Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel profiteert van lagere kosten

AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel heeft zijn winst vorig kwartaal stevig weten op te voeren dankzij bezuinigingen. Het verf- en chemieconcern ziet nog geen verbetering op de Europese markt, terwijl de ontwikkelingen in opkomende markten als Brazilië, China en Rusland tegenvallen.

AkzoNobel meldde dinsdag een nettowinst van 331 miljoen euro, tegen 205 miljoen euro een jaar eerder. De operationele winst nam met bijna 40 procent toe, tot 486 miljoen euro. Die groei was te danken aan bezuinigingen, de verkoop van bedrijfsonderdelen en gunstige wisselkoerseffecten. De gunstigere koers van de euro stuwde ook de omzet. Die ging met 6 procent omhoog naar 3,9 miljard euro.

De rest van het jaar staat volgens Akzo in het teken van wisselkoerseffecten, positieve marktontwikkelingen in de Verenigde Staten en het uitblijven van herstel in Europa. Ondertussen neemt de groei in de grote opkomende markten af. Het concern ligt naar eigen zeggen op koers om zijn doelen voor dit jaar te halen.

Verbeteringen

Marktontwikkelingen geven Akzo de komende tijd nog geen wind in de rug, zei bestuursvoorzitter Ton Büchner in een toelichting. ,,Rusland en Brazilië zitten in een recessie, in China is de groei significant teruggevallen. We verwachten geen veranderingen in de markten in de tweede helft van het jaar.''

Verbeteringen moeten daarom aanhoudend van binnen het bedrijf zelf komen, bijvoorbeeld door de sluiting van onrendabele fabrieken. ,,We hebben al heel veel op dat vlak gedaan en blijven daar mee bezig. Veel verbeterprogramma's lopen nog en ze geven ons het vertrouwen dat we de doelen voor dit jaar gaan halen'', aldus de topman.

Dankzij de verzwakking van de euro in het afgelopen jaar nam de omzet bij alle drie de divisies van Akzo met 5 tot 8 procent toe. Het bedrijf wist echter niet meer producten aan de man te brengen dan een jaar eerder. Het verkoopvolume bij verfafdeling Decorative Paints zakte met 1 procent, terwijl bij Performance Coatings 3 procent minder werd verkocht. Bij chemiedivisie Specialty Chemicals stabiliseerde het verkoopvolume.

Rendement

Alle drie de divisies haalden een fors hogere operationele winst dan in het tweede kwartaal van 2014. De winst van zowel verf als coatings ging met een kwart omhoog, terwijl die van de chemicaliën met 55 procent toenam. Hier werd naast de genoemde bezuinigingen en wisselkoersen geprofiteerd van de groeiende productie in de nieuwe fabriek in Frankfurt.

Akzo mikt voor 2015 onder meer op een rendement op de verkopen van 9 procent. Dit rendement zakte in de eerste helft van dit jaar naar 8 procent, tegen 10,5 procent in de eerste helft van 2014.

Lees over dit aandeel ook

  1. 13 mei UBS zet Akzo op de kooplijst
  2. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Akzo Nobel

58,260 13:08
+0,160 +0,28%
Premium

Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links