Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brussel onderzoekt fusie Dow en Dupont

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie stelt een diepgravend onderzoek in naar de voorgenomen fusie van de Amerikaanse chemiereuzen Dow en DuPont. Beide bedrijven hebben twee weken geleden al gereageerd op voorlopige bezwaren die de Europese waakhond had. Dat heeft de ,,serieuze twijfels’’ over de transactie echter niet weggenomen.

Brussel onderzoekt onder meer of de fusie geen negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie op het terrein van insectenbestrijdingsmiddelen, zaden en bepaalde petrochemische producten voor bijvoorbeeld de verpakkingsindustrie. Ook de activiteiten in worm- en schimmelbestrijding en zaadveredeling worden onder de loep genomen.

Boeren zijn afhankelijk van zaden en gewasbeschermingsproducten tegen competitieve prijzen, motiveert EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) het onderzoek. ,,We moeten er zeker van zijn dat de voorgestelde fusie niet leidt tot hogere prijzen of minder innovatie.’’

Grootste ooit

De samensmelting is de grootste ooit in de chemische industrie. Het fusiebedrijf DowDuPont zou een marktwaarde van 130 miljard dollar vertegenwoordigen en wordt na het Duitse BASF het grootste chemieconcern. Op het vlak van zaden en verdelgingsmiddelen zou DowDuPont Monsanto passeren.

Het is de bedoeling dat het gefuseerde bedrijf zich op termijn opsplitst in drie aparte ondernemingen met als specialisatie landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.

Verwacht

De commissie geeft zichzelf tot 20 december om een besluit te nemen en werkt hierbij samen met collega’s in de VS, Canada en Brazilië.

Dow en DuPont lieten donderdag in een reactie weten dat ze al verwacht hadden dat er een diepgravend onderzoek zou komen. Ze staan nog altijd volledig achter hun fusieplannen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
DuPont de Nemours

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

DuPont de Nemours

81,120 24 mei
+2,190 +2,77%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links