Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Economische krimp in beeld in beursweek

AMSTERDAM (AFN) - Economische groeicijfers, of liever krimpcijfers, staan deze week in de belangstelling op de beurzen. Van Nederland, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk worden vanaf halverwege de week bekend hoezeer de economie te lijden heeft gehad onder de maatregelen tegen het coronavirus. Tegelijkertijd worden in steeds meer landen de maatregelen versoepeld en de economie weer wat op gang gebracht.

De lockdown in grote delen van Europa begon in maart, waarna de economie met piepende remmen tot stilstand kwam. Het Verenigd Koninkrijk, dat woensdag als eerste cijfers over de omvang van de krimp bekendmaakt, nam als een van de laatste landen in Europa coronamaatregelen. Ook Nederland, dat een dag later met cijfers naar buiten komt, hield de maatregelen lang beperkt. De krimp in de eurozone wordt dan ook het zwaarst, zo is de verwachting.

Het sentiment op de beurzen is daarentegen al een tijdje redelijk positief omdat de maatregelen verlicht worden. Volgende week gaan in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen alle winkels weer open. Ook in Frankrijk mogen mensen weer de deur uit en gaan de meeste bedrijven en winkels weer open, maar cafés en restaurants nog niet. In Nederland zijn scholen en kappers aan de beurt.

Steunaanvragen

Vanuit de VS wordt opnieuw gekeken naar het aantal steunaanvragen. Inmiddels hebben zich al ruim 30 miljoen Amerikanen tot de overheid gewend voor een uitkering. Deze week komen daar naar verwachting nog eens 2,5 miljoen steunaanvragen bij.

Daarnaast is het nog altijd cijferseizoen. Op het Damrak komen onder meer verzekeraar Aegon, ABN AMRO en oliedienstverlener SBM Offshore met cijfers. Ook zijn er vervoerscijfers van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM over de maand april. Buiten de landsgrenzen openen onder meer verzekeraar Allianz, staalbedrijf Thyssenkrupp, reisorganisatie TUI en energiebedrijven als E.On en Engie de boeken. In de Verenigde Staten loopt het cijferseizoen alweer ten einde.

Afgelopen vrijdag sloot de AEX-index 0,8 procent hoger op 520,57 punten. De MidKap klom 1 procent tot 712,91 punten. Parijs en Frankfurt stegen tot 1,4 procent. In Londen hadden beleggers een vrije dag. De Dow-Jonesindex eindigde vrijdag 1,9 procent hoger op 24.331,32 punten. De S&P 500 steeg 1,7 procent tot 2929,80 punten en techgraadmeter Nasdaq won 1,6 procent tot 9121,32 punten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Pavlov44 10 mei 2020 17:51
    Aangezien alle mogelijke economische rampcijfers constant worden afgedaan als 'is al ingeprijsd' (ookal staan veel aandelen gewoon bijna ATH), zal voor mij toch vooral de heropening van de USA de boel bepalen. De yanks trekken zich nergens wat van aan en willen gewoon heropenen. Dat zal alleen veranderen als ze zien dat het elders fout gaat. Wat dat betreft zijn de berichten uit Europa dat bij de minste of geringste heropening het virus weer terugkomt toch niet erg gunstig. Want in Europa zijn er sterk een afnemend aantal besmettingen, maar in de USA lopen er meer dan een miljoen actief besmette gevallen rond. Ga je dat heropenen dan gaat het fout, simpel. En als de USA niet binnen 2 weken open kan of ze gaan wel open maar het gaat keihard fout, dat is echt niet ingeprijsd. Voor mij is het virus nog steeds wat voor verassingen kan zorgen op de beurs. De bedrijfscijfers maken nog totaal geen indruk maar dat zal na Q2 alsnog gaan komen.
  2. [verwijderd] 10 mei 2020 20:22
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 10 mei 2020 19:22:

    is wel een open deur intrappen zeg . Krimp dat is al bekend .
    Maar de Beurs kijkt vooruit 3 e n 4e kwartaal en 2021 .
    Dan is het des te merkwaardiger dat we op deze belachelijk hoge niveau s staan ,er is maar 1 reden gratis geld
    Ook dat houdt op .
  3. forum rang 4 Mijn Vriend 10 mei 2020 20:57
    Trump zal toch wat uit zijn kuif toveren om de (VS-) beurzen op peil te houden; zijn herverkiezing loopt een deuk op wanneer er geen goed economisch vooruitzicht is tijdens de Jank-verkiezingen. Dus hij, en zijn handlangers / supporters laten de indexen niet zomaar instorten. En zolang er een beetje door de landen synchroom wordt geprint, zakken de beurzen niet zomaar weg. Dat komt pas na de VS verkiezingen en wanneer het virus onderweg naar de uitgang is. Er is nl terecht besloten dat het virus en financiele wanorde niet samen kan gaan.
  4. eldee99 10 mei 2020 21:59
    Er is absoluut geen reden voor optimisme m.b.t. de economie. Maar.... Het boeit allemaal niks. Er is heel veel geld bij vermogende individuen en ondernemingen welke momenteel ook nog ongelooflijke hoeveelheden extra geld naar zichzelf kunnen toetrekken. Het geld gaat allemaal naar de beurs. De beurs gaat niet dalen, hoewel het zou moeten geloof ik er niks van. Vooral grote ondernemingen blijven gewoon lekker doorgroeien. Ongekend wat er allemaal gebeurt; maar dit hele bijprint beleid gaat waarschijnlijk gewoon nog werken ook... Voor de komende tien jaar althans. Kicking the can forever.
  5. kabalebo 11 mei 2020 07:38
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 10 mei 2020 19:22:

    is wel een open deur intrappen zeg . Krimp dat is al bekend .
    Maar de Beurs kijkt vooruit 3 e n 4e kwartaal en 2021 .
    Maar wat gek dat ze dat de 2 kwartalen hiervoor dan niet deden ? Of hebben we hier te maken met wat je wel meer ziet: 'de wens is de vader van de gedachte ?'
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links