Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Terughoudende opening Wall Street in het verschiet
Beeld: ABM Financial News

Terughoudende opening Wall Street in het verschiet

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een vrijwel vlakke opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel in New York noteerden de futures op de S&P 500 fractioneel hoger.

Beleggers houden momenteel het kruit droog, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond. Dinsdag begint de tweedaagse vergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Verwacht wordt dat de federal funds rate wordt gehandhaafd op het huidige niveau van 5,25 tot 5,50 procent. De vraag is of er later dit jaar nog wel een renteverhoging volgt. Een meerderheid van de markt denkt van niet.

De nieuwe dot plot die woensdag verschijnt, moet inzicht bieden in de verwachte piekrente van de Fed. Die stond drie maanden geleden op gemiddeld 5,6 procent. Als dat niet is veranderd, zou de Fed nog één laatste renteverhoging dus niet uitsluiten.

Verder geeft de dot plot ook weer op welk niveau de rente volgend jaar uitkomt. In juni verwachtte de Fed nog dat er volgend jaar 4 renteverlagingen zouden volgen. Economen van Bank of America verwachten dat dit er nu 3 of minder zijn.

"Ze zullen zeggen dat er, gezien de veerkracht van de economie, minder verlaagd hoeft te worden", aldus Bank of America. Er is zelfs een kans dat de mediaan nog minder verlagingen laat zien dan de bank verwacht.

"Als dat gebeurt, zou dat een belangrijke hawkish verrassing zijn voor de markten," volgens de Amerikaanse bank.

Iets om rekening mee te houden voor de Fed is de dreigende shutdown van de Amerikaanse overheid, zei Pimco in een analyse. Het Amerikaanse Congres heeft nog tot en met vrijdag 29 september om een financieringsvoorstel voor de overheid aan te nemen, maar de Republikeinen kunnen het vooralsnog niet eens worden. Bij een shutdown gaan ook de overheidsdiensten dicht die economische data verzamelen die de Fed gebruikt bij het bepalen van het monetaire beleid.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag rustig. De Amerikaanse woningbouw kromp in augustus met ruim 11 procent, waar een min van 1,5 procent was voorzien. Het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg wel, met bijna 7 procent in augustus.

De euro/dollar noteerde dinsdagmiddag op 1,0715. WTI en Brent blijven maar duurder worden. WTI kostte dinsdag bijna 93 dollar en Brent ruim 95 dollar.

In gesprek met zakenzender CNBC zei Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, dat zij verwacht dat de olieprijs zal stabiliseren.

"China komt weer op stoom en de aanhoudende productiebeperking door Saoedi-Arabië verhoogden de olieprijzen wat. We houden de situatie nauwlettend in de gaten", aldus Yellen tegen CNBC.

Bedrijfsnieuws

United States Steel Corporation rekent voor het derde kwartaal op een aangepaste winst per aandeel van 1,10 tot 1,15 dollar, bleek uit de outlook die het bedrijf presenteerde. De aangepaste EBITDA komt in de prognose van het staalbedrijf uit op circa 550 miljoen dollar. Met deze outlook heeft de onderneming ook geprobeerd de effecten van de staking in de Amerikaanse auto-industrie te verdisconteren. Het aandeel noteerde voorbeurs tot een procent hoger.

Aandelen Block werden in de voorbeurshandel tot 2 procent minder waard, nadat bekend werd dat de CEO van dochteronderneming Square opstapt. Jack Dorsey, de CEO van moederbedrijf Block, neemt de rol over.

Moderna lijkt dinsdag deels te herstellen, nadat het aandeel maandag nog 9 procent verloor nadat de CFO van sectorgenoot Pfizer voorspelde dat de vraag naar coronavaccinaties dit jaar lager uitkomt.

De in de VS genoteerde aandelen van NIO daalden voorbeurs met zo'n 4 procent, nadat de Chinese autofabrikant aangaf 1 miljard dollar te willen ophalen met de uitgifte van converteerbare obligaties.

Boodschappendienst Instacart gaat dinsdag voor 30 dollar per aandeel naar de Nasdaq. Dit is aan de bovenkant van de prijsvork voor de uitgifteprijs van 28 tot 30 dollar die Instacart vorige week bekendmaakte. Op 30 dollar per aandeel wordt het bedrijf gewaardeerd op bijna 10 miljard dollar.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag dicht bij huis gebleven. De S&P 500 steeg minder dan 0,1 procent op 4.453,53 punten, de Dow Jones index won fractioneel ten opzichte van vrijdag op 34.624,30 punten en de Nasdaq sloot vrijwel vlak op 13.710,24 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.