Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kabinet werkt aan plan om ASML in Nederland te houden

Kabinet werkt aan plan om ASML in Nederland te houden
Beeld: ASML

(ABM FN-Dow Jones) Het Nederlands demissionair kabinet werkt volgens De Telegraaf in het geheim aan een plan om ASML in Nederland te houden. Dit schreef de krant woensdag op basis van bronnen.

De geheime operatie van het kabinet zou volgens de krant de codenaam 'Beethoven' hebben meegekregen.

ASML heeft een aantal wensen bij het kabinet neergelegd en daarbij hebben aangegeven dat uitbreiden elders ook een optie is, bijvoorbeeld in Frankrijk.

Onderdeel van 'operatie Beethoven' is een persoonlijke bemoeienis van premier Mark Rutte. Hij spreekt volgens de krant woensdag zelf met ASML-topman Peter Wennink, waarbij ook minister Micky Adriaansens van Economische Zaken aanzit. Het vestigingsklimaat is het onderwerp van de ontmoeting, aldus De Telegraaf. 

ASML heeft zich de afgelopen periode al meermaals publiekelijk beklaagd over de Nederlandse politiek. De techfabrikant was volgens de Telegraaf bijvoorbeeld ontevreden toen een meerderheid van de Tweede Kamer zich achter een plan van Pieter Omtzigt van NSC schaarde om de belastingkorting voor expats af te bouwen. Het bedrijf vreest daarnaast dat de regels voor arbeidsmigranten verder worden ingeperkt door een eventueel nieuw rechts kabinet.

ASML is, vanwege het gebrek aan technisch onderlegde arbeidskrachten in Nederland, voor een groot deel afhankelijk van arbeidsmigranten. Van de 23.000 medewerkers komt momenteel zo'n 40 procent uit het buitenland, aldus de krant.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 24 apr ASML verwelkomt nieuwe CEO
  2. 23 apr Advieswijziging ASML

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 75% zegt kopen 12 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. euro2000 6 maart 2024 15:17
    Geopolitiek prima want een nuke boven Eindhoven en alles ligt plat dus beter nog fabriek en R&D in Frankrijk en de USA dan alles op een plaats in een voor vele industrietakken erg onvriendelijk land die zelfs niet bij machte zal zijn om een noodzakelijke elektriciteitskabel aan te leveren en rekening te houden met de enorme spin-off van zo’n uniek bedrijf

    Helaas zijn (drie technische ) universiteiten niet in staat om deel vd kennismigranten te vervangen en de gespecialiseerde technici te leveren en de salariëring blijft ook erg achter dus kennis gaat(terug)naar t buitenland.
  2. Windows2000 6 maart 2024 21:53
    Triest dat dit er aan zit te komen en eigenlijk jaren te laat. Dankzij een Linkse /woke wind gebeurde en gebeuren rare dingen. Expat 30% regeling versoberen is juist voor internationale bedrijven om niet-Nederlanders binnen te krijgen. Ze hebben specifieke kennis! Want je mag natuurlijk niet te veel verdienen. De termijn is beperkt de regels zijn bijna ieder jaar aangepast lees strenger. Dan de woningbouw waar moeten de medewerkers wonen. Veldhoven barst uit zijn voegen maar aan de andere kant Noord-Brabant en Limburg van VDL/Aalberts zijn vaste partners zorgen voor onnoemlijke werkgelegenheid.

    Ik begrijp het en NL ziet dus weer een bedrijf vertrekken want wat kan een demisionair kabinet doen met project Beethoven? gelukkig ben ik vanaf 2011 aandeelhouder en of ze nu naar Frankrijk of USA gaan maakt me niets uit maar voor BV NL wel....
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASML Holding

858,800 26 apr
+25,100 +3,01%
Premium

Advieswijziging ASML

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links