Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden dubbeltjes voor de stoomwals

Een voormalig handelaar bij RBS sprak bij risicovolle trades altijd over ‘dubbeltjes oprapen voor een stoomwals’. Daar moest ik aan denken toen ik de verklaring las van de stijging van de goudprijs afgelopen vrijdag na de bekendmaking van de arbeidsmarktcijfers in de VS (zie grafiek).

 

Intraday grafiek goud, 2 augustus 2013, Bron: Bloomberg

De officiële verklaring luidt: de goudprijs steeg, want door de tegenvallende arbeidsmarktcijfers in de V.S. wordt ‘tapering’ (afbouw steunaankopen door de Fed) mogelijk uitgesteld (waarbij tapering wordt gezien als slecht voor goud). 

Aangezien de stijging echt exact plaatsvond na de bekendmaking van de cijfers lijkt het erop dat dit echt de logica is geweest van goudaankopen op dat moment (en niet een van de andere redenen die er mijns inziens nog zijn om op de lange termijn goud te willen bezitten).

Niet een overtuigend verhaal wat mij betreft. Als tapering in december begint in plaats van in september, dan is het hooguit uitstel van executie. Beleggers hebben vaak een korte termijnhorizon, maar om nu een gouden dubbeltje op te rapen omdat de bulldozer niet in september maar pas in december langskomt, is wel erg kortzichtig.

Als de tapering alsnog in september begint of zodra december zeker lijkt te zijn kan er dus negatieve druk op de goudprijs worden verwacht van alle partijen die dit dubbeltje nu hebben opgeraapt. Let dus goed op bij de volgende bekendmaking van economische cijfers uit de VS.

Of zou dit dubbeltje zijn opgeraapt in de verwachting dat de tapering bulldozer pas in 2014 of zelfs veel later aan komt rijden?

Erik Mauritz heeft privé een positie in RBS Goud Turbo’s Long.


Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas. Mauritz heeft geen positie in een van de genoemde aandelen of fondsen. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen..

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. apr '16 De huizencirkel is rond 10
  2. aug '15 Wie is de Slechtste Belegger van Nederland? 7
  3. aug '15 Copycat in de zak

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 augustus 2013 14:05
    Speculanten zijn bezig met het rapen van dubbeltjes. Investeerders kijken naar fundamentele zaken als een doodlopend monetair stelsel of een USA die feitelijk al failliet is. Want opkopen van staatsleningen door een CB is hetzelfde als "geen interesse voor uw staatslening" en dus uitstel van betaling door onvoldoende overheidsgeld.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links