Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX diep in het rood na stilgelegde handel VS en ECB

AEX diep in het rood na stilgelegde handel VS en ECB

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond donderdagmiddag ruim een uur na de opening van Wall Street diep in het rood. De handel in New York werd al voor de tweede keer deze week automatisch stilgelegd vanwege zeer grote verliezen. Op de handelsvloeren heerst paniek nadat de Verenigde Staten een inreisverbod voor Europeanen afkondigden. Daarnaast reageerden beleggers teleurgesteld op de steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB beloofde onder meer zijn opkoopprogramma voor obligaties te verruimen. Ook gaat de centrale bank extra goedkope leningen aan banken verstrekken. De maatregelen moeten een financiële crisis door het nieuwe coronavirus afwenden. De rentetarieven bleven ongemoeid.

De hoofdindex noteerde omstreeks 15.55 uur een min van 8,4 procent op 443,71 punten. Eerder werd even een koersverlies van ruim 10 procent genoteerd. Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot meer dan 9 procent. De beurs in Milaan zakte circa 11 procent. De MidKap in Amsterdam raakte 10 procent kwijt tot 642,82 punten.

Dieprood

Alle 25 fondsen in de AEX stonden diep in het rood. Financiële fondsen als verzekeraars Aegon en NN Group en banken ING en ABN AMRO behoorden tot de grootste verliezers met minnen tot 18 procent. Betaalbedrijf Adyen, dat 5,2 procent daalde, liet de kleinste koersval zien. In de MidKap daalde Eurocommercial Properties bijna 14 procent. De vastgoedexploitant geeft een aantal huurders in Italiaanse winkelcentra uitstel bij betalingen van huur vanwege het coronavirus. Grootste daler bij de middelgrote fondsen was bodemonderzoeker Fugro, met een min van ruim 24 procent.

De nieuwe zet voor de beurscrash kwam vanuit de VS. Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan al het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) op te schorten voor een periode van dertig dagen. Met de maatregel wil Trump de verdere verspreiding van het coronavirus in de VS tegengaan.

Air France-KLM

Air France-KLM moest het weer ontgelden. De luchtvaartcombinatie liet weten de impact van het reisverbod te bestuderen en daalde dik 10 procent. Het noodlijdende Norwegian Air zag zo'n 22 procent aan beurswaarde verdwijnen in Oslo. De budgetmaatschappijen easyJet en Ryanair leverden ruim 10 en 5,5 procent in. Lufthansa en IAG kelderden bijna 12 en ruim 11 procent. De Brits-Duitse reisorganisatie TUI zakte ongeveer 20 procent. De Franse hotelgroep Accor en vliegtuigbouwer Airbus verloren 16,5 en 13 procent in Parijs.

De euro was 1,1148 dollar waard tegen 1,1410 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 4,6 procent in prijs tot 31,48 dollar. Brentolie werd 5,7 procent goedkoper op 33,70 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 18:13 Update: AEX doet stap terug
  2. 11:07 AEX blijft dicht bij huis

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Toddemij 12 maart 2020 15:18
    quote:

    Sloeki schreef op 12 maart 2020 15:16:

    Long squeeze? :)

    2008 crisis maar heel licht meegemaakt.
    2020 crisis ga ik heel bewust in, zodra alles geconsolideerd is ga ik FULL LONG, in aandelen, longs, calls..

    Alle spaargeld in.
    En als je dan iemand door Corona moet begraven (sry voor het harde bericht) dan heb je geen spaargeld meer.
  2. Onderbouwer 12 maart 2020 15:29
    quote:

    Patience schreef op 12 maart 2020 15:25:

    Ik kon me nog herinneren dat ze met ze alle de doom denkers uitlachten. Herhaaldelijk waarschuwden ze dat de beurzen zo hoog stonden en mocht er iets gebeuren dat het niet meer is af te remmen nou hier is het dan a.u.b.
    Ik zit echt te genieten, al die zure berichten en struisvogels.
  3. Alexander 12 maart 2020 15:52
    Je moet t natuurlijk zelf weten maar nu vol in calls (wat ik op verschillende plekken nu lees) vind ik echt levensgevaarlijk. Voor je t weet ben je al je geld kwijt, dat is echt gokken en heeft niets met beleggen te maken. Als je het wilt, koop dan gestaffeld aandelen. Deze crisis is heel anders dan andere, het effect van maatregelen zijn immers heel onzeker. Los van de beurs, we zijn nog lang niet op t dieptepunt van deze virus-uitbraak, kijk naar alle prognoses van deskundigen. NB In USA is vandaag pas de boodschap geland dat het ernstig is en daar komt nog een groot dieptepunt, de beurs met nog minimaal 50% daling zie ik als zeer reeel.
  4. [verwijderd] 12 maart 2020 15:53
    Als je alle data analyseert wijst ook veel erop dat het virus in een laboratorium in de VS is gemaakt. Zou het daadwerkelijk?
    Waarom zou de VS China willen verzwakken? Ik zou het niet weten :o)

    eurasiantimes.com/us-withdrawal-from-...

    De wereld is van de Verenigde Staten - iedereen die het niet tolereert moet er mee leren leven. Syrië was eerst een vredelievend land..
  5. TA=verlies 12 maart 2020 16:05
    quote:

    Kaspersky schreef op 12 maart 2020 15:53:

    Als je alle data analyseert wijst ook veel erop dat het virus in een laboratorium in de VS is gemaakt. Zou het daadwerkelijk?
    Waarom zou de VS China willen verzwakken? Ik zou het niet weten :o)

    eurasiantimes.com/us-withdrawal-from-...

    De wereld is van de Verenigde Staten - iedereen die het niet tolereert moet er mee leren leven. Syrië was eerst een vredelievend land..
    Ach ja. Dit zegt meer over jezelf dan over de VS.
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

905,83 18:05
-6,40 -0,70%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links