Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Techgigant Naspers naar Damrak

Techgigant Naspers naar Damrak

KAAPSTAD (AFN) - Het Zuid-Afrikaanse media- en techbedrijf Naspers gaat zijn internationale activiteiten noteren aan de beurs in Amsterdam. Het onderdeel NewCo betreft alle activiteiten van Naspers buiten Zuid-Afrika, waaronder bijvoorbeeld e-commerce, consumentenmedia en bedrijfsdeelnemingen.

Naspers brengt een belang van 25 procent in NewCo naar Beursplein 5 en behoudt de resterende 75 procent. Deze stap naar de beurs moet in de tweede helft van dit jaar gebeuren, afhankelijk van goedkeuring van autoriteiten en aandeelhouders. In de komende maanden zal de officiële naam voor NewCo bekend worden gemaakt. NewCo krijgt een secundaire notering in Johannesburg.

Naspers werd in 1915 opgericht als De Nationale Pers als moedermaatschappij voor de Nederlandstalige krant De Burger. Het is uitgegroeid tot het grootste mediaconglomeraat van Afrika, met een marktwaarde van tientallen miljarden dollars.

Internetbedrijven

De onderneming uit Kaapstad heeft belangen in verschillende internetbedrijven, waaronder het Chinese Tencent, het Russische sociale mediaplatform mail.ru en maaltijdbezorger DeliveryHero. Ook is het actief met onder meer betalingsdiensten.

De Nederlandse topman Bob van Dijk van Naspers stelt dat de stap naar Amsterdam belangrijk is voor het bedrijf. Daardoor ontstaat volgens hem een unieke mogelijkheid voor investeerders om toegang te krijgen tot de internationale internetportefeuille van Naspers en wordt waarde voor aandeelhouders gecreëerd. De afhankelijkheid van de beurs in Johannesburg voor Naspers wordt met de gang naar het Damrak verkleind.

Toelichting

In een nadere toelichting zei Van Dijk dat Euronext een sterk platform is voor het aantrekken van extra kapitaal, met veel volume en een groot aantal marktpartijen. Bovendien lijken de Nederlandse beursregels erg op die van Zuid-Afrika, waardoor er weinig extra administratieve rompslomp zal zijn door de notering in Amsterdam.

Verder is Amsterdam volgens de topman een goede plek om talent aan te trekken voor Naspers, dat al een paar honderd werknemers heeft in Nederland, onder meer op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17:51 AEX met record het weekend in
  2. 11:04 AEX koerst overtuigend hoger in aanloop banenrapport VS 1

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links