Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkoop EUV-machines bij ASML komt op stoom

Verkoop EUV-machines bij ASML komt op stoom

VELDHOVEN (AFN) - Chipmachinefabrikant ASML heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst behaald dan een jaar eerder. De verkoop van de belangrijke EUV-chipmachines gaat steeds beter.

De opbrengsten stegen naar 2,8 miljard euro, van 2,5 miljard euro een jaar geleden. De nettowinst klom van 557 miljoen naar 680 miljoen euro. De brutowinstmarge, een belangrijke indicator voor de winstgevendheid, was 48,1 procent. Dat was net als de omzet boven de gemiddelde verwachting van analisten. In het tweede kwartaal was de brutomarge nog iets meer dan 43 procent.

Het technologiebedrijf uit Veldhoven rekent erop dat de omzet in het vierde kwartaal verder stijgt naar ongeveer 3 miljard euro. Voor het hele jaar komt de omzet naar verwachting uit op een recordniveau van ongeveer 11 miljard euro.

Kleiner en krachtiger

ASML heeft jarenlang geïnvesteerd in de ontwikkeling van de zogeheten EUV-chipmachine, die meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten. Daarmee kunnen chips volgens een nieuw procedé nog kleiner en krachtiger worden gemaakt. Dit jaar worden naar verwachting achttien machines geleverd aan klanten. Volgens topman Peter Wennink waren de verkopen in het derde kwartaal conform de eigen verwachtingen en werd bovendien voor 2,2 miljard euro aan nieuwe orders binnengehaald.

,,Voor 2019 staat de seinen op groen", laat financieel topman Roger Dassen weten, die zegt dat veel klanten hebben aangegeven voor hogere volumes te gaan. ASML verwacht een toenemende vraag naar alle soorten chips nu in steeds meer apparaten chips worden gebruikt door de opmars van het internet of things en meer toepassingen in onder meer auto's.

Dertig nieuwe machines

Voor 2019 heeft het bedrijf vijf nieuwe orders voor EUV-chipmachines binnen. In totaal worden er volgend jaar naar verwachting dertig van zulke machines geleverd.

Lees over dit aandeel ook

  1. 24 apr ASML verwelkomt nieuwe CEO
  2. 23 apr Advieswijziging ASML

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASML Holding

833,700 25 apr
0,000 0,00%
Premium

Advieswijziging ASML

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links