Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schaliekans?

De mogelijke winning van schaliegas in Nederland kan volgens minister Kamp mogelijk 20 tot 30 miljard euro opleveren voor de schatkist. Een mooie meevaller in deze economische zware tijden. maar is het wel een pot met goud in de grond?

Schaliegas heeft duidelijke voordelen. Bedrijven wrijven zich in de handen met de mogelijke komst van schaliegas omdat ze hopen dat de energiekosten zullen dalen. In de Verenigde Staten heeft de komst van schaliegas geleid tot een daling van de gasprijs van wel 70%.

  • Schaliegas is interessant voor chemiebedrijven, omdat schaliegas vanwege haar samenstelling (hoog butaan- en propaangehalte) een grondstof is voor chemische producten.

  • Schaliegas is ook een politiek middel, omdat we met eigen gaswinning minder afhankelijk zijn van import uit het buitenland (Rusland).

Kortom, schaliegas lijkt goed voor onze economie, maar is dat ook zo?

G8-consensus
De voorstanders rekenen zich rijk. In werkelijkheid is de economische waarde van schaliegas negatief. De verklaring ligt in het beschikbare CO2-budget om de temperatuurstijging op aarde onder controle te houden.

Er bestaat consensus binnen de G8 (inclusief Verenigde Staten, China en Rusland) dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet met meer dan 2 graden Celsius mag stijgen!

Het feit dat de Verenigde Staten en China deze grens hebben gesteld aan de opwarming van de aarde doet vermoeden dat er belangrijke economische motieven aan ten grondslag liggen. Een stijging van de temperatuur met meer dan 2 graden leidt namelijk tot enorme economische schade door:

  • overstromingen
  • mislukte oogsten
  • bosbranden
  • stormen
  • et cetera

CO2-budget
Het Stern rapport uit 2006 schat in dat een stijging van boven 2 graden de schade kan oplopen van 5% tot 20% van het bbp. Wetenschappers hebben aan deze maximale temperatuurstijging van 2 graden een CO2-budget gekoppeld (zie: Staartrisico Shell).

Dit getal bedraagt 565 gigaton. Echter, als we de totale bewezen voorraad aan fossiele brandstoffen in de wereld gaan verbruiken (we verbranden circa 65%) leidt dit tot een CO2-uitstoot van 2795 gigaton, een factor 5 groter.

Het grootste gedeelte (80%!) van de bewezen voorraden kan dus niet worden opgestookt. De winning en verbranding van schaliegas leidt jaarlijks tot nog meer CO2-uitstoot (zie de grafiek hieronder, waarin ook de uitstoot van methaan toeneemt, wat een factor 19 sterker effect heeft op klimaatverandering).

Wereldwijd kan winning van schaliegas leiden tot een extra CO2-uitstoot van 18 gigaton per jaar. Dit komt bovenop bestaande reserves. Hierdoor wordt de klimaatverandering verder versneld.



Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: Robert Howath, Cornell University

Politieke omwenteling
Nu denkt u misschien dat we zo verknocht zijn aan olie en gas (en de fossiele energielobby zo sterk is) dat we die voorraden toch wel gaan verbranden, maar daar zijn wij niet van overtuigd.

Naarmate we meer van de effecten van de klimaatverandering merken en zich meer rampen voordoen zal de politieke onwil om echt grootschalig in te zetten op duurzame energie door de publieke opinie veranderen. Een dergelijke politieke omwenteling hebben we in Duitsland gezien na Fukushima met de sluiting van de kerncentrales.

Kortom, samen met de G8 houden we nog maar even vast aan de 2 graden en de 565 gigaton. Het totaal negeren van dit getal is vanuit beleggingsperspectief een onverantwoord risico.

Meer overcapaciteit
De markt van fossiele brandstof zal door het bereiken van het koolstofbudget de komende jaren veranderen in een markt waar sprake is van overcapaciteit (en niet van schaarste). Het toevoegen van extra reserves aan fossiele brandstoffen middels de winning van schaliegas leidt alleen maar tot meer overcapaciteit en heeft dus weinig economische waarde.

Schaliegas voegt dan alleen wat toe als de kosten van de winning lager zijn dan de kosten van de winning van de bestaande reserves. En dat lijkt niet het geval, zeker niet in het dichtbevolkte Nederland met haar hoge milieueisen.

Als de kosten van de winning van schaliegas hoger zijn dan de winning van de bestaande bewezen reserves dan is de economische waarde na winning negatief vanwege de reeds bestaande overcapaciteit aan fossiele brandstoffen.

Duitse voorsprong
Duitsland bewijst dat grootschalige duurzame energie mogelijk is door inmiddels 25% van het elektriciteitsverbruik duurzaam op te wekken met wind, biomassa en zon. De doelstelling van Duitsland is 30% in 2020 en lijkt haalbaar.

Windmolens zijn in circa vijf jaar tijd prijsconcurrerend met elektriciteit uit kolencentrales en zonnepanelen volgen in circa tien jaar door de sterke prijsval van zonnepanelen.

De kosten voor de samenleving via subsidies liggen in Duitsland op circa 2% van het bruto nationaal inkomen, maar dat is een goede investering gebleken door de circa 800.000 extra banen en de technologische voorsprong op het buitenland.

Ook gezien de verwachte maatschappelijk schade van 5 tot 20% van het bbp is het een verstandige zet.

Energieakkoord
Nederland heeft een onafhankelijke, schone vorm van energie nodig. Schaliegas is niet schoon. Die belangrijke eigenschap hebben solar- en windenergie wel.

Het vorige week bereikte Energieakkoord is een goede aanzet voor grootschalige duurzame energie, die de energiesector, de financiële sector en de overheid moeten vertalen naar financieringsprogramma’s, vergunningen voor projecten en regelingen voor decentrale opwekking.

De voorraad schaliegas heeft een negatieve economische waarde en kan daarom beter in de grond blijven. In het Energieakkoord wordt overigens niet gerept over schaliegas en laten we dat vooral zo houden.


Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Double Dividend kan voor klanten posities aanhouden in de in deze column genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt.

Meer over Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Recente artikelen van Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

  1. dec '13 Indexbeleggers zijn freeriders 25
  2. apr '13 Microfinanciering: goed voor? 8
  3. feb '13 Indexbeleggen is niet duurzaam 11

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. retsok 4 september 2013 10:05
    verrrek die amerikanen toch, stelen ook alles van ons..

    Verrekken
    Let op: Spelling (deels) uit 1864: uit het verband rekken; ver-, ontwrichten; sterven; ....verrek! (zek. scheldwoord). het verrekken; ontwrichting.

    fracking... het ontwrichten uit het verband halen,,,van gesteentelagen.. hmmmm

    das toch iets wat een minister niet zou moeten willen.. ontwrichten nooit goed voor de samenleving of toch kamp...
  2. [verwijderd] 4 september 2013 10:23
    Voor een groot aandeel wind en zon in de energiemix is betaalbare opslag van stroom nodig. Dit zouden we moeten subsidiëren. tot die tijd is fossiel nodig om het wegvallen van wind en zon op te vangen. Daarnaast is gas in de transitieperiode naar volledig duurzaam een geschiktere fossiele brandstof dan kolen. Op dit moment schakelen de Amerikanen over van kolen naar gasstook waardoor hun uitstoot juist afneemt. Ook lopen er projecten om vrachtwagens op LNG te laten rijden, waarmee de transportsector juist schoner wordt door gas.
  3. Bas2012 4 september 2013 13:00
    Ongelooflijk 1 grote copy floppy van wikipedia met allerlei discutabele conclusies en studies, vergelijken getallen op basis van appels en peren....Dat jullie willen concluderen dat schaliegas niet verstandig is, doe dat dan met de wat meer gangbare redenen:
    - Verbruik van water bij winning en kans op schade grondwater
    - Het gebrek aan kennis in Nederland wbt winning schaliegas (kunnen wij het net zo goedkoop als in de USA?_
    - Bevolkingsdichtheid/protesten/permitting etc en oplopende complexiteit kosten projecten
    - Aarbevingkansen door winning
    en zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken en ga ik mee met de uiteindelijke conclusie laat het in de grond. Kom alleen niet aan met een zeer discutabel verhaal mbt milieu en een Duitsenergie verhaal/vergelijk (van wikipedia dat kant nog wal raakt).
  4. forum rang 6 haas 4 september 2013 14:19
    di 03 sep 2013, 06:44 | 90 reacties
    Soms zelfs gratis gas uit Duitsland
    AMSTERDAM (AFN) -
    De versnelde overstap naar duurzame energie in Duitsland kan het streven van Nederland om meer te investeren in wind, water en zonne-energie ernstig belemmeren. Nederlandse energiebedrijven zullen hierdoor belangrijke inkomsten mislopen, waarschuwt het economisch bureau van ABN Amro dinsdag.

    Het komt steeds vaker voor dat er bij onze oosterburen een enorme overcapaciteit is aan windenergie, legt ABN-econoom Hans van Cleef uit. Dit overschot aan stroom wordt tegen sterk gereduceerde tarieven, soms zelfs gratis, op de Nederlandse markt gedumpt. Het gevolg is dat Nederlandse gas- en kolencentrales tijdelijk moeten worden stilgelegd en met financiële tegenslagen te maken krijgen.

    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21860...
  5. bub 4 september 2013 21:00
    laten we de weefgetouwen ook maar weer uit het museum halen. Een proefboring kan tenminste duidelijkheid geven over haalbaarheid en een verbeterdinzcht in risico's. Dat kan nooit het grondwater in heel Nederland aantasten mochten de cassandra's gelijk krijgen. Als je nou je energie gewoon eens zou steken in het oplossen van problemen in plaats van aan de rem hangen, dan komt er misschien nog ooit eens van de grond in dit land.
  6. [verwijderd] 10 september 2013 14:39
    De waarheid rond de hele fracking business?

    * het is 1 groot financieel piramide spel
    * grootschalige manipulatie van productie-cijfers, prijzen etc.
    * de meute wordt voorgelogen en gaat de rekening gepresenteerd krijgen

    Serieuze en deskundige Amerikanen doen hun best om de misstanden uiteen te zetten, maar zoals gewoonlijk wordt dit niet door de media opgepikt.

    energypolicyforum.org/about-us/deborah/

    petroleumtruthreport.blogspot.nl/

    blog.shaleshockmedia.org/

  7. bub 10 september 2013 19:39
    een wat nuancerend artikel over hoe er in Amerika mee om wordt gegaan. www.huffingtonpost.com/2011/08/22/hal...

    De industrie weet wel degelijk dat ze een probleem hebben werkt aan oplossingen. Voor de nederlandse situatie kun je bouwen op ontwikkelingen uit de VS en andere dingen zul je ter plaatse moeten leren. Aangezien fracking geen filosofie is, zul je van de praktijk moeten leren. Lijkt me niets op tegen als je met de nodige voorzichtigheid aan de slag gaat. Maar om nou maar gewoon dwars voor alles te gaan liggen is toch echt het andere uiterste. Of je zet door en sluit je zelf van gas en electra af en neemt de fiets voor vervoer. Dan heb je recht van spreken. Al het andere is hypocrisie. Net als in de jaren'80 rondrijden met een 2cv met een sticker tegen atoomstroom. Of dat was misschien meer naiviteit terwijl je echt kon weten dat zonder atoomstroom in Frankrijk niets tot stand komt, ook geen 2cv.

  8. [verwijderd] 8 oktober 2013 14:35
    Vertrekkend CEO van SHELL heeft spijt van het schalie-avontuur in de VS.

    Het avontuur heeft niet opgebracht wat was gepland en de schaliegas-portefeuille zal de komende jaren worden herzien. Wat duidelijker geformuleerd: SHELL heeft forse verliezen geleden en gaat zich geheel terugtrekken.

    En dat terwijl zich in de VS de gunstigste omstandigheden voordeden in vergelijking tot de rest van de wereld.

    www.ed.nl/algemeen/economie/peter-vos...
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links