Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rare jongens die Europeanen

Lekker beursje vandaag en de inkoopmanagers zijn over de hele linie alweer wat minder negatief: begint er een waterig zonnetje over Europa te schijnen? 

Daar hebben veel mensen aardig wat voor over, maar misschien is het niet helemaal toevallig dat ik vandaag op twee plekken een waarschuwend verhaal tegenkom met grofweg dezelfde strekking: Pas op, eurozone, het is een illusie om te denken dat de crisis bedwongen is.

Het gesteggel-zonder-resultaat rond de bankenunie is in beide gevallen de aanleiding. Business Insider citeert de Franse econoom Jean Pisani-Ferry, die zich zrgen maakt over de schijnbare deadlock die is ontstaan, waarin het Duitse en het Franse standpunt (géén gemeenschappelijk geld voor bankenreddingen versus wèl gemeenschappelijk geld voor bankenreddingen) redelijk onwrikbaar lijken.

En een eventueel compromis daartussen zou zo'n bankenunie weer fataal kunnen verzwakken, denkt  Pisani-Ferry. "Any banking union is only as strong as its weakest component." (Dat lijkt me overigens nog meer op te gaan voor de huidige eurozone.)

FT-columnist Wolfgang Münchau wordt helemaal somber van het politieke onvermogen om die bankenunie erdoor te krijgen:

"How could it have come to this? It was my reading of the political situation a year ago that a majority in the European Council was quite serious about a proper banking union to be followed by a fiscal union in the future. Germany had yet to be persuaded. Then came the ECB's celebrated backstop last summer. And that killed it. The politicians no longer saw a need for policies that would be a hard sell back home."

Ihn Duitsland komen er verkiezingen aan, de ECB zorgt dat de markt niet op hol slaat, en de Europese politiek glijdt langzaam weg in een vertrouwd patroon van vooruitschuiven en uitstellen. Een dramatische ontwikkeling, zegt Münchau: "There is still a project with the name of banking union but it will be irrelevant to this crisis. That leaves the ECB. The central bank can do a lot but it cannot fix the banks."

Wat zeggen de Europese leiders daarvan? Eh, vandaag niets, want ze zijn nu allemaal even heel boos op Amerika. President Hollande gaat volledig op in de rol van boze echtgenoot: "stop spying on Europe"! 

Zo, dat ze zal ze leren in Washington. En dat terwijl het heus zo makkelijk niet is om Europese politici af te luisteren:


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  2. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  3. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juli 2013 18:49
    Waarom zou de crisis bedwongen zijn op het moment dat we een bankenunie of fiscale unie hebben?

    Zouden de auteurs op IEX misschien ook eens hun eigen mening over de beschreven zaken kunnen geven? Als ik wil weten wat men op een ander medium van iets vindt kan ik wel naar dat andere medium gaan en hoef derhalve geen samenvatting hier te lezen.
  2. [verwijderd] 1 juli 2013 19:10

    A.U.B. hier geen overdaad aan meningen van de IEX. Dit een soort weergave van geluiden in de markt, politiek etc.
    Voor meer diepgaande zaken Steak kunnen ze een eigen column zo nu en dan schrijven en dat is prima.

    Derhalve graag niet alles door elkaar en dat gebeurt nu niet. Goed een beetje opinie,gevoel, emotie, humor kan best wel op deze marktvolg-draad. Zou anders verdomd saai worden.

    Zo is het goed en uiteraard het kan altijd beter, maar dat is meestal zo.

    Groet, Jonas
  3. [verwijderd] 1 juli 2013 19:25
    quote:

    jonas schreef op 1 juli 2013 19:10:

    A.U.B. hier geen overdaad aan meningen van de IEX. Dit een soort weergave van geluiden in de markt, politiek etc.
    Voor meer diepgaande zaken Steak kunnen ze een eigen column zo nu en dan schrijven en dat is prima.

    Derhalve graag niet alles door elkaar en dat gebeurt nu niet. Goed een beetje opinie,gevoel, emotie, humor kan best wel op deze marktvolg-draad. Zou anders verdomd saai worden.

    Zo is het goed en uiteraard het kan altijd beter, maar dat is meestal zo.

    Groet, Jonas
    Het lijkt me wat interessanter om een discussie te genereren als er een mening wordt verkondigd in plaats van wanneer er een copy-paste plaatsvindt van iets dat een willekeurig persoon heeft gezegd.
  4. [verwijderd] 1 juli 2013 19:48

    Steak wat je wenst, lijkt me niet realistisch die redactie wordt dagelijks overgoten door berichten, is tijd kwijt om het realiteitsgehalte te toetsen, bellen of mailen rond met bedrijven, analisten, guru's etc etc.

    Om dan nog tussendoor allerlei een enigszins doordachte voorzet te schrijven voor discussie over een bepaald onderwerp lijkt me iets teveel gevraagd. Bovendien: er zijn de columnisten, het forum, dicussie n.a.v. nieuwsberichten en ook heel goede IEX-forumposters.

    Groet, Jonas
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links