Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Klein aanloopje nodig

In het kortetermijnbeeld heeft de AEX toch een (klein) aanloopje nodig om uiteindelijk de jaartop van 373 te kunnen breken. Voor de eerste keer sinds 3 juli werd er geen intraday hogere top gevormd. Er werd uiteindelijk zelfs een toppatroon afgerond in de vorm van een bearish engulfing. 

Zolang dit toppatroon in stand blijft, kan er de komende dagen meer neerwaartse druk ontstaan. Toch verwacht ik niet veel neerwaarts potentieel tijdens dit aanloopje en houd rekening met een snel vervolg naar in eerste instantie de zone 373 – 374. 

Klik op de grafiek voor een grote versie

De bearish engulfing wordt opgeheven zodra de AEX boven de top van dit patroon (368,20) weet te komen. Aan de andere kant is het neerwaarts potentieel naar mijn mening beperkt en kan de opwaartse weg snel worden vervolgd na dit waarschijnlijk zeer kortstondige aanloopje. 

Belangrijk blijft het feit dat de recente tweede opwaartse gap (runaway-gap) tussen de 362,10 en 362,90 open is blijven staan. Een eventuele opvulling van deze gap zorgt voor meer neerwaarts potentieel tijdens dit aanloopje. Maar ook in dat scenario blijft de opwaartse kortetermijntendens intact. 

Als we kijken naar de steile stijgende bodemlijn langs de bodems van 331 en 342 is deze vandaag te vinden rond 358,50. Door de steilheid van deze bodemlijn is hij uiteindelijk onhoudbaar, maar voor dit moment is dit ook een belangrijk oplopend steunpunt. Verder ligt rond deze stijgende bodemlijn nog bij 359 de voormalige jaartop van begin dit jaar en bij 357,50 het laatste Fibonacci-retracementniveau van de voormalige derde correctie van dit jaar. 

Deze niveaus lijken voor de komende dagen de maximale ondergrenzen van een terugtest. Pas onder deze niveaus worden de eerste zeer steile scherpe randjes uit de opgaande beweging gehaald en dat verwacht ik niet. Dit is naar mijn mening nog geen markt voor neerwaarts gerichte posities. We moeten in de komende dagen alert zijn op een plotselinge opwaartse draai boven deze steunpunten en een vervolg naar 373 en hoger.

Belangrijke weerstand
Voor de komende weken verwacht ik overigens wel de vorming van een volgende belangrijke top en de start van de vierde terugval van dit jaar. Daarbij ga ik uit van een richtpunt van 378. Hier is de sinds begin 2012 stijgende toppenlijn te vinden die heel langzaam verder oploopt. 

Eerste belangrijke weerstand is te vinden in de zone 373 – 374. Hier liggen zowel de jaartop als de top uit 2011. Dit is overigens ook het hoogste niveau sinds de bullmarkt begin 2009 werd gestart. Zelfs een overshoot boven de 378 is nog mogelijk in de komende weken, waarboven nog horizontale weerstanden uit 2008 zijn te vinden bij 385 en 388. 

Als we kijken naar de potentie in een aantal andere indices in het kortetermijnbeeld, mag een dergelijke overshoot niet worden uitgesloten. Wel is het van belang om in de komende weken (zodra de 374 ruim wordt gepasseerd) alert te zijn op topvormingssignalen als mogelijk startpunt van de volgende terugval. 

Deze terugval zal naar mijn mening aanzienlijk beperkter zijn dan de recente forse correctie van 42 punten. Voor de rest van dit half jaar houd ik rekening met een voortzetting van de stijgende langere trend naar de zone 400 – 420.

Vervolg
Als ik verder nog kijk naar de S&P 500 werd ook daar een klein toppatroon gevormd. Hij testte op een haar na de all-time high van 1.687 en het is normaal dat bij een dergelijke weerstand enige consolidatie danwel een aanloopje wordt gestart. 

Voor de komende weken verwacht ik een vervolg van de opgaande beweging naar de stijgende toppenlijn bij 1.728 tot mogelijk zelfs een test van het 161,8%-Fibonacci-retracementniveau (van de recente correctie) bij 1.765. Pas daarna houd ik rekening met een volgende correctieve beweging. 

In het kortetermijnbeeld is er een belangrijk steunpunt te vinden bij 1.658, de steile kortetermijnbodemlijn. Deze bodemlijn loopt dagelijks ongeveer 5 indexpunten op. Ook hier geldt dat ik uitga van een klein en kortstondig aanloopje en de opwaartse weg alweer snel kan worden vervolgd tot boven de 1.687. 

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

308 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 juli 2013 08:52
    Beste Andre,probeer er dan uw voordeel uit te halen en doe niet zo potsierlijk.Bedankt Bas,ik apprecieer ten volste uw artikels en dat ge ons nog lang uw wijze commentaar geeft.Elke morgen lees ik uw artikels vóór ik mijn strategie voor de dag uitstippel en het heeft mij geen windeieren opgebracht.Ik zit terug volop long met mijn calls op AEX en als ze vandaag nog een beetje moesten zakken koop ik er nog bij.
  2. [verwijderd] 17 juli 2013 09:16
    Technische analyse is een werkelijkheid,maar dan moet ge die werkelijkheid nog kunnen interpreteren en liefst nog naar de toekomst kunnen aflezen en ik vind dat Bas dat zeer goed doet .Natuurlijk moet hij dikwijls hetzelfde herhalen maar voor veel mensen is dat misschien niet slecht!Profiteer ervan,Andre,en ik hoop voor U dat ge calls hebt.
  3. [verwijderd] 17 juli 2013 09:36
    @ sloebervos
    Zelf denk ik dat we binnen twee maanden best nog een daling kunnen verwachten ik heb daarom als hedge voor die 10 aug calls, een put sept 365 gekocht. deze verliest bij een stijging onevenredig waarde. Bij een forse daling loopt de waarde snel op. Aangezien ik deze daling toch verwacht gebruik ik hem als hedge en houd ik hem vast nadat ik de calls eruit heb gegooit.
  4. kolenboer 17 juli 2013 09:37
    quote:

    Andre E schreef op 17 juli 2013 08:43:

    Zolang de centrale banken blijven stimuleren gaat het niet naar beneden dus Bas je kunt volstaan met we gaan elke dag gewoon omhoog. iedere gek kan dit verhaal schrijven.
    Elke dag omhoog? Volgens mij stonden we 5 jaar geleden 50% hoger. Maak je geen zorgen, de cliff dive komt eraan.
  5. [verwijderd] 17 juli 2013 10:06

    HAHAHHAAHA!! ZOals ik vannacht al schreef.

    TA werkt ook op Sander XD XD XD

    quote:

    Sander040 schreef op 17 juli 2013 09:55:

    zoals verwacht obstipatie bij de huidige niveau's vd AEX.
    Ik ben écht benieuwd of we door die top gaan nu.
    Ik denk,áls het lukt, er een enorme stijging op volgt van misschien wel 25 punten in een paar weken. (dus 400 dan als resultaat.

308 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links