Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slimste: geheim recept

Goed, De Slimste Belegger dus. Heb je een beursspel met hefbomen die in sommige gevallen tot in de hemel reiken, gebeurt er he-le-maal niks op de beurzen. De beurs die een beursspel boycot, hoe gek wilt u het hebben? Nou ja, dat 'niets' verdient enige nuance. De aandelenindices kabbelen zonder enige volatiliteit beetje bij beetje omhoog, maar het vuurwerk zit in valuta en edelmetalen. Short op de yen, goud en zilver zijn schoten die nog uren lang natrillen in de bull's eye. 

Het grootste verschil met vorige edities is ongetwijfeld het ontbreken van de resetknop. Die nodigde toch altijd uit tot het nemen van halsbrekende risico's en dat op zijn groundhog day's elke dag weer opnieuw, tot je toevallig een keer wél goed zat. Nu kan dat niet, en meteen zijn de rendementen een stuk bescheidener. En laten we eerlijk zijn, realistischer. Voeg daarbij dat met aandelenindices bijna niks te halen valt, en het is bijna een wonder dat de koplopers na twee-en-halve dag toch al zo'n 20% bij elkaar gescharreld hebben.

De topdrie ziet er nu (11:00 uur sharp) alsvolgt uit:

  1. MasterB: +20,37%
  2. futurebulder: +19,13%
  3. ivonne: +18,43%

Long aandelen, short edelmetalen. Of andersom.
MasterB veroverde zijn toppositie met (eenvoudig gezegd) de strategie long aandelen, short edelmetalen. Maar goed, de verschillen zijn klein en consolideren van een mooi rendement is daarom gevaarlijk. Opvallend is dat Goud TL 1404 en de DAX TS 8390 nu het meest voorkomen in portefeuilles. De beursspelkudde zet daarmee in op een 180 graden draai van de echte beleggingskudde, daarbuiten. 

Bekende beleggers
Dat komt overeen met de visie van de steun- en weerstandkoffiedikkijker Nico Bakker die ook shortposities op de AEX aan het opbouwen is. Koploper onder de Bekende Beleggers is echter Rob Koning met een plus van 4,74%. RBS' Erik Mauritz betoont zich een goed gastheer en laat keurig alle anderen gasten voor (-7,71%). De twee portefeuilles van de IEX-redactie doen ook prima mee. De verhitte Battle of the Sexes is nog verre van beslist.

Wel heeft de Hypehopper (+2,57%) de Angels (+1,17%) inmiddels achter zich gelaten - wat natuurlijk geen verrassing mag worden genoemd (* kuch, proest*). Daarbij hielp het dat de IEX Angels nog een tikkie naïef zijn en gisteren gewoon buiten de deur een lunch bij elkaar gingen scharrelen, wat de Hopper in staat stelde even tussen hun paperassen te snuffelen. En wat vonden we daar? Precies, de doorwrochte strategie van de Angels. Excuses voor het slechte beeld, maar het moest even snel en fotograferen met een ingebouwde microfilmcamera in een smart pen valt niet mee :-)

Voorspelbaar bodschappenlijstje overigens. Alleen wat die 'runderen' daar doen (tweede van boven)? Iemand?

U kunt nog meespelen met De Slimste Belegger, de competitie loopt nog tot 7 juni. Maak hier uw portefeuille aan en maak kans op 5000 euro!


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 mei 2013 13:05
    Prikkelende column, Peter! Aandelenindices kabbelen, vuurwerk in valuta en edelmetalen. Die Top3-focus hebben wij inmiddels weer scherp in beeld. Ook dat 'ontbreken van die resetknop' is vermeldswaardig als feitelijk gegeven dat gaandeweg ons bewustwordingsproces verder zal verscherpen...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links