Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olie lichtpuntje op rode beursdag

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met een klein verlies gesloten. Ook andere Europese beurzen gingen overwegend met kleine minnen de dag uit. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de start van het nieuwe cijferseizoen, nieuws over de brexit en het nieuwe ECB-rentebesluit, allemaal later in de week. Wel gaf een stijging van de olieprijzen de dag voor oliegerelateerde fondsen wat glans.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde nipt 0,1 procent lager op 562,32 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 801,22 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent. Londen won een fractie.

Olie- en gasbedrijf Shell voerde de schaarse stijgers in de AEX aan met een winst van 0,9 procent. Ook elders in Europa deden bedrijven in de sector het goed. De olieprijzen stegen door het oplopende geweld in het olierijke Libië naar het hoogste niveau van dit jaar. De prijzen worden ook gestuwd door de productiebeperkingen van de OPEC en de problemen in Venezuela. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 64,03 dollar. Brentolie steeg 0,8 procent in prijs tot 70,93 dollar per vat.

Adyen

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was betaalbedrijf Adyen de grootste verliezer met een min van 2,3 procent na een negatief rapport van KBC Securities. Verfconcern AkzoNobel verloor 0,9 procent na een adviesverlaging door ABN AMRO.

In de MidKap stond telecom- en kabelbedrijf Altice onderaan met een min van 2 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 1,1 procent na vervoerscijfers. Bodemonderzoeker Fugro eindigde aan kop met een plus van 1,7 procent.

Tesla

Bij de kleinere bedrijven steeg Euronext 1,9 procent. De beursexploitant heeft een positieve aanbeveling gekregen van de Noorse financiële toezichthouder inzake een overname van Oslo Børs. Euronext is verwikkeld in een overnamestrijd met Nasdaq over de Noorse beurs.

In Milaan klom Fiat Chrysler 1,9 procent. De autobouwer heeft een deal gesloten met Tesla om de verkopen van elektrische auto's van het Amerikaanse bedrijf toe te voegen aan de eigen verkopen om de gemiddelde CO2-uitstoot van het eigen wagenpark te verlagen.

De euro was 1,1262 dollar waard, tegen 1,1217 dollar op vrijdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links