Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Zijwaartse tendens

De angel is uit de opgaande AEX-beweging gehaald, het is echter nog niet te zeggen of de correctie definitief is hervat, of dat er opnieuw sprake is van een overshoot. De neerwaartse doorbraken van gisteren had ik echter niet meer verwacht en dat zorgt voor enige aanpassingen in mijn visie voor de komende tijd.

De belangrijkste neerwaartse bewegingen zijn de doorbraak onder de recente bodems en de doorbraak onder de stijgende bodemlijn sinds november vorig jaar. In zowel de S&P 500 als de AEX werden deze stijgende bodemlijnen neerwaarts gebroken. Ook de VIX sprong boven de vorige toppen (dit jaar) en de dalende toppenlijn.

Voor de komende dagen moeten we bezien of deze neerwaartse doorbraken worden voortgezet of dat er sprake is van een korte maar zeer heftige overshoot. Een belangrijk punt is de bodem van april. Zolang de indices daarboven weten te blijven, veranderd het middellangetermijnbeeld niet. Dit betekent echter wel dat de neerwaartse ruimte in indices als de DAX en de S&P 500 aanzienlijk groter is als in de AEX.

Diepere terugval
Bij de AEX ligt deze bodem bij 338. Een structurele doorbraak hieronder met bevestiging vanuit andere indices zou een verdere en diepere correctie kunnen starten. In dat scenario ontstaat er ruimte naar 333 tot zelfs de zone 319 – 325. Een dergelijke beweging zou ervoor zorgen dat mijn richtpunt voor de tweede helft van dit jaar (400 – 420) waarschijnlijk moet worden uitgesteld naar 2014.

Een diepere terugval zorgt verder nog niet voor een aanpassing van mijn langetermijnvisie. De sinds 2009 stijgende trend is en blijft namelijk gewoon opwaarts gericht. Zover is het allemaal nog niet en voor vandaag moeten we bekijken of de 338 op slotbasis zal houden. 

Wanneer treedt er dan verbetering op? Wanneer is er daadwerkelijk sprake van een laatste neerwaartse beweging en overshoot? Buiten het feit dat we alert moeten zijn op candlestick omkeerpatronen, zal een eerste verbetering optreden zodra de gisteren geslagen gap tussen de 347,50 en 349,70 wordt opgevuld.

Het eerdere potentiele omgekeerde hoofd-schouderpatroon is ondertussen ook verdwenen, maar de opwaartse weg wordt uiteindelijk pas weer hervat zodra de recente toppen bij 353 opwaarts worden gebroken. Tot die tijd blijft er sprake van een zijwaartse consolidatiefase en overshoot nadat al eerder de scherp dalende toppenlijn werd gebroken (vanaf de jaartop van 373). 

 

Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500
Als we kijken naar de S&P 500 dan brak hij gisteren onder de recente bodem en de stijgende bodemlijn sinds november. Dit zou de terugtest kunnen zijn naar de voormalige all-time high van 1.576. De langetermijntrend ging namelijk een nieuwe fase in enige tijd geleden met de doorbraak boven dit niveau. Zodra deze voormalige top ook neerwaarts wordt gebroken, ontstaat ruimte naar de april-bodems van ongeveer 1.535.

De komende dagen zullen we meer te weten komen, of deze daling de start is van een diepere correctie of slechts een overshoot en terugtest naar de voormalige all-time high. Zolang de S&P 500 boven de aprilbodems blijft, is het middellangetermijnbeeld intact en blijf ik voor de komende maanden rekening houden met een beweging naar de langere stijgende toppenlijn die gestaag naar de 1.720 kruipt.

Pas onder de aprilbodems zal er een aanpassing ontstaan in deze visie. Voor de komende dagen moeten we alert zijn op omkeerpatronen. Een belangrijke weerstand ligt nu bij de gisteren geslagen gap tussen de 1.624,50 en 1.629. Een opvulling van deze gap zou kunnen betekenen dat de bodem voorlopig is gezet. Eerste weerstand ligt bij de recente bodem van 1.598.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Kortom deze diepere terugval had ik niet meer verwacht en zorgt voor een aanpassing in het kortetermijnbeeld. Voor de komende week lijkt een zijwaartse tendens realistisch, zolang de aprilbodems niet structureel worden gebroken. Pas een opvulling van de gap en een doorbraak boven de recente top zorgt voor verdere uitbodeming. 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

477 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 juni 2013 08:53
    "Zolang de AEX in de komende dagen boven het dieptepunt van 342 weet te blijven, blijft het potentiele omkeerpatroon intact en is de kans groot op de vorming van een hogere bodem".

    Ik ben bepaald geen TA-deskundige, maar is er zo niet elke keer een lijn te trekken die het verhaal van de auteur weet te onderschrijven?
  2. Bir 21 juni 2013 09:00
    Beste Bas, dank weer voor je analyse. Moet zeggen dat je het de laatste weken wel heel vaak bij het rechte eind hebt! Dat is niet alleen mooi voor jou als analist, ook voor een eenvoudige kleinere belegger biedt dit houvast!

    Kijkend naar de ontwikkelingen van gisteren en vannacht ben ik lij met de futures in de VS, die lijken idd aan te duiden dat er sprake is (zou kunnen zijn) van een overshoot. Als we vandaag boven 442 blijven of zelfs richting 444, 447 of 449 kunnen, is het dan niet zo dat we volgende week alsnog snel weer omhoog kunnen?
    Kijk maar eens naar de laatste weken.....komen alle correcties en reacties daarop niet veel sneller dan gedacht? En is dat ook niet precies waar een (kleine) beperking ligt an TA? Dat je vaak wel de beweging kunt voorspellen, maar niet het exacte moment waarop die komt?

    Kortom, ik ben razend benieuwd naar volgende week en dank je voor je analyse!

    Grtn Bir.
  3. [verwijderd] 21 juni 2013 09:25
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 21 juni 2013 08:53:

    Als er bezuinigd moet worden, 1ste plaats eens met dat Konings huis, al die uitstapjes om naar alle provincies en landen te reizen maar eens schrappen, nergens voor nodig Nu, ze weten wel wie alex en maxi zijn.
    Het draait om Maxi, gewoon een goede pr-vrouw. Het gaat niet om de kosten maar om de principes. Beleggen is leuker dan koninkje kijken.
477 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links