Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen sluiten met winst

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn donderdag met winst gesloten. Succesvolle obligatieveilingen door Spanje en Frankrijk zorgden voor een positieve stemming. Ook de goede kwartaalcijfers van de Amerikaanse banken Bank of America en Morgan Stanley boden steun aan de handel.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een winst van 4,96 punten (1,6 procent) op 320,48 punten. De MidKap-index sloot 9,29 punten (1,9 procent) hoger op 505,50 punten. De beurs in Parijs won 2 procent, Frankfurt steeg 1 procent en Londen won 0,7 procent.

Spanje wist donderdag meer geld op te halen dan gepland. Het land verkocht voor ruim 6,6 miljard euro aan obligaties met looptijden tussen 4 en 10 jaar. Het streefbedrag bedroeg 4,5 miljard euro. Ook Frankrijk wist met succes bijna 8 miljard euro op te halen op de obligatiemarkten.

Griekenland

Verder zorgde de hoop op een akkoord tussen Griekenland en de banken over de afschrijving van Griekse schulden voor sterke winsten onder de financiële fondsen. ING steeg 7,6 procent en Aegon won 5 procent. Deutsche Bank klom 8,4 procent. BNP Paribas won in Parijs 8,2 procent, Société Générale ging 13,2 procent omhoog en Crédit Agricole sloot 9,2 procent hoger.

In Frankfurt schoot Commerzbank 14,8 procent omhoog. De Duitse bank liet weten geen nieuwe staatssteun nodig te hebben om aan de strengere kapitaaleisen voor banken te voldoen.

Carrefour

In Europa kwam het cijferseizoen ook op gang. Het Franse supermarktconcern Carrefour zag de omzet in het vierde kwartaal met 0,8 procent dalen. Carrefour waarschuwde tevens dat het resultaat over 2011 aan de lage kant van de eerder afgegeven verwachtingen uit zal komen. Het aandeel zakte 1,1 procent.

In de AEX was Ahold de grootste daler met een min van 1,1 procent na de publicatie van de omzetcijfers. Het supermarktconcern zag de omzet in het vierde kwartaal van 2011 met 4,5 procent groeien.

PostNL

PostNL was een sterke stijger in de AEX met een winst van 8 procent. Het pensioenfonds van het postbedrijf hoeft op dit moment niet te korten op de uitkeringen en voldoet voorlopig aan de eisen van het herstelplan. Luchtvaartconcern Air France-KLM noteerde een plus van 8,9 procent.

De euro zat ook in de lift en was 1,2915 dollar waard, tegen 1,2829 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 101,07 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder op 111,04 dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links