Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Vier Grote Fed Weken

De Vier Grote Fed Weken

Je schijnt er gaaf te kunnen vissen. In de Snake River. Daar wordt het vast druk langs de oevers dit weekend, want Jackson Hole lijkt op voorhand een totaal non-event te worden. De naam zegt het eigenlijk al, Jackson Hole is een gat in de middle of nowhere in Wyoming, zo'n 300 km boven Salt Lake City.

Het is traditie dat hier ieder jaar op uitnodiging van de Kansas City Fed de centrale bankiers van deze planeet een lang weekend speechen, confereren, debatteren en kletsen. En vissen. In die Snake River. Het weekendje-weg is beroemd omdat diverse centrale bankiers hier ooit Grootsche Plannen aankondigden.

Een paar jaar geleden hield Fed-voorzitter Ben Bernanke hier Operation Twist ten doop, waarna de aandelenmarkten speerden. Dat belooft wat met die Fed-tapering in aantocht, ofwel de belofte dat de centrale banken van de VS QE3 afbouwen: 85 miljard dollar per maand aan staatsobligaties en hypotheekproducten.

Helaas, Bernanke is er niet. ECB-president Mario Drahi evenmin. Dat geldt ook voor Bernanke's nieuwe brother in arms, de kakelversche gouvenreur van de Bank of England Mark Carney. Zijn collega Haruhiko Kuroda van de Bank of Japan is er wel en is daarmee formeel gezien de hoogste gast.

Payroll Report en FOMC minutes
Janet Yellen, de Fed vice-voorzitter en in de race om Bernanke in januari op te volgen, komt ook langs... om een panel voor te zitten. Lawrence Summers, de andere top-kandidaat om nieuwe Fed-voorzitter te worden en naar verluid de favoriet van president barack Obama, is er ook al niet.

Kortom, om te weten te komen waneer de Fed nou écht met hoeveel dat maandelijkse steunprogramma gaat terugbrengen, moet u waarschijnlijk wachten tot het Fed-rentebesluit en de daaropvolgende persconferentie van Bernanke op 18 september. Huiswerk: let op het Payroll Report van 6 september!

De inflatie in de VS is meer dan onder controle, maar de werkgelegenheid in Amerika - het andere mandaat van de Fed - wil echter nog niet echt naar behoren vlotten. Als het werkgelegenheidsrapport van 6 september meevalt, dan lijkt tapering in de tas te zitten. Zo niet, dan zijn alle opties nog open.

Echte Fed-watchers pikken morgen ook om 20:00 uur de notulen mee van het laatste Fed-rentebesluit (FOMC minutess) op zoek naar hints, aanwijzingen of wat dan ook die maar iets kunnen zeggen over wanneer de Fed wat van plan is. Spannend, hé? :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links