Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen omhoog na EU-top

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers op de Europese beurzen reageerden vrijdag positief op de uitkomsten van de Europese top in Brussel. De handel leek tevreden over de strengere begrotingsdiscipline die de eurolanden gaan doorvoeren.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,6 procent hoger op 304,58 punten. De MidKap-index steeg 1,1 procent tot 460,25 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 2,5 en 1,9 procent. Londen bleef iets achter met een winst van 0,8 procent.

De koerswinsten liepen in de middaghandel verder op nadat Reuters meldde dat China plannen heeft om een nieuw vehikel te creëren dat 2 investeringsfondsen zal beheren met een totale waarde van 225 miljard euro, en zich zal richten op investeringen in de Verenigde Staten en Europa.

Hongarije

Ook bleek uit een nieuwe, gewijzigde verklaring van de EU-leiders dat Hongarije toch wil meedoen aan het nieuwe Europese begrotingspact. De 17 landen van de eurozone besloten in de nacht van donderdag op vrijdag tot een nieuw verdrag. Hongarije leek zich aanvankelijk bij het kamp van de Britten te scharen, die de begrotingsunie afwijzen.

Uitgezonderd Groot-Brittannië hebben nu alle EU-lidstaten zonder euro duidelijk gemaakt dat zij mee willen doen.

ESM

Daarnaast werd afgesproken dat het permanente Europese noodfonds (ESM) voor eurolanden in moeilijkheden al volgend jaar van start gaat in plaats van in 2013. Het ESM zal het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen en kan voor 500 miljard euro hulp bieden.

Ook gaan de landen van de Europese Unie 200 miljard euro geven aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarmee kunnen eurolanden met schuldenproblemen worden geholpen.

SNS Reaal

In de MidKap zakte SNS Reaal 2,6 procent. Uit de testresultaten van de Europese bankentoezichthouder EBA bleek dat SNS Bank 159 miljoen euro aan extra kapitaal nodig heeft om aan de strengere eisen te voldoen.

Bank en verzekeraar ING, die wel slaagde voor de test, steeg 2,1 procent. Volgens de EBA moeten de Europese banken in totaal circa 115 miljard euro aan extra kapitaal ophalen.

Pharming

Pharming was de grootste daler onder de middelgrote fondsen met een verlies van 4,4 procent. Het biotechnologiebedrijf liet weten een negatief eigen vermogen te hebben, als gevolg van naleving van boekhoudkundige regels (IFRS). Volgens het bedrijf heeft het negatieve eigen vermogen geen effect op de beursnotering van de onderneming.

De euro was 1,3375 dollar waard, tegen 1,3315 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,4 procent tot 98,67 dollar per vat en Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links