Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Trend omhoog

Ik ga een paar weken met vakantie, dus dit is voorlopig even mijn laatste analyse. Begin augustus zal ik mijn liniaal en potlood weer oppakken voor de dagelijkse ochtendanalyses. Ik wil iedereen bedanken voor het lezen en reageren op mijn columns en een prettige vakantie wensen.

Ondertussen op de markten; het is bijna onmogelijk een precieze tijdsduiding aan een analyse mee te geven, dus dat ga ik ook niet doen voor de komende weken. De trends in de aandelenmarkten zijn echter opwaarts gericht en ik verwacht in de komende weken een verdere aanscherping van de jaartoppen. De kans is redelijk groot dat als ik terugkom van vakantie de aandelenmarkten een volgende top hebben gevormd en een nieuwe correctieve beweging zijn gestart.

Deze volgende correctieve beweging zal echter minder fors zijn dan de recente derde AEX-correctie van dit jaar (van 42 punten). De huidige opgaande beweging is steil en er zal een tegenreactie plaatsvinden binnen enkele weken. Voor dit moment is de trend echter nog intact en ik houd rekening met een voorzetting met als richtpunt de sinds begin 2012 stijgende toppenlijn van nu 378 punten.

Consolidatie
Deze zal in de komende weken oplopen tot boven de 380 punten. Kijkend naar de potentie in andere aandelenindices zou een overshoot naar weerstanden uit 2008 ook mogelijk zijn. Deze zijn te vinden bij 385 en 388. Pas na een volgende neerwaartse beweging en vorming van een hogere bodem verwacht ik de voortzetting naar de 400 – 420 punten.

Op dit moment vindt er consolidatie plaatst binnen een smalle bandbreedte, deze consolidatie kan nog enkele dagen tot medio volgende week aanhouden. Tot op heden werd een kortetermijntop gevormd bij 368,20. Dit ging gepaard met de vorming van een bearish engulfing. Toch verwacht ik dat dit toppatroon binnen een week opwaarts wordt gebroken en de stijgende trend wordt voortgezet.

Buiten mijn doel van 378 en mogelijk hoger, ligt er nog een belangrijke weerstand bij 373 – 374. Hier liggen zowel de jaartop als de top uit 2011. Dit laatste niveau is tevens het hoogste punt sinds de bullmarkt begin 2009 startte.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Runawaygap
De bovenkant van de huidige kortetermijnconsolidatie in de AEX ligt dus bij 368,20. Aan de onderkant is een batterij aan steunniveaus te vinden. De tweede gap vanaf de recente bodem van 331 staat nog steeds deels open. Deze runawaygap heeft een onderkant bij 362,10 en werd gisteren nog niet gesloten.

Mocht deze gap worden gesloten, ontstaat meer ruimte tijdens dit aanloopje naar hogere koersen. In dat scenario ligt er nog een scherp stijgende bodemlijn (langs de bodems van 331 en 342). Deze bodemlijn loopt dagelijks ongeveer anderhalve punt op en ligt vandaag alweer bij 359,80. Uiteindelijk is het onvermijdbaar dat deze bodemlijn door zijn steilheid zal worden gebroken. Mocht dat in de komende dagen gebeuren dan ligt nog een belangrijke steunzone bij 357,50 – 359.

Hier liggen de voormalige jaartop en het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de vorige correctie. Pas met een AEX onder de 357,50 verdwijnen de zeer scherp stijgende kantjes van de kortetermijntrend en mag een langer durende consolidatie danwel aanloopje worden verwacht. In dat geval ontstaat ruimte naar 352 en zal de beweging naar hogere jaartoppen met mogelijk enkele weken kunnen worden uitgesteld. Maar dat is momenteel niet mijn verwachting.

In het kortetermijnbeeld blijft de trend dus krachtig en opwaarts gericht. Ik verwacht snel hogere jaartoppen richting de 378 tot mogelijk 388 waarna we alert moeten zijn op toppatronen. Een dergelijk patroon kan namelijk het startpunt worden van de volgende verwachte correctieve beweging die in de komende weken doorgang kan gaan vinden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

4.669 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 234 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 juli 2013 08:52
    Fijne vakantie Bas! Nog een laatste vraag van mijn kant waar jij hopelijk antwoord op kan geven. Als ik kijk naar de daggrafiek van de CAC dan zie ik op de 6 mnd grafiek een SHS, met een koersdoel wat 15% lager ligt. Daarnaast is er weerstand bij de 50 day MA. Moet ik me hier druk over maken of stelt dit niet veel voor? Graag jouw advies, want ik zit long...
4.669 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 234 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links