Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winsten techaandelen stuwen waarde Noors staatsfonds

OSLO (ANP/BLOOMBERG) - De recente opmars van techaandelen betekent goed nieuws voor het Noorse staatsinvesteringsfonds. De beleggingen en investeringen van het fonds werden vorig jaar 123 miljard dollar meer waard, ondanks een haperend begin in de eerste maanden. Al met al was sprake van het op één na beste resultaat voor 's werelds grootste investeringsfonds in de afgelopen twintig jaar.

De aandelenportefeuille van het 1,3 biljoen dollar grote staatsfonds boekte vorig jaar een rendement van 12 procent. Techaandelen alleen al waren daarbij goed voor een gewin van 42 procent. Met name beleggingen in Apple en Amazon rendeerden. Samen met investeringen in TSMC, Tesla, Microsoft en Google-moeder Alphabet waren die belangen goed voor een rendement van 30 miljard dollar. Daarnaast waren obligaties goed voor een resultaat van 7,5 procent.

Topman Nicolai Tangen van het Noorse fonds legt uit dat er een enorme run was op techaandelen als gevolg van de coronamaatregelen. Die resulteerden in een grote vraag naar producten voor thuiswerk en -onderwijs. Verder was er een grote vraag naar online-entertainment en werd er ook volop geshopt online.

Britse aandelen behoorden tot de slechtste beleggingen. Hierop werd 8 miljard dollar verlies geleden. Daarnaast verloor het fonds 10 miljard dollar op zijn olie- en gasbelangen.

Het Noorse fonds werd in de jaren negentig opgericht om de Noorse olie- en gasinkomsten in het buitenland te beleggen. Het idee was om te voorkomen dat de binnenlandse economie oververhit zou raken. Het Noorse staatsfonds heeft belangen in circa 9000 bedrijven en bezit ongeveer 1,5 procent van de aandelen wereldwijd.

Voor het fonds zelf was het jaar 2020 uiterst bewogen. Zo was er veel te doen over de aanstelling van Tangen, mede omdat hij het door hem opgerichte hedgefonds in eerste instantie niet had afgestoten. Daardoor kon belangenverstrengeling ontstaan. De Noorse regering onttrok vorig jaar een recordbedrag van 34 miljard dollar aan het fonds om de pandemie te bestrijden. Daardoor werd het fonds gedwongen om een deel van obligaties te gelde te maken omdat het niet voldoende geld in kas had.

Lees over dit aandeel ook

  1. 12 apr Video: cyclische aandelen bieden kansen
  2. 02 apr Apple onder vuur in de VS, maar er is een nog groter probleem

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Apple

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Apple

169,300 26 apr
-0,590 -0,35%
Premium

Apple onder vuur in de VS, maar er is een nog groter probleem

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links