Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Verdere topaanscherping

Na de precieze test van de stijgende AEX-toppenlijn net boven de 380 van twee dagen geleden, gaf ik aan dat een kleine terugtest kon plaatsvinden. Deze terugtest zie ik als aanloopje voor een volgende en voorlopig waarschijnlijk laatste opleving in het kortetermijnbeeld.

Zoals u weet, verwacht ik binnenkort de start van de vierde correctie van dit handelsjaar. Een correctie voor de vorming van de volgende hogere bodem waarna de AEX verder kan oplopen richting mijn doel voor de tweede helft van dit jaar van 400 tot 420 punten.

Hier ligt een stevige horizontale weerstandszone. Het is echter onmogelijk een top precies te voorzien en de vraag is dan natuurlijk ook of de AEX al de top heeft gevormd, of dat er toch nog een verdere aanscherping zal plaatsvinden. Ik ga uit van het tweede scenario, ondanks dat de ruimte erg beperkt was geworden.

Mijn doel van deze opgaande beweging vanaf juli (ongeveer 50 indexpunten) lag in de zone 380 – 385 en de onderkant is daarbij al aangeraakt. Bij 384,50 ligt dan nog de bovenkant van het sinds begin 2012 aanwezige trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek. Verder liggen er nog weerstanden bij 385 en 388.

Terugtest
Het is daarbij belangrijk om te letten op de eerste waarschuwingssignalen (die hebben we al gehad vanuit de indicatoren en de VIX), maar het belangrijkste signaal moet uit de grafiek zelf komen. Buiten de test van de eerste stijgende toppenlijn werd tot op heden nog geen omkeerpatroon vanuit de candlesticks gevormd.

Verder is er sprake van een sterke en technisch gezien mooie terugtest gisteren. Ik gaf aan dat een terugval mocht plaatsvinden naar de belangrijke uitbraakzone van 373 – 374 tot mogelijk de sinds 17 juli stijgende bodemlijn van nu 371,70. De uitbraakzone werd gisteren opnieuw getest waarna de AEX weer opveerde. Zolang deze niveaus in stand blijven, mag een verdere aanscherping medio volgende week van de jaartop worden verwacht. U moet zeer alert blijven op verdere verslechteringen.



Klik op de grafiek voor een grote versie

Amerikaanse indices
Opvallend daarbij is dat de Amerikaanse indices in het kortetermijnbeeld al wel verder zijn verslechterd, waarbij de S&P 500 bijvoorbeeld al een klein hoofd-schouderpatroon heeft afgerond. De kans is daardoor toegenomen dat in kortetermijnbeeld de top al op de borden staat (1.709) en deze pas na een volgende correctie opwaarts wordt gebroken.

Wel testte de S&P 500 gisteren bijna het te berekenen koersdoel vanuit dit omkeerpatroon, maar ook de junitop en zijn 50-daags gemiddelde. Een nieuwe opleving richting de jaartop blijft dan ook nog steeds mogelijk, verbetering treedt op zodra de dalende kortetermijntoppenlijn van nu 1.690 wordt gebroken.



Klik op de grafiek voor een grote versie

In het langere en middellange termijnbeeld is er overigens niets aan de hand. Zodra de AEX onder de genoemde stijgende kortetermijnbodemlijn terecht komt, neemt de kans toe dat de top voorlopig op de borden staat en de AEX eerst verder zal corrigeren. Deze binnenkort verwachte correctie zal echter minder groot zijn als de correctie van juni (destijds 42 punten).

Als richtpunt houd ik de onderkant van het trendkanaal op de weekgrafiek aan, die nu net boven de 355 is te vinden. Zover is het nu nog niet, voor de komende dagen verwacht ik dat opnieuw de aanval zal worden ingezet op de 380 tot 385 punten.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

277 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 augustus 2013 08:35
    ik zien geen aanleiding om meteen weer te moeten toppen. hebben dagen genoeg om topjes neer te zetten. realiteit met economische waarde is ver te zoeken nog met de beurs, zoals k de kort ook zegt. de luchtbel kan niet stuk meer lijkt wel. Usa wel gezakt, en eu blijft maar up gaan.

    Misschien maandag wel eens weer klein beetje up.
  2. [verwijderd] 16 augustus 2013 08:56
    Zou fijn zijn als centrale banken eens ophouden met het op grote schaal beinvloeden van de markten waardoor er geen normale marktwerking meer plaatsvind. Alles draait om de geldpersen van de centrale banken. Het feit dat op zich positieve cijfers uit de VS niet opwegen tegen de kans dat er iets minder zal worden bijgedrukt door de FED geeft aan dat de markten overgewaardeerd zijn op fundamentele basis en alleen op deze niveau's staan door de EPO die de FED maandelijks toedient.
  3. [verwijderd] 16 augustus 2013 09:56
    Een bounce lijkt verder uitgesloten vandaag. Zou me niks verbazen als vandaag de koers rond 374 blijft hangen, ivm expiratiedag vandaag. Misschien dan voor TA de belangrijkste signalen voor een correctie niet uit de grafiek van de AEX komen, veel andere indicatoren geven wel aan dat topvorming heeft plaatsgevonden. Ik blijf vandaag short en het moet gek lopen als ik niet short het weekend inga.
  4. [verwijderd] 16 augustus 2013 10:03
    Zo een keer in de zoveel tijd kan ik de neiging niet onderdrukken de bomen in mijn tuin te sproeien. Ik stel me dan voor dat het in die bomen een vieze bende is geworden, met stof en dode beesten. Dat verhindert de fotosynthese denk ik dan, met mijn pindabrein.

    Tuurlijk, het regent dan even en de vrouw is boos over zoveel domheid.

    Maar ze staan er wel weer lekker fris bij.

    Een lekker frisse correctie heet bij velen tegenwoordig een crash.
277 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links