Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goed bezig, AEX

Een dapper besluit van NYSE Euronext, om de samenstellingsregels van de AEX-index per volgend jaar te gaan veranderen. De AEX is het handelsmerk van wat er nog rest van de Amsterdamse Effectenbeurs en dan is het verleidelijk om alles maar te laten zoals het is omdat we dat "altijd al zo deden".

Kennelijk moet NYSE Euronext ook nog wennen aan haar eigen daadkracht, want de site van de AEX zelf zwijgt nog in alle talen over de nieuwe regels. In de pers gaat veel aandacht uit naar het verdwijnen van pennystocks uit de index - in het nieuwe model moet een aandeel bij introductie in de index minimaal 1 euro waard zijn - waardoor bijvoorbeeld stuiterbal Pharming uit de Midkap-index verdwijnt.

De belangrijkste verandering is echter dat de volgorde van toelating niet langer wordt gebaseerd op volume, maar op beurswaarde. Dat lijkt cosmetisch - voor de AEX betekent het waarschijnlijk dat er aan de onderkant van het spectrum een stuk of vier wisselingen gaan plaatsvinden - maar het gevolg is wel dat de AEX een stuk minder mode- en hypegevoelig wordt dan in het verleden.

Imtech door de poort
Kijk alleen al naar die vier wisselingen die op basis van de huidige beurswaarde zouden plaatsvinden: PostNL, Corio, Air France-KLM en Imtech zouden degraderen naar de AMX, terwijl Ziggo, Boskalis, Nutreco en Delta Lloyd naar de hoogste divisie verhuizen.

Persoonlijk geeft dat laatste kwartet me een iets stabieler gevoel dan de eerste vier, maar ieder zijn voorkeuren, natuurlijk. En een situatie zoals in maart van dit jaar, toen het gedecimeerde Imtech gewoon door de AEX-poort mocht dankzij het dumpgedrag van beleggers, komt onder de nieuwe regels ook niet meer voor.

Er is uiteraard nog wel een omzetregel, om de verhandelbaarheid van de AEX te garanderen, maar dat is nu een randvoorwaarde in plaats van het hoofdcriterium. Al met al is het een aanpassing die eigenlijk al veel eerder had moeten worden doorgevoerd, maar goed, liever laat dan nooit.

Wat er nu nog ontbreekt is de laatste stap richting een echt goede Nederlandse beursindex, namelijk het lozen van rare buitenlandse verstekelingen - u kent de usual suspects. Prima bedrijven hoor, maar het idee dat Amsterdam een paradijs voor internationaal prestigieuze noteringen zou moeten zijn is inmiddels definitief passé - en nooit ècht gerealiseerd.

Maak er een mooie Nederlandse index van, die voor zover mogelijk echt weer een weerspiegeling van de lokale economie wordt. En een vlaggenschip voor het Damrak als kapitaalmarkt voor het Nederlandse bedrijfsleven. Eerste stapje is gezet - AEX-aandelen moeten vanaf 2014 in euro's noteren - nu de volgende nog.

Er zijn er trouwens meer die er zo over denken.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  2. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  3. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. RT2014 29 augustus 2013 14:52
    Volgens mij mogen we bijzonder content zijn met het feit dat de AEX niet de nederlandse economie weerspiegelt, anders was het rendement beduidend lager geweest.
    Ik kan me wel in de stelling vinden dat aan de AEX genoteerde ondernemingen in ieder geval Nederlandse roots moeten hebben.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links