Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: vooruitblik Tesla valt tegen

Beursblik: vooruitblik Tesla valt tegen
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De prestaties van Tesla in het vierde kwartaal waren zoals verwacht solide, maar de voorzichtige vooruitblik lijkt druk te zullen zetten op de consensusverwachtingen voor 2024 en 2025. Dat stelde zakenbank Jefferies donderdag in een rapport.

De brutomarge en het EBIT-resultaat van Tesla voldeden aan de consensusverwachting.

Vooruitblikkend zei Tesla echter dat de groei in 2024 "mogelijk aanmerkelijk lager" zal zijn dan in 2023. Jefferies rekent op een volumegroei in 2024 van 15 procent tot 2,082 miljoen auto's.

Ook gaf Tesla weer een indicatie van de investeringen, die in 2024 boven 10 miljard dollar zullen liggen. De volgende generatie is "vergevorderd" en de fabricage zou revolutionair zijn, meldde Tesla verder, maar de productie begint niet eerder dan in de tweede helft van 2025, of zelfs pas aan het einde van dat jaar.  

De tragere groei en lagere investering in Mexico zouden het gevolg zijn van de hogere rente, liet Tesla tijdens de bespreking van de resultaten met analisten opnieuw weten. De analist van Jefferies merkte op dat Tesla weinig investeert in het verhogen van de 'awareness' van het merk en het product, en dat er niet werd gesproken over het 'managen' van de restwaarde en het onderhoud, ondanks kritiek van autoverhuurbedrijf Hertz. Dat bedrijf, dat een omvangrijke vloot aan Tesla's bezit, zag de restwaarde van zijn autopark flink dalen door de prijsverlagingen die Tesla in de afgelopen periode doorvoerde.

Tesla presenteerde woensdag nabeurs een 40 procent lagere gecorrigeerde winst, als gevolg van die prijsverlagingen.

Tesla zag de gerapporteerde winst verdubbelen tot 7,9 miljard dollar, of 2,27 dollar per aandeel, van 3,7 miljard dollar, of 1,07 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar geleden, maar gecorrigeerd voor eenmalige items daalde de winst naar 0,71 cent per aandeel. Analisten geraadpleegd door FactSet verwachtten dat de EV-maker een gecorrigeerde winst van 0,73 cent per aandeel zou menden.

De omzet steeg met 3 procent tot 25,2 miljard dollar, van 24,3 miljard dollar een jaar geleden. Analisten rekenden op 25,6 miljard dollar. Er werden meer auto's verkocht maar de gemiddelde verkoopprijs was lager, evenals de opbrengst van rij-ondersteunende systemen.

De gemiddelde verkoopprijs daalde met 132 dollar ten opzichte van het voorgaande kwartaal en met 7.400 dollar ten opzichte van een jaar eerder, merkte Jefferies op. De kosten daalden niet in dit tempo mee.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 26 apr Aandelen van Chinese EV-fabrikanten in de lift
  2. 24 apr Alles lijkt tegen te zitten bij Tesla: waarom blijft Elon Musk optimistisch?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Tesla 57% zegt kopen 7 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Tesla

168,290 26 apr
-1,890 -1,11%
Premium

Alles lijkt tegen te zitten bij Tesla: waarom blijft Elon Musk optimistisch?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links