Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Handelende Tak: Bleeder blijft, starperformer exit

Zoveel mineur in zoveel markten tegelijk. Het zijn voor de belegger moeilijke tijden. Dus ook voor mij en mijn Handelende Tak-portefeuille. Maar ik vind troost in het feit dat de schade meevalt. En minstens zo belangrijk, ik heb een reservepotje van circa 20% van de portefeuille om extra positie in te nemen.

Ik heb het gevoel dat deze week een mooi moment is nieuwe producten aan de Handelende Tak toe te voegen. Maar eerst neem ik de bestaande posities door. Er is een aantal producten die voor verkoop in aanmerking komen.

TOMTO 5BOC1213B
= Rendement Certificaat 2,75/5,00 op TomTom
Met dit Rendement Certificaat kan een mooi resultaat worden bereikt zolang het aandeel TomTom tot het eind van de looptijd (20 december 2013) niet onder de 2,75 euro noteert. Als aan deze voorwaarde wordt voldaan, is de aflossing op 5,00 euro.

Sinds mijn aankoop is TomTom van 3,88 naar 3,77 gedaald. Mijn certificaat is echter gestegen van 3,71 euro naar 4,20 euro. Dat is een leuk rendement, maar er zit nog veel potentie in dit product. De marge tot de 2,75 euro grens is nog groot.

Natuurlijk realiseer ik mij het debacle met PostNL. Dat aandeel duikelde door het wegvallen van het UPS bod op TNT zodanig, dat ik mijn Rendement Certificaat met verlies van de hand moest doen. Zou de eventuele belangstelling van Apple de koers van TomTom op peil houden, in ieder geval tot en met december van het jaar? Ik reken daar ene beetje op en houd het Certificaat aan.

AEGON 1.769%PL
= Aegon Perpetual Capital Securities EUR

Deze achtergestelde obligatie heeft het sinds de aankoop eind december 2012 prima gedaan. Dat is niet verwonderlijk. De coupon is variabel, wordt maandelijks vastgesteld en is gelijk aan de 10-jaars rente plus een opslag van 0,1%.

In tijden van (verwachte) rentestijging is dit een prima product om de belegger te beschermen tegen verkrappend monetair beleid en dalende koersen van reguliere obligaties. Natuurlijk betreft dit een achtergestelde obligatie en is de financiële gezondheid van Aegon heel belangrijk. Dat zit op dit moment wel goed, waarmee er geen enkele reden is deze perpetual uit mijn portefeuille te verwijderen.

SRLEV LT2 9%APR41D
= Reaal/Zwitserleven 9% achtergestelde obl. 2011-2041

Deze obligatie ontsprong net de dans in het SNS-drama, waar houders van achtergestelde obligaties van de bank in één klap hun hele bezit kwijtraakten. Deze obligatie op SNS onderdeel Reaal/Zwitserleven is echter nog springlevend. Nou ja, niet helemaal. De Europese Commissie verbood de couponbetaling omdat de bank, en dus ook de verzekeraar, financieel gered moest worden.

Maar de coupon wordt alsnog uitgekeerd als de verzekeraar weer gezond en wel op eigen benen staat. Vanwege het speculatieve karakter had ik niet zo'n grote positie in deze obligatie en houd ik deze vooralsnog aan.

SP500 0%GAR0915N
= RBS S&P500 90% Garantie Note 2015

Deze note geeft een 125%-participatie in de stijging van de Amerikaanse S&P 500 index, met en maximale aflossing op 175%. Daarnaast is er een 90% hoofdsomgarantie.

In september 2015 wordt deze note afgelost. Vanaf de startwaarde (1016,40) is de onderliggende index momenteel met ruim 56% gestegen. Vermenigvuldigd met de factor 1,25 zou dat een aflossing op 170% betekenen. Gezien de actuele koers van de note (147%) blijf ik bij deze positie.

BASKT 4,3%YLD1215N
= Rente Plus Note 6

Kredietobligatie met een hoog risico. Afhankelijk van de kredietwaardigheid van een onderliggend mandje obligatie vindt aflossing in 2015 op 100% of op een veel lager niveau plaats. Als het aantal faillissementen binnen de perken blijft, is de aflossing op 100%. Maar bij een oplopend aantal creditevents kan de aflossing zelfs tot 0 reduceren. De minimumcoupon is 4,3%, het maximum is 9,0% en wordt vastgesteld aan de hand van de 10-jaars rente. Ik had eerder mijn winst moeten nemen, maar met een plus van 47% ben ik toch heel tevreden. Ik verkoop deze obligatie uit de Handelende Tak.

ESTX 7STN0118N
= RBS Eurostoxx50 7% Memory Coupon Note jan. 2013-2018
Deze note geeft jaarlijks een coupon van 7%. Belangrijke voorwaarde is dat op de peildatum de onderliggende Eurostoxx 50 index minimaal 1975 punten noteer. Ondanks de harde daling de afgelopen weken, de index noteert nu ruim 2500 punten, ligt de grens nog ver weg. Bovendien, als op een volgende peildatum de index weer boven de grens ligt, worden eventueel eerder niet betaalde coupons alsnog uitgekeerd.

De aflossing in 2018 is ook afhankelijk van de 1975 punten grens. Dus een laag risico heeft dit product niet. Maar ik ben niet negatief over de Europese aandelen in de komende jaren. Met de mooie buffer tot 1975 punten houd ik de note aan.

KPN 10STN1215N
= RBS KPN 10% Memory Coupon Note 2012-2015

De bleeder in mijn portefeuille. De note keert een coupon uit van 10%, maar dan moet het aandeel op de jaarlijkse peildatum wel boven de 1,9401 euro staan. Dat is momenteel bij lange na niet het geval. Het is altijd lastig te beslissen wat te doen in een dergelijke situatie.

Neem ik mijn verlies, en schiet daarna de koers van KPN (en van deze note) scherp omhoog? Of blijf ik lijdzaam toezien hoe de koers verder wegzakt. Met het oplaaiende overnamespel in de Europese telecom sector verkoop ik nog niet en hoop op betere tijden.

LAN PREMIUM0%MAR16
= Van Lanschot Coupon Premium Note

Op deze note wordt driemaandelijks een coupon vastgesteld die gelijk is aan het 3-maands euribor tarief plus een opslag van 3,4%. Dat is mooi, maar belangrijk element is de aflossing. Die is gelijk aan 100%, tenzij gedurende de looptijd de Eurostoxx 50 index met meer dan 60% is gedaald ten opzichte van de startwaarde (3013, 09) punten.

De ondergrens is derhalve 1205,20 punten. Die marge is ruim. Maar op de lage koersniveaus zijn er andere producten die kunnen profiteren van een koersherstel op de Europese beurzen. Ik verkoop derhalve deze note.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links