Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kriegel over Krugman

Wat jammer dat beleggers geen consumenten zijn. Anders zou de Nederlandse economie als donderslag bij heldere hemel uit zijn lethargische kwakkelfase geraken. De pessimistische Nederlander weigert de economie uit het slop te consumeren.

Maar de belegger ziet de zonzijde van het beursleven en laat de AEX langs het pad van steeds hogere koersen flaneren. Heeft Rutte, naast zijn koop-een-huis-en-auto-adviezen, ook de aandelenmarkt in het vizier gehad? Heb ik een paar uitspraken van onze premier gemist? 

Laten we wél dat aandeel ASML kopen. We moeten een beetje risico nemen en vertrouwen houden. Laten we wél een positie in Ahold nemen. Zien we op de aandelenmarkt het effect van een positieve instelling wat onze economie zo node mist? Is optimisme de stuwende kracht achter de zomerhausse?

Onrealistisch wensdenken
Ik denk het niet. Net zoals de Nederlandse consument niet door pessimisme de hand op de knip houdt, maar dat doet uit nuchter realisme, is de kooplust op de aandelenmarkt niet gebouwd op onrealistisch wensdenken.

Wat is er nu zo optimistisch aan om een aandeel als Royal Dutch Shell te kopen met een koers-winstverhouding van 7 en een dividendrendement van 5,5%. Natuurlijk, je kunt je geld wegzetten op een spaarrekening met zeer weinig risico, inclusief de oncomfortabele zekerheid van een laag, en na inflatie en belastingheffing, negatief rendement.

Beleggen in een tienjarige staatslening is natuurlijk ook mogelijk. Het levert iets meer dan 2% jaarrendement op, en dezelfde zekerheid als bij sparen over de negatieve impact van belasting en geldontwaarding. Daarnaast is er het risico van een flinke koerstik als gevolg van een, in mijn ogen, waarschijnlijke forse toekomstige rentestijging.

Totaal verkeerd
De aandelenbelegger is niet optimistisch, maar maakt een logische keuze uit de beschikbare, meest onaantrekkelijke alternatieven. Echt optimisme zien we pas terug als de economie weer aantrekt. Helaas, voor Nederland kunnen we dat voorlopig vergeten. Want Rutte is met zijn koop-dat-huis-uitspraken niet alleen een roepende in de woestijn, hij voert ook nog eens een totaal verkeerd beleid.

Dit keer niet volgens de oppositie in de Tweede Kamer en ook niet volgens u, via de Peilende Hond, zelfs niet volgens mij, maar naar het oordeel van een Amerikaanse econoom. Niet de eerste de beste, het gaat om Paul Krugman, winnaar van de Nobelprijs voor de economie in 2008.

Volgens Krugman voert Nederland consistent en vastbesloten het verkeerde beleid door strak te bezuinigen in tijden dat extra uitgaven gewenst zijn. De gelauwerde econoom vergelijkt het beleid zelfs met de jaren dertig, toen de verdediging van de Gouden Standaard ook desastreus uitpakte.

Meer schulden
Krugman meent dat de Belgische situatie veel beter is, juist door het gebrek aan overheidsbeleid. Krugman adstrueert zijn betoog(je) met een paar cijfers. De werkloosheid is sinds 2007 in Nederland sterker gestegen dan in België, en het begrotingstekort is daar harder gedaald.

Dat de staatsschuld bij onze zuiderburen 30 procentpunt hoger ligt, is kennelijk een te verwaarlozen detail. Ook de half procent hogere Belgische rente stelt volgens Krugman niet veel voor. De ECB houdt de rente voorlopig laag, dus zal het renteverschil de komende tijd gering blijven.

Het antwoord van Krugman op de crisis, een hoger begrotingstekort, is in al zijn eenvoud volkomen verkeerd. Impliciet geeft hij aan dat overheden gebruik moeten maken van het ruime monetaire beleid door meer geld uit te geven. Dat stimuleert de economie en dan komt vanzelf alles weer goed.

Flexibele economie
Volgens mij hebben geldverslindende overheden helemaal niet zo'n goed trackrecord. Laten we eens kijken in het zuidelijke deel van Europa. Volgens Krugmans theorie zou daar de economie in een welhaast euforische staat moeten verkeren. En hoe zit het met Duitsland, waar begrotingsevenwicht wordt gecombineerd met een gezonde en sterke economie?

Krugmans observaties zijn veel te kort door de bocht. Er zijn landen die met flinke overheidstekorten zich uit de crisis (kunnen) werken. De Verenigde Staten is daar een voorbeeld van. Maar de onderliggende kracht achter het economische herstel in de Verenigde Staten is de enorme flexibiliteit van de economie. Dat is wat we in Europa nog altijd ontberen.

Een beperkte economische flexibiliteit gecombineerd met hoge overheidstekorten zal het economische moeras alleen maar zompiger maken. Krugman heeft gelijk dat het beleid van Rutte op economisch gebied faalt. Maar dat heeft niets te maken met een te grote daadkracht aan bezuinigingen, maar alles met het gebrek aan hervormingen om tot een flexibeler economie met een veel kleinere rol van de overheid te komen.

Ondertussen trekken beleggers zich niets aan van welk economisch beleid dan ook. Zowel de Belgische aandelenindex (BEL20) als onze eigen AEX laten de afgelopen jaren eenzelfde koersontwikkeling zien. Dat illustreert mijn betoog dat niet economisch optimisme, maar gebrek aan goede alternatieven de aandelenkoersen opdrijven.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 14 augustus 2013 11:24
    Wat Krugman over het hoofd ziet is het wezenlijke verschil tussen de VS en een land als Nederland. De VS is een relatief gesloten economie met een enorme interne markt. Heel veel productieketens kunnen bijna helemaal binnenlands worden gerealiseerd. Stimuleren heeft dan zin.

    Nederland is een klein land met een open economie. Als je hier gaat stimuleren, dan stimuleer je vooral het buitenland. Als een Nederlander een auto koopt, profiteert de dealer en mogelijk een paar toeleveranciers. Maar het meeste geld gaat naar de buitenlandse fabrikant, buitenlandse toeleveranciers, buitenlandse staalfabriek, buitenlandse ijzermijn enz enz. Het grootste deel lekt weg. Nederland moet het hebben van de wereldhandel. Als die aantrekt, trekt Nederland ook aan.

    Als een Amerikaan een Ford koopt, profiteert de Amerikaanse dealer, de Amerikaanse fabrikant, de Amerikaanse toeleveranciers, de Amerikaanse staalfabriek, en misschien ook nog wel de Amerikaanse ijzermijn. Zoek de verschillen.

    Neemt niet weg dat Rutte faalt. Maar dat is niet omdat hij te weinig stimuleert. Rutte faalt omdat hij steevast eerst weigert de problemen onder ogen te zien en dan op het laatste moment probeert om op de gemakkelijke manier geld op te halen. Meestal door lastenverzwaring, want dat gaat lekker snel. Echte bezuinigingen zijn vrij zeldzaam en komen meestal ook nog neer op botweg budgetten en subsidies verlagen. Wat ontbreekt is hervorming. Keuzes maken. Een visie op de rol van de overheid in de maatschappij. Het is allemaal fantasieloos en visieloos. Kan ook niet anders bij een combinatie van VVD en PVDA. Ze hebben geen gedeelde visie en dus heeft de combinatie geen visie.
  2. smith&jones 14 augustus 2013 11:36
    Helaas, het is onzin dat de beurzen zouden stijgen op grond van 'economische' motieven.

    Al die jaren al een kunstmatig lage rente, real-estate is al tot bubble opgeblazen en geknapt.
    De enige rationele grondslag voor de stijging van de aandelenmarkten is het feit dat er simpelweg nergens enig rendement meet te boeken is, en er als last resort nu een aandelenbubble gecreëerd wordt.

    Het wordt weer een epic boom-and-bust scenario.

    S&J.
  3. [verwijderd] 14 augustus 2013 12:13

    Ik ben het zowaar met Marcel en Theo eens. We leven gewoon boven onze stand en nu voor de zoveelste keer het trucje proberen met verhoging van de overheidsuitgaven zal op termijn tot meer ellende leiden.

    Inderdaad weglekeffecten en het meeste komt neer op afknijpen van de burger. Het mes moet in de overheid zelf. Kan best. Haal nog maar 2 mld van die ontwikkelingshulp af, bespaar 3 mld op die windmolensubsidies en boek maar 3 mld in bij samenvoeging van de provincies en dan ook zo snel mogelijk.

    Dat is nog maar het begin. No pain of nauwelijks en dat is dan in de pocket. Immigratie kost trouwens ook klappen met geld en dus ook daar direct een stevige rem op. Weer een paar miljard erbij.

    Op een draadje van BDB heb ik er meer neergezet dus voor een aanzet tot de rest van de hakbijl door de overheid verwijs ik daar maar naar.

    Groet, Jonas
  4. [verwijderd] 14 augustus 2013 12:35
    en we hebben het toch over deze Krugman?

    ...'een lichtend voorbeeld'!

    www.beurs.com/2013/03/08/paul-krugman...

    Paul Krugman is zelf failliet door te proberen zich uit de schulden te stimuleren

    Ronald Hendrickx 08/03/2013 14:10

    Paul Krugman

    Econoom en columnist Paul Krugman is vandaag failliet verklaard na een mislukte poging om zich uit de schulden te spenderen. Krugman had $7.346.000 aan schulden, waar slechts $33.000 aan bezittingen tegenover stond.

    De meeste schulden zijn gerelateerd aan een hypotheek op een appartement van $8,7 miljoen in Manhattan, maar hij staat ook voor $621.537 in het krijt bij creditcardmaatschappijen en voor $33.642 in het klantenbestand van Tiffanys and Co.

    In de aanklacht staat dat Krugman in 2004 in de problemen kwam nadat hij in één maand $84.000 schuld had opgebouwd op zijn American Express Black Card tijdens zijn zoektocht naar zeldzame Portugese wijnen en Engelse kleding uit de 19e eeuw. In plaats van rekeningen af te betalen en zuiniger te gaan leven besloot de psuedo-Keynesiaanse econoom zich uit de schulden te "stimuleren" door te investeren in zaken die zich hopelijk in de toekomst zouden uitbetalen.

    Tussen 2004 en 2007 deed Krugman zich tegoed aan dure auto's, kleding, en verre reizen in de hoop dat hij met zijn nieuwe levensstijl zijn baas bij de New York Times zou overtuigen en een loonsverhoging toegekend zou krijgen. (MarketUpdate)

    Aauuwch.
  5. Belegde boterham 14 augustus 2013 12:38
    Marcel, de rotatie naar aandelen wordt ook wel verwoord als TINA - There Is No Alternative

    Daarnaast moet ik nog wel s denken aan mijn oude economie leraar, die ruim 25 jaar geleden beleggen al promootte en destijds al een aandeel als Koninklijke Olies promootte.

    Had je destijds 100 stuks gekocht voor 50 piek, had je er nu geloof ik stuk of 800 (middels split) a 25 eurie... tel uit je winst en krijg je nu jaarlijks bijna 1000 eu in dividend uitgekeerd!

    Deze zelfde wijze oude man had altijd het gezegde: Na 7 magere jaren komen 7 vette jaren.. Crisis eind 2007 tot om me nabij 2014 kwakkelen en dan 'boom' wellicht tot 2020

    Ik hoop dat hij gelijk krijgt deze wijze oude man (destijds al)

  6. IEX - Forummoderator 14 augustus 2013 12:47
    Kriegel over Tak.

    1. Beleggers zijn wel consumenten. a. het zijn namelijk mensen, b. ze verkopen ook wel eens wat en besteden dat dan.

    2. Wil Tak Krugman niet begrijpen of kan hij het niet.
    Krugman vindt een hoog begrotingstekort helemaal niet gewenst. Hij beseft alleen dat je dat het beste terug kunt brengen in een goed draaiende economie. Dus eerst zorgen voor groei en dan de uitgaven van de overheid terug brengen.

    Er is geen slechter moment om te bezuinigen dan nu. En het helpt ook heel weinig zoals een beetje econoom weet.
    Waarom nu als het over 3, 4 jaar veel effectiever kan.
  7. IEX - Forummoderator 14 augustus 2013 12:53
    Nog kriegeliger over invoorentegenspoed:


    False reports that Paul Krugman has filed for bankruptcy spread across the Internet on Monday morning.

    The rumor came from the satirical news site The Daily Currant, which said that the Nobel Prize-winning economist had accrued over $7 million in debt. The fake story was picked up by Austria's Format online magazine, which then reported as true by Boston.com and Breitbart.com.
  8. forum rang 5 theo1 14 augustus 2013 12:56
    @jonas:
    Snijden in de overheid levert niet snel geld op. Niet snel genoeg om komend jaar de EU stil te houden en verder dan dat denkt dit kabinet niet. Ontslagen kosten geld. Als je wil dat het werk toch wordt gedaan, dan moet je dat organiseren (hopelijk op een manier die minder kost). Als je dat niet wil, moet je een idee hebben en dat ontbreekt tot nu toe jammerlijk.

    Snijden op ontwikkelingshulp, windmolens en immigratie beperken zou allemaal acuut tot een oproer binnen de PVDA leiden. Dat kan het kabinet niet gebruiken want ze staan slecht in de peilingen.
  9. [verwijderd] 14 augustus 2013 13:11
    quote:

    GelDing schreef op 14 augustus 2013 12:53:

    Nog kriegeliger over invoorentegenspoed:


    False reports that Paul Krugman has filed for bankruptcy spread across the Internet on Monday morning.

    The rumor came from the satirical news site The Daily Currant, which said that the Nobel Prize-winning economist had accrued over $7 million in debt. The fake story was picked up by Austria's Format online magazine, which then reported as true by Boston.com and Breitbart.com.

    het is allemaal niet meer bij te houden...zin en onzin op internet.
    Misschien is deze ontkenning wel een hoax....

  10. [verwijderd] 14 augustus 2013 14:27
    Als Krugman 4 jaar geleden had geschreven dat de Belgische aanpak beter is dan de Nederlandse dan had hij nu (misschien) gelijk gehad. Dit is wel heel erg achteraf geleuter. Heeft Krugman 10 jaar geleden iets geschreven over Griekenland of Spanje en dat de Duitse aanpak van loonmatiging slecht zou zijn?
  11. [verwijderd] 14 augustus 2013 14:51
    quote:

    invoorentegenspoed schreef op 14 augustus 2013 12:35:

    en we hebben het toch over deze Krugman?

    ...'een lichtend voorbeeld'!

    www.beurs.com/2013/03/08/paul-krugman...

    Paul Krugman is zelf failliet door te proberen zich uit de schulden te stimuleren

    Ronald Hendrickx 08/03/2013 14:10

    Paul Krugman

    Econoom en columnist Paul Krugman is vandaag failliet verklaard na een mislukte poging om zich uit de schulden te spenderen. Krugman had $7.346.000 aan schulden, waar slechts $33.000 aan bezittingen tegenover stond.

    De meeste schulden zijn gerelateerd aan een hypotheek op een appartement van $8,7 miljoen in Manhattan, maar hij staat ook voor $621.537 in het krijt bij creditcardmaatschappijen en voor $33.642 in het klantenbestand van Tiffanys and Co.

    In de aanklacht staat dat Krugman in 2004 in de problemen kwam nadat hij in één maand $84.000 schuld had opgebouwd op zijn American Express Black Card tijdens zijn zoektocht naar zeldzame Portugese wijnen en Engelse kleding uit de 19e eeuw. In plaats van rekeningen af te betalen en zuiniger te gaan leven besloot de psuedo-Keynesiaanse econoom zich uit de schulden te "stimuleren" door te investeren in zaken die zich hopelijk in de toekomst zouden uitbetalen.

    Tussen 2004 en 2007 deed Krugman zich tegoed aan dure auto's, kleding, en verre reizen in de hoop dat hij met zijn nieuwe levensstijl zijn baas bij de New York Times zou overtuigen en een loonsverhoging toegekend zou krijgen. (MarketUpdate)

    Aauuwch.

    er mogen wel meerdere economen failliet verklaard worden: men nemen een economisch model en vervolgens zegt men iets over de stand van zaken in de wereld. Zoiets heet arrogantie of verwaandheid. Men kan de problemen moeilijk alleen op Rutte afschuiven als men de houding van NLers de afgelopen decennia in ogenschouw neemt: weinig zelfkritiek, zichzelf verheerlijken.
  12. [verwijderd] 14 augustus 2013 14:54

    Theo oproer binnen de PvdA interesseert mij weinig. Gaan ze nu meesnijden dan moeten ze dat maar dat eens uitleggen aan de betrokkenen. Snijden willen ze dan ook eigenlijk niet. In feite willen ze altijd meer uitgeven. Gaat het kabinet naar de sodemieter dan veroorzaken ze dat zelf door wanbeleid.

    Komende bezuiningen zullen dan ook voornamelijk lastenverzwaringen zijn. Dan even over dit. "Snijden in de overheid levert niet snel geld op. Niet snel genoeg om komend jaar de EU stil te houden en verder dan dat denkt dit kabinet niet. Ontslagen kosten geld. Als je wil dat het werk toch wordt gedaan, dan moet je dat organiseren (hopelijk op een manier die minder kost). Als je dat niet wil, moet je een idee hebben en dat ontbreekt tot nu toe jammerlijk".

    Ontslagen kunnen inderdaad geld kosten, maar zoiets met de ontwikkelingshulp flink aanpakken levert echt direct geld. Je stopt namelijk gewoon wat subsidies/giften. Als ervaringsdeskundige in overheidscontrol denk ik dat er wat te schuiven valt door bijvoorbeeld die incidentele ontslagvergoedingen wegwerken in een voorziening en over 15 jaar afschrijven. Er is meer te bedenken.

    Daarnaast moet de bijl in de overheid. Bij elke taak eerst de zin of onzin bekijken en heeft die taak zin dan moet het bijna altijd met minder mensen kunnen die wat harder en slimmer werken.

    Groet, Jonas

  13. Dr Roeland Bos 14 augustus 2013 14:57
    Krugman heeft gelijk: door tot 1939 vast te houden aan de Gouden Standaard heeft Nederland voorkomen om een zelfstandige economische politiek te voeren.
    De huidige situatie is nauwelijks anders: door streng vast te houden aan vermindering van de begrotingstekorten (een "wet"die wij aan andere landen opleggen) kan (politiek-)Nederland niet anders dan vast te houden aan die doelstelling, maar hiermee ontneemt het zichzelf de mogelijkheid om een stimulerende economische poltiek te voeren.
  14. forum rang 4 New dawn 14 augustus 2013 14:59
    quote:

    Dr Roeland Bos schreef op 14 augustus 2013 14:57:

    Krugman heeft gelijk: door tot 1939 vast te houden aan de Gouden Standaard heeft Nederland voorkomen om een zelfstandige economische politiek te voeren.
    De huidige situatie is nauwelijks anders: door streng vast te houden aan vermindering van de begrotingstekorten (een "wet"die wij aan andere landen opleggen) kan (politiek-)Nederland niet anders dan vast te houden aan die doelstelling, maar hiermee ontneemt het zichzelf de mogelijkheid om een stimulerende economische poltiek te voeren.

    Daar hebben we voor getekend: max. 3% begrotingstekort en max. een schulden/bnp ratio van 60%. Dat laatste is inmiddels een farce.

    Hoe zouden we moeten stimuleren ? ? Zegt Krugman hoe dat zou moeten ?

    Wij bepalen het ECB beleid niet.......
  15. rusandjon 14 augustus 2013 15:26
    Can the Dutch government and the Dutch people not see that if you pay foreigners who have come in from their home countries in desperate financial needs, then you are going to have a serious ouflow of money to those foreigner's home countries. And so the money is NOT circulated here in Holland. Especially when they are employed cheaper "black" by local businesses complaining about the economy, and also where no income tax is paid by the foreigners working black.
    "Somebody" must put a stop to this, the government, or the people.
  16. [verwijderd] 14 augustus 2013 15:39
    quote:

    eyesopen schreef op 14 augustus 2013 15:26:

    Can the Dutch government and the Dutch people not see that if you pay foreigners who have come in from their home countries in desperate financial needs, then you are going to have a serious ouflow of money to those foreigner's home countries. And so the money is NOT circulated here in Holland. Especially when they are employed cheaper "black" by local businesses complaining about the economy, and also where no income tax is paid by the foreigners working black.
    "Somebody" must put a stop to this, the government, or the people.
    Too easy to say the foreigner's are the issue. In general immigrants are not famous for their high salaries, that means they spend most of their salary on montly basic needs, like VAT on their day to day purchases, monthly rent, road tax, health insurance, etc. It is exaggerated to think that the amounts leaving a country in this way are huge. Besides, immigration will automaticcaly drop as less job opportunities are available, we´ve seen that in other countries that are a bit further ahead into the crisis as compared to The Netherlands.

    Besides, those amounts that leave are comparable to Dutch putting their spare cash in the bank or in the stock market, also that money does not fuel up the economy (and in fact may end up outside The Netherlands as well through the bank or as a foreign investment).
  17. [verwijderd] 14 augustus 2013 15:48
    De uitspraken van Krugman zijn wel gebaseerd op ervaring: zie inderdaad het zuiden, die netjes alle bezuinigingen doorvoert, en zie waar dat toe geleid heeft. En Nederland doet hetzelfde, met dezelfde gevolgen.

    Als we Duitsland als voorbeeld nemen, dan wel a.u.b. rekening houden met de souplesse die de EU aan dat land na de eenwording geboden heeft. Het mocht zowat alle regels qua tekorten e.d. overschrijden. En zie het resultaat. Maar die souplesse wordt juist vooral door Duitsland andere EU-landen nu niet gegund. Ook heeft Duitsland een meevaller geërfd, namelijk een overschot aan woningen in Oost-Duitsland uit de tijd van het communisme, dat heeft de huizenprijzen daar laag gehouden en zo is de crisis op de onroerendgoedmarkt aan hen voorbijgegaan.

    Ook werd vandaag bekend dat de Duitse groei (wat qua omvang achter-de-komma-werk is) mede door hogere overheidsuitgaven werd bereikt. En die hogere overheidsuitgaven worden andere EU-landen verboden.

    Krugman heeft weldegelijk een punt.
  18. [verwijderd] 14 augustus 2013 15:55

    Beste Arod, meer dan 50% van de Turkse en Marokkaanse immmigranten zit op de bank met WAO of een andere uitkering. Ken de feiten!
    Voor wonen krijgen ze huurtoeslag en dan is er ook nog de zorgtoeslag.
    Daarboven is er de kinderbijslag.

    Lees eerst maar eens het boek van Pieter Lakeman "Binnen zonder kloppen" voordat je politiek correcte onzin loopt te verkondigen. Vertel me trouwens eens waarom de PvdA, VVD, CDA,D'66 zo tegen een onderzoek waren naar de kosten van de immigratie.

    Enfin je bent heel politiek correct bezig. Geen feitenkennis, maar als de wens groot genoeg is dan doen die er toch niet toe?

    Veel sterkte met je fijne politiek correcte gevoel en groet, Jonas

    PS Ga eens op het gestelde door Marcel in. Lijkt me toch meer de bedoeling.
  19. [verwijderd] 14 augustus 2013 15:58
    quote:

    jonas schreef op 14 augustus 2013 15:55:

    Beste Arod, meer dan 50% van de Turkse en Marokkaanse immmigranten zit op de bank met WAO of een andere uitkering. Ken de feiten!
    Voor wonen krijgen ze huurtoeslag en dan is er ook nog de zorgtoeslag.
    Daarboven is er de kinderbijslag.

    Lees eerst maar eens het boek van Pieter Lakeman "Binnen zonder kloppen" voordat je politiek correcte onzin loopt te verkondigen. Vertel me trouwens eens waarom de PvdA, VVD, CDA,D'66 zo tegen een onderzoek waren naar de kosten van de immigratie.

    Enfin je bent heel politiek correct bezig. Geen feitenkennis, maar als de wens groot genoeg is dan doen die er toch niet toe?

    Veel sterkte met je fijne politiek correcte gevoel en groet, Jonas

    En hoeveel laagopgeleide Nederlanders die in vergelijkbare functies in de jaren 70 werkten zitten in de WAO of met een andere uitkering? Procentueel bijna net zoveel.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links