Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DNB waarschuwt dat stemming aandelenmarkten snel kan omslaan

DNB waarschuwt dat stemming aandelenmarkten snel kan omslaan
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De steeds hogere waardering van risicovolle beleggingen leunt sterk op de aanname dat de rente nog lang laag blijft, maar als de inflatie en rente structureel omhoog gaan, kunnen de aandelenkoersen snel dalen. Daarvoor waarschuwde De Nederlandsche Bank maandag in een rapport over financiële stabiliteit.

De financiële markten zijn kwetsbaar voor een omslag in het marktsentiment, stelt het rapport van DNB. De markten zijn nog steeds optimistisch. Omdat de rente nog altijd ongekend laag is, blijft de zoektocht naar rendement doorgaan. De aandelenprijzen zijn inmiddels historisch hoog en er wordt meer risicovol geld geleend, met weinig onderpand, aldus de centrale bank.

De coronapandemie lijkt volgens voorzitter Klaas Knot "goeddeels onder controle" en de economie groeit fors. Maar dat is geen moment om achterover te leunen, benadrukte hij. "Dit is juist het moment dat kwetsbaarheden en risico's zich opbouwen.

De woningmarkt raakt steeds verder oververhit. In plaats van gemiddeld 8 procent prijsstijging per jaar, stijgen de prijzen inmiddels met 15 procent per jaar in bijna het hele land. Kopers lenen steeds hogere bedragen en vaker ook meer aflossingsvrij en daardoor gaan ook de banken meer risico lopen.

Omdat DNB vindt dat banken te weinig rekening houden met het systeemrisico op de woningmarkt, zal de minimale risicoweging voor hypotheken begin volgend jaar definitief worden ingevoerd.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Stock-King24 11 oktober 2021 13:28
    quote:

    8ball schreef op 11 oktober 2021 13:19:

    de rente kan niet omhoog, Italië weet u nog wel, dan hebben we direct weer een eurocrisis
    Die landen hebben mooi goedkoop voor langere termijn veel geld geleend afgelopen jaren, dus prima deal. Tenzij ze op korte termijn nog meer geld nodig hebben.
  2. craasie 11 oktober 2021 13:39
    Dit schreef Knotje in 2017.............................. toen index 500+

    Beurscrash: stilte voor de storm
    Het is nu relatief rustig op de financiële markten, maar dat kan stilte voor de storm zijn. Volgens Knot dreigt bij een omslag van het sentiment op de beurzen een “scherpe marktcorrectie”.

    Het hoofd van de Nederlandse centrale bank constateert onder meer dat de Amerikaanse aandelenkoersen de afgelopen jaren veel sterker gestegen zijn dan de bedrijfswinsten.

    De zogenoemde koers-winstverhouding, een maatstaf om te beoordelen of aandelen duur zijn, is in historisch opzicht dan ook hoog. Dat is bijvoorbeeld te zien in onderstaande grafiek.
  3. [verwijderd] 11 oktober 2021 13:41
    Als de aandelenmarkt instort? Knot heeft gewaarschuwd.
    Als de NL huizenmarkt instort? Knot heeft gewaarschuwd.
    Als de rente blijft stijgen? Knot heeft gewaarschuwd.

    Als de bitcoin blijft stijgen? Knot heeft niet gewaarschuwd.

    www.marketwatch.com/investing/bond/tm...

    De secundaire markt wordt blijvend leeggekocht door de ECB, Italiaans papier misschien wel 100% door naar de ECB balans, stoppen=instorten.
  4. msg959 11 oktober 2021 13:49
    inflatie is het best en meest zuiver te meten met de oorspronkelijke definitie: vergroting van de geldhoeveelheid. Een stijging van de prijzen kunnen vervolgens een gevolg zijn van inflatie (maar dus GEEN oorzaak) Om inflatie af te meten aan een mandje prijzen is totaal niet zuiver, tijdsafhankelijk en van tal van anderen factoren afhankelijk. Geen wonder dat ze geen idee hebben hoe dit gaat ontwikkelen. Tijd voor echt (onafhankelijk en hard) geld.
  5. buitenblad 11 oktober 2021 13:58
    quote:

    Stock-King24 schreef op 11 oktober 2021 13:28:

    [...]

    Die landen hebben mooi goedkoop voor langere termijn veel geld geleend afgelopen jaren, dus prima deal. Tenzij ze op korte termijn nog meer geld nodig hebben.
    "Tenzij ze op korte termijn nog meer geld nodig hebben....." Is de paus katholiek?
  6. [verwijderd] 11 oktober 2021 13:59
    quote:

    ruchhouwer schreef op 11 oktober 2021 13:48:

    Als de rente stijgt hoe willen ze onze pensioenen dan laten verdampen.
    De rente en aandelen werken onder normale omstandigheden tegen elkaar op, stijgende rente=dalende aandelen koersen.

    De ons bekende grotere pensioengiganten zullen blijven klagen en jammeren ook al stijgt de rekenrente zeer fors
  7. [verwijderd] 11 oktober 2021 14:26
    quote:

    objectief schreef op 11 oktober 2021 14:03:

    [...]

    Dan ben ik waarschijnlijk doof, want ik hoor ze al een tijdje niet meer.
    Heb begrepen dat de niet werkende leden(gepensioneerden dus) al jarenlang niet met de inflatie mee konden door de lage rekenrente, dus in die zin heb je gelijk dat niet de fondsen zelf klagen, maar de deelnemers!

    Las in een ander draadje dat je "loket ambtenaar" was(wat dat ook mag wezen), je bent tevreden met je huidige pensioen, dat moet je zo houden, klagen helpt inderdaad niets.
  8. Toddemij 11 oktober 2021 14:36
    Beste Klaas,
    jij bent zelf onderdeel van al die politieke sufferds die de rente zo laag houden dat het geen marktrente meer is. Zodat pensioenen en schulden maar zo snel mogelijk naar 0 gaan. Met een inflatie van 3% hoor je een rente te hebben van rond de 4%. En ga jij dan nu waarschuwen voor een beurs die een correctie kan krijgen?? Wat hebben wij toch een hoop noobs in de politiek en toezichthouder DNB zitten
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links