Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vier lessen van de Slimste

Als u de spelpagina van De Slimste Belegger opent ziet u rechts een aantal modelportefeuilles, bedoeld om iets van te leren of ter inspiratie. Mijn portefeuille valt met een rendement van -31,72% (tot grote hilariteit van een aantal collega’s) vooralsnog duidelijk in de eerste categorie.

Wat heb ik geleerd?

1. Spreiding heeft alleen zin als de correlatie laag is. Alhoewel positief over aandelen, ging ik toch short in de Slimste, omdat aandelen naar mijn idee te snel gestegen waren en (tijdelijk) een stap terug konden doen.Daarnaast speelde ik in op een herstel van edelmetalen. Dat was niet alleen verkeerd gezien, maar in feite dezelfde trade, immers, het herstel van aandelen en de daling van edelmetalen is bij de huidige marktlogica van hetzelfde laken een pak.

2. Neem niet te grote posities in. Doordat ik geen geld meer over had voor nieuwe posities, kon ik ook geen edelmetalen bijkopen op lagere niveau’s. Houdt dus altijd wat kruit droog.

3. Beleg niet met een te hoge hefboom. Dit is natuurlijk (maar) een spel, en in het echt beleg ik niet zo, maar mijn rendement is toch een goede waarschuwing voor echte beleggingen. Als je met een lagere (of geen) hefboom belegt geef je je visie als het ware ook meer tijd omdat het stop loss-niveau verder weg ligt.

4.  Als je een spel organiseert, en je doet mee met een modelportefeuille, vraag de organisatie dan om jouw foto en portfeuille niet rechtsboven prominent in beeld te brengen. (Les 4 b.: denk twee keer na als je aan IEX voorstelt om het spel dit jaar zonder resetknop te spelen).

Maar het is nog niet te laat, een verkeerd woord van Bernanke, Draghi of Merkel, en ik sta zo weer in de top 3000! Bernanke is het eerste aan zet; die spreekt vandaag tot het congres...


Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas. Mauritz heeft geen positie in een van de genoemde aandelen of fondsen. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen..

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. apr '16 De huizencirkel is rond 10
  2. aug '15 Wie is de Slechtste Belegger van Nederland? 7
  3. aug '15 Copycat in de zak

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links