Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Teva schikt in zaak rond opiatencrisis

Gepubliceerd op 21 oktober 2019 20:49 | Views: 1.242

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Teva Pharmaceuticals heeft een akkoord bereikt over een schikking in een zaak over betrokkenheid bij de opiatencrisis in de Verenigde Staten. De Israëlische farmaceut levert de komende tien jaar medicijnen ter waarde van 23 miljard dollar die de effecten van verslaving aan zware pijnstillers moeten tegengaan. Ook wordt een bedrag van 250 miljoen dollar betaald.

Talloze Amerikanen zijn verslaafd aan de morfineachtige middelen als oxycodon en fentanyl. Jaarlijks komen tienduizenden mensen in de Verenigde Staten om het leven door overmatig gebruik van de middelen. Teva en andere bedrijven zouden de markt overspoeld hebben met de middelen en de risico's voor gebruikers hebben gebagatelliseerd. Sommige bedrijven hebben daarvoor al eerder geschikt.

Tegen Teva en medicijndistributeurs McKesson, Cardinal Health en AmerisourceBergen liepen in meerdere Amerikaanse staten en steden nog ruim tweeduizend zaken. Die zijn min of meer samengevoegd in de staat Ohio, waar op maandag een zitting gepland stond. Het is niet duidelijk op welke zaken de deal precies betrekking heeft en onder welke voorwaarden. De gesprekken gaan dinsdag verder.

Beleggers reageerden verheugd op het nieuws over de schikking, waarmee Teva formeel overigens geen schuld bekende. Het aandeel van Teva, dat ook in New York aan de beurs is genoteerd, ging fors omhoog. Eerder raakte een van de andere hoofdrolspelers in de opiatenepidemie, oxycodon-maker Purdue Pharma, in ernstige financiële problemen na allerlei rechtszaken rond de kwestie.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare