Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell meldt lagere uitstoot broeikasgassen door crisis

DEN HAAG (ANP/RTR) - Energieconcern Shell zag de totale uitstoot van broeikasgassen vorig jaar met 16 procent dalen, zo staat in het jaarverslag van de onderneming. De daling kwam vrijwel geheel door de mindere vraag naar olie en gas als gevolg van de coronacrisis en niet zozeer door de inspanningen van het bedrijf om de uitstoot structureel te verminderen.

Volgens Shell was de totale uitstoot vorig jaar tot 1,38 miljard ton koolstofdioxide van bijna 1,65 miljard ton in 2019. Bij de maatstaf waar Shell zich op richt in zijn strategie rond de energietransitie, de zogeheten net carbon intensity, daalde de uitstoot tot 75 gram CO2-equivalent per megajoule wat neerkomt op een min van 4 procent op jaarbasis. Het bedrijf gaat er bij die rekensom van uit dat de fossiele brandstofproductie kan groeien als voor de koolstofuitstoot wordt gecompenseerd.

Shell is eerder al begonnen met een ingrijpende reorganisatie om van olie en gas over te schakelen op koolstofarme energie en energiehandel. Het uiteindelijke doel is om de uitstoot van broeikasgassen halverwege deze eeuw netto op nul terug te brengen.

Kritiek

Volgens critici doet Shell lang niet genoeg om de CO2-uitstoot te verminderen. Volgens een eerder rapport van Milieudefensie is Shell niet echt bezig met het terugbrengen van de uitstoot van CO2, maar wordt deze vooral gemaskeerd door er voldoende hernieuwbare energie tegenover te zetten. Sinds 2017 zou de absolute CO2-uitstoot van Shell eigenlijk met meer dan 5 procent zijn toegenomen terwijl de zogeheten koolstofvoetafdruk iets is gedaald, aldus de klagers.

Verder meldde Shell dat de hoeveelheid gemorste olie als gevolg van sabotage in de olierijke Niger-delta in Nigeria vorig jaar met 40 procent is gedaald tot 1400 ton. Het totale aantal grote olielekkages als gevolg van diefstal en sabotage daalde ook tot 122 incidenten van 156 incidenten in 2019.

Schadevergoeding

Shell is de uitbater van olie- en gas-joint venture SPDC in het Afrikaanse land. Het concern worstelt al jaren met het indammen van lekkages die het gevolg zijn van operationele incidenten, diefstal en sabotage. SPDC heeft de laatst jaren meerdere pijpleidingen vervangen om problemen te voorkomen. Daarnaast worden de pijpleidingen strenger beveiligd. Daarbij zijn ook maatregelen genomen bij kwetsbare onderdelen zoals bij boorputten en verdeelstukken. Daarbij maakt Shell onder andere gebruik van stalen kooiconstructies om de eigendommen te beschermen.

Eerder dit jaar oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de Nigeriaanse tak van Shell enkele boeren uit het West-Afrikaanse land een schadevergoeding moet betalen. Het bedrijf is namelijk aansprakelijk voor twee olielekkages. De hoogte van het bedrag moet later worden bepaald. Ook mag het bedrijf in Londen worden aangeklaagd voor milieuvervuiling in Nigeria. Boeren en vissers willen compensatie en vinden dat Shell meer moet doen om de vervuiling op te ruimen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 08 mei Saxo ziet beleggersvertrouwen verder dalen
  2. 03 mei Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. piraat 11 maart 2021 12:13
    Is Milieudefensie zo dom, of doet Milieudefensie zo dom? Ik denk persoonlijk het laatste.

    Zolang wij gewoon het vliegtuig willen pakken heeft het geen enkele zin om één oliebedrijf (bv. Shell) te vragen om minder olie of gas te produceren. Als Shell de kerosine niet levert, dan doet Saudi Aramco of Exxon het wel
  2. barondehuile 11 maart 2021 12:18
    Goed bezig Shell; gewoon zo eerlijk mogelijk rapporteren.
    Zoals gebruikelijk creëert Milieudefensie weer negatieve en ook onrealistische/unfaire kritiek. Het is natuurlijk goed dat Milieudefensie een snellere transitie probeert te propageren, maar doe dat dan juist op een positieve wijze, door te benadrukken dat Shell juist een partij is die er echt iets aan doet in vergelijking met zijn peers. Dat kan dan de peers juist stimuleren. Nu denken vele andere oliemaatschappijen dat, juist omdat Shell er iets aan probeert te doen Shell als negatief wordt geïdentificeerd. Dus denken de andere energiemaatschappijen: mondje dicht en gewoon doorgaan, want blijkbaar telt voor hen alleen de huidige financiële opbrengst. Om die reden heb ik ook mijn donaties aan Milieudefensie al drie jaar geleden stopgezet, juist vanwege hun recalcitrantie, domme en onrechtvaardige benadering. Het werkt juist anti-vernieuwend.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

34,335 13 mei
-0,070 -0,20%
Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links