '16 Vergeet het verleden... 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 september 2013 15:29
    Tja zie bijv imtech. Die viel van 18 naar eerst rond de 12. Toen waren er veel uitstappers. De koers veerde op om daarna keihard verder te dalen.

    Je zegt : beleggers moeten gaan realiseren dat het bij een aan- of verkoop beslissing niet gaat om historisch gerealiseerde rendementen, maar juist om verwachte, toekomstige rendementen.

    De mensen die op 12 kochten dachten dat de koers ver genoeg was afgestraft en zagen op de korte termijn een hoog rendement.
    Het devies bij tegenvallers zou van mijn kant zijn om een oude beurswijsheid opnieuw op te nemen door geen vallende messen op te vangen. Probleem is dat je nooit weet waar de vloer is en dat een upswing kort en krachtig kan zijn waardoor je de boot mist. En dan heb je 'dubbel' verlies. Want niemand wil op het dieptepunt verkopen om daarna een hele rit terug omhoog mis te lopen.

    Het beste is om niet te snel met te veel geld in te stappen. Zolang je ruimte blijft houden om de je aankoopkoers flink te middelen kun je hachelijke beursdalingen eenvoudiger pareren. Niettemin schuilt ook in die strategie het gevaar dat een bedrijf alsnog naar de knoppen gaat en je middelingsgeld ook door het putje zal gaan.

  2. sjaak1918 6 september 2013 17:02
    Beste Guido,

    Ik ben een bewuste dispositiebelegger en ik schaam me daar niet voor.
    Ik geloof immmers dat er maar één strategie is om geld te verdienen op de beurs; laag kopen en hoog verkopen. Alle andere strategieën moeten dit in mijn opinie ondersteunen of leiden af.

    Ik zal dus niet snel op een hoogtepunt instappen en probeer afscheid van mijn aandelen te nemen als ik het doel (meestal 25% netto) bereikt heb. Op deze manier heb ik met een klein beginkapitaal een aardige beleggingsportefeuille opgebouwd. Natuurlijk heb ik daarbij ook uitglijders als bijvoorbeeld Imtech en Brunel. Maar daar heb ik in het verleden met verschillende ritjes ook weer heel veel op verdiend. Ik geloof niet dat je als momentumbelegger aan mij als dispositiebelegger kunt verdienen, maar als dat wel kan; prima hoor!

    Het probleem bij laag kopen en hoog verkopen (basisstrategie) is, dat je wel terug kunt kijken maar niet vooruit. Dat maakt het lastig, maar ook leuk, anders zou iedereen geld kunnen verdienen. Ik geloof dat goed en slecht nieuws vaak al in de koers zit. Verwachtingen van experts (als je hier de banken mee bedoeld?) vind ik vaak eerder een contra-indicator, omdat zij meestal extrapoleren wat in het recente verleden gebeurd is (lijkt me een mooi studie-object).

    De toekomstige koers (verkoopprijs) is dus ongewis. Hier op een juiste manier op inzetten maakt het beleggen spannend. De historische koers (aankoopprijs) ligt vast en is zeker van belang als je geld wilt verdienen, want dat bepaald je marge.

    Groet,

    Sjaak
  3. forum rang 4 efreddy 6 september 2013 18:07

    Guido is een momentumbelegger en heeft het dus niet zo voor een dispositiebelegger.

    Kabouter lui erfde in 1980 een som die hij moest beleggen maar kabouter lui is helemaal geen belegger want van beleggen,daar word die zo moe van.

    Kabouter lui maakt zich er dan ook heel snel vanaf en koopt in 1980 voor 50% goud want dit moest je in ieder geval hebben (jammer voor hem toen juist aan de hoogste koers) en voor de overige 50% koos hij een aandelenindex zoals de Dow Jones.(idioot ,hij had dan ook de dood van aandelen niet gelezen want van lezen,daar word die zo moe van).
    Na 19 jaar slapen en zich totaal niet bekommert te hebben om zijn portefeuille blijkt hij het toch helemaal niet slecht te hebben gedaan.

    De portefeuille is wel fors uit balans door de forse daling van het goud en de forse stijging van zijn aandelen,hij besluit dus maar te herbalanceren naar die 50-50,alvorens hij zijn activiteit het slapen gaat hervatten.
    Toch werd toen iemand die goud kocht (waaronder dus ook kabouter lui) als een volstrekte idioot gezien want goud was duidelijk out.
    Kabouter lui is zich niet bewust over de huidige toestand van zijn portefeuille maar dat hij vele momentumbeleggers het nakijken heeft gegeven,dit is een feit.
    Ook heel wat dispositiebeleggers hebben het laten afweten,vele zijn immers op het ogenblik dat hun strategie toch nog zou beginnen werken hun vertrouwen erin compleet kwijtgeraakt en verkochten alsnog op het verkeerde ogenblik in paniek.

    Voor kabouter lui maakte het niet uit welke activaklasse het goed of slecht deed ,het volstond simpelweg dat de activa dat goed presteerde het beter deed dan wat slecht presteerde.
    En men kan maar maximum 100% dalen terwijl men altijd wel meer dan deze 100% kan stijgen.

    Voor kabouter lui lijkt beleggen dan ook heel simpel,gelukkig maar want van moeilijke zaken,daar word die zo moe van.
    Geen moeilijke woorden voor hem zoals momentumbeleggen of dispositiebeleggen,daar word die zo moe van.


  4. [verwijderd] 6 september 2013 18:34
    In de eerste maanden dat ik belegde heb ik een aantal maal verliezen vroegtijdig afgekapt. Ik ben de bewuste aandelen wel blijven volgen. Wat bleek, 2 maanden na het afkappen van de positie had ik de aandelen budgetneutraal weer kunnen verkopen. Daarentegen het goedmaken van de afgepakte verliezen heeft even geduurd. Zolang een aandeel niet besmet is, zie ik dan ook geen probleem in dispositiebeleggen. Het uiteindelijke rendement is daarmee toch beter.
  5. Herr Professor 7 september 2013 12:50
    Zowel dispositie als momentum gaan uit van het idee dat beurskoersen voorspelbaar zijn: de ene theorie stelt dat een stijgend aandeel verder zal stijgen (momentum), de andere dat een gestegen aandeel binnenkort wel zal gaan zakken (mean reversion). Voor geen van twee is ooit een sluitend bewijs gevonden. Uiteraard hebben op sommige momenten / periodes / markten de dispositie mensen gelijk, en op andere de momentum mensen. Dus zullen ze elkaar voor altijd met modder blijven besmeuren. Maar in wezen is kiezen voor een van die twee strategien per definitie fout.

    Kabouter lui balanceert. Dat lijkt goed, maar is ook bij echt willekeurige koersen niet beter of slechter dan buy and hold of met een pijltje naar de krant gooien.

    Misschien moet je balanceren tussen dispositie en momentum: dus de ene helft van je portefeuille momentum beleggen doen, en de andere helft dispositie. En dat daar jaarlijks herwegen. Best of both worlds
  6. Belegde boterham 8 september 2013 20:16
    Tsja - is dit ironisch bedoelt?

    Vervolgens kunnen deze getoetst worden aan de verwachtingen van anderen (experts!)en op basis hiervan kan een beslissing genomen worden.

    -------
    U moet voor de grap is goo(ch)elen op bijv adviezen ING 2007
    Dan komt u vanzelf de advieskoersen tegen van deze experts :)

  7. Brievenbus 9 september 2013 09:15
    Ik lach me al jaren wild hoe de handel keer op keer probeert de particulier te leren om toch vooral losers te verkopen, en zeker niet e koen, en winners te kopen, of anders vast te houden.
    Beurs moet tenslotte wel zo makkelijk mogelijk te voorspelen en manipuleren zijn, en, aar werkende afwijkende acties van particulieren maar verstorend.....
  8. [verwijderd] 9 september 2013 10:36
    quote:

    Brievenbus schreef op 9 september 2013 09:15:

    Ik lach me al jaren wild hoe de handel keer op keer probeert de particulier te leren om toch vooral losers te verkopen, en zeker niet e koen, en winners te kopen, of anders vast te houden.
    Beurs moet tenslotte wel zo makkelijk mogelijk te voorspelen en manipuleren zijn, en, aar werkende afwijkende acties van particulieren maar verstorend.....
    Ik denk juist het tegenovergestelde. Banken en professionals zijn dolblij met beginnende beleggers, die denken in duur/goedkoop en dus een aandeel dat recent 20% gestegen is niet willen kopen, maar een bedrijf zoals Imtech dat plotseling slecht nieuws meldt en halveert in koers massaal koopt. In dat forum zijn genoeg voorbeelden van mensen die rustig melden dat ze balen van hun 80% verlies maar dat ze vasthouden, al duurt het nog jaren, tot het weer goed komt en ze zonder verlies kunnen uitstappen. Dat zijn de sukkels die de aandelen van de professionals kopen die wel een daler kunnen afstoten op een relatief hoog punt. Die wisten allang met Imtech op 8 euro dat een slecht nieuwtje nooit alleen komt en dat er meer zuur in het vat zat.

    Ik denk dat het vooral psychologisch is, mensen denken dat koersen cyclish bewegen tussen recente hoog en laag, geloven niet in uptrends zoals Air France KLM dat in 2012 ruim 100% steeg van 4 naar ruim 8 euro, die zouden al na 10% uitstappen en dan zitten wachten tot het weer op de 4 staat. Elke beginner heeft wel eens een herstel op een grafiek gezien, en ziet in elke dalende lijn een mogelijk omkeerpunt en zijn vooral bang op de bodem te verkopen, als het dan verder daalt denkt men dat ze op dat eerdere punt hadden kunnen verkopen maar dat het nu het nog 10% lager staat ze beter kunnen wachten op herstel. Uiteindelijk raakt de belegger verlamd en is niet meer in staat in te grijpen, tot het punt dat hij met afschuw de koers niet meer wil volgen en vermijd ernaar te kijken.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links