Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederlandse industrie krimpt nog harder

Nederlandse industrie krimpt nog harder
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie is in mei opnieuw gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van Nevi.

De index daalde van 44,9 in april naar 44,2 in mei. 

Het is daarmee de negende maand op rij dat de bedrijfsomstandigheden verslechterden en de grootste achteruitgang in drie jaar.

De zwakke vraag was de voornaamste reden voor de sterkere krimp van de productie en het aantal nieuwe orders. Bedrijven kochten minder in en verkleinden hun voorraden om deze aan te passen aan de lagere werklast. De inkoopkosten daalden voor het eerst in drie jaar. 

"De industrie gaat gebukt onder trage economische groei, die wordt veroorzaakt door de snel gestegen rente en de hoge inflatie", zei sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN AMRO in een toelichting. Een sterk herstel van de industrie is volgens de econoom niet te verwachten zolang de economische vooruitzichten niet verbeteren. 

De NEVI PMI is samengesteld uit verschillende deelindexen. Een stand boven de 50 duidt op een groeiende economie en een stand lager dan 50 punten op een daling van de industriële activiteiten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maxor 1 juni 2023 08:01
    De grote leveranciers hebben hun hand overspeelt met prijsverhogingen. Het MKB zit nu op de blaren en moet de nog lopende contracten uitvoeren met te hoge inkoopkosten. Inprijzen van de prijsverhogingen op nieuwe projecten gaat nog moeizaam en de hoofdaannemers krijgen de eindproducten nog niet goed verkocht.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links