Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rood stoplicht voor AFM

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 24 februari 2016 12:57
    Immers, in de financiële sector zijn risico's soms wel gewenst en noodzakelijk om (bovengemiddeld) rendement te behalen.

    Nee, dat zijn ze niet. Risico is nooit gewenst. Het rendement is gewenst. Ideaal gezien wil je een goed rendement, zonder risico. Risico is hooguit een noodzakelijk kwaad dat geaccepteerd moet worden om tot een goed rendement te komen.
  2. MarcelTak 24 februari 2016 13:19
    @theo1
    Dat ben ik niet met je eens.
    Risico is een keuze. Je bent, simpel gesteld, op zoek naar risicomijdende of risicodragende beleggingen. Dat laatste doe je in de hoop op meer rendement. Maar de eerste keuze is of je weinig of veel risico wenst. Risico is een keuze, rendement niet.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak

  3. forum rang 5 theo1 24 februari 2016 14:46
    quote:

    MarcelTak schreef op 24 februari 2016 13:19:

    @theo1
    Dat ben ik niet met je eens.
    Risico is een keuze. Je bent, simpel gesteld, op zoek naar risicomijdende of risicodragende beleggingen. Dat laatste doe je in de hoop op meer rendement. Maar de eerste keuze is of je weinig of veel risico wenst. Risico is een keuze, rendement niet.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak

    Een voorbeeldje:
    Je kan kiezen:
    a) 4% rendement met risico.
    b) 4% rendement zonder risico.

    Nou, ik weet het wel. Doe mij maar b. Het is niet het risico dat je wil, het is het rendement dat je wil. Van rendement kan ik brood kopen, van risico niet.

    Natuurlijk is het zo dat het lastig is een goed rendement te halen zonder risico te nemen. En natuurlijk is het haalbaarder het risico te managen dan het rendement (en dat is natuurlijk wat je bedoelt, maar niet wat je zegt). Maar het rendement blijft het doel, niet het risico.

    Ander voorbeeld.
    Je kan kiezen:
    a) €3000 per maand zonder een vinger uit te steken.
    b) €3000 per maand maar dan moet je 40 uur per week op een kantoor zitten met een zeurende baas, wekelijks urendeclaraties invullen en vervelende vergaderingen.

    Doe mij maar a. Het is niet het werk dat je wil, het is het salaris dat je wil. Meestal is het lastig een salaris te krijgen zonder er voor te werken, maar dat is nu eenmaal hoe deze wereld functioneert. De meeste rijkeluiskinderen met trustfondsen zeggen geen nee tegen hun gratis toelagen.

    Het is het verschil tussen doelen en middelen. Risico nemen is een middel om rendement te maken. Werken is een middel om een salaris te ontvangen. Het rendement en het salaris zijn het doel. Het klinkt misschien als semantisch gemierenneuk, maar het is mijn ervaring dat het altijd nuttig is om doelen en middelen duidelijk te onderscheiden.
  4. [verwijderd] 24 februari 2016 15:34
    Opvallende keuzes van de AFM inderdaad. Het ongemakkelijke gevoel dat dhr Tak beschrijft, krijg ik ook een beetje. De AFM lijkt meer de kant op te gaan van een gedragsmanager ipv gedragstoezichthouder. Ben benieuwd hoe ze daar aan de Vijzelgracht mee omgaan.

    Afgezien daarvan krijg ik de rillingen van deze passage:

    Datagedreven toezicht

    Dat financiële markten steeds meer op basis van data en geautomatiseerde processen werken, biedt de AFM de mogelijkheid om meer en beter gebruik te maken van beschikbare gegevens. Het bijeenbrengen van gegevens en de analyse van data gebeurt al, maar via het Expertise Centrum geeft de AFM haar ambitie om een datagedreven toezichthouder te worden verder worden vorm. Waar mogelijk werkt de AFM hierin samen met andere partijen.
  5. [verwijderd] 24 februari 2016 16:12
    PS

    In een aangeharkt hoge lonen land dat in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen als “soevereine” lidstaat soeverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis is betrokken,

    waarin blijkens teletekst voor deze mogelijke vrije val boze 60-plussers tussen de beraadslagingen in het aangeharkte hoge lonen land over de hoofddoekjes in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede kamer door snakken naar pensioen

    teletekst 24.2.16

    ???????????????????????????????????????
    Boze 60-plusser snakt naar pensioen

    ????????????????????????????????????????
    ?? Veel zestigplussers halen maar met
    moeite hun pensioen.Uit onderzoek
    blijkt dat zeven op de tien oudere
    werknemers ten minste één langdurige
    ziekte,aandoening of handicap hebben.

    Veertig procent wordt hierdoor in zijn
    of haar werk belemmerd.Het onderzoek is
    gedaan door het NIDI,het Nederlands
    Interdisciplinair Demografisch
    Instituut.De meeste lageropgeleiden
    ervaren hun werk als lichamelijk zwaar
    en hogeropgeleiden vinden hun werk
    stressvol.

    Veel mensen zijn kwaad over het
    verhogen van de pensioenleeftijd,zeggen
    de onderzoekers van het NIDI.
    ????????????????????????????????????????

    is het niet verwonderlijk dat een zichzelf controlerende Tweede kamer tussen de betreffende beraadslagingen over de hoofddoekjes door over de ruggen van de stressvolle verkeersdeelnemers bij deze prioriteiten de andere kant opkijkt voor futiele zaken als het beheer van verkeerslichten, waar niemand in de zichzelf controlerende Tweede kamer tussen de betreffende beraadslagingen over de hoofddoekjes door op zit te wachten,

    waardoor er helaas teveel mensen in het aangeharkte hoge lonen land zijn die stressvol hun tank met fossiele brandstoffen hebben gevuld en zich dan bij de verkeerslichten al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met een kort lontje stressvol gaan opwinden over het lakse beheer van verkeerslichten.
  6. [verwijderd] 24 februari 2016 16:14
    In dit stressvolle gebeuren zal dan ook min of meer iedere stressvol gestreste deelnemer aan het verkeer al dan niet met een stressvol gevulde tank met fossiele brandstoffen dan ook het gevoel hieraan overhouden dat hij of zij voor de kat z'n viool stilstaat,

    en tussen de oren van de stressvol gestreste deelnemer aan het verkeer de geloofwaardigheid van zo’n verkeerslicht voor zijn of haar al dan niet stressvolle ogen dan ook in een stressvolle situatie zienderogen zal dalen, waardoor in deze stressvolle situatie min of meer niemand nog voor zichzelf instaat.

    En in dit stressvolle gebeuren min of meer iedere automobilist in het kleine maar nietige aangeharkte, grotendeels onder de zeespiegel gelegen doorgaans verregende, tochtige alsmede miezerige aardappelveldje van het hoge lonen land met een stressvol gevulde tank met fossiele brandstoffen zal denken

    “Heeft de regering soms nooit van een groene golf gehoord, waarom zet de regering de schakelaar sowieso niet gewoon om naar een safe the planet zonder stressvol gevulde tanks met fossiele brandstoffen,

    de regering zou in het algemeen belang van het aangeharkte hoge lonen land er immers tenminste voor kunnen zorgen dat de planet in de vorm van een ronde en niet platte aarde gewoon tot het einde der tijden zijn voorspelbare rondjes door het heelal blijft maken?!”

    En in dit stressvolle gebeuren min of meer iedere automobilist zich afvraagt of de regering soms met een schijnzekerheid in de veronderstelling is dat een olieboer als SHELL geen plan B in de ijskast heeft liggen?!

    En in dit stressvolle gebeuren min of meer iedere automobilist zich afvraagt of de regering in het algemeen belang van dit aangeharkte hoge lonen land per se fanatisch i.h.k.v. het welzijn in Nederland voor de mensen met een al dan niet hoge hypotheek met een eerlijke en transparante

    “Handen af van de hypotheekaftrek, geen ongewenste vreemdelingen in my backyard en na mij de zondvloed”

    missie onder het duurzame motto

    “Ieder land krijgt de regering die het wil/verdient”

    wil waarmaken wat de heer Terlouw over het aangeharkte hoge lonen land heeft gezegd, namelijk dat dit aangeharkte hoge lonen land kapot gaat aan het kapitaal van het neoliberalisme, waarbij de regering met deze eerlijke en transparante

    “Handen af van de hypotheekaftrek, geen ongewenste vreemdelingen in my backyard en na mij de zondvloed”

    missie dus over het hoofd ziet dat alle al dan niet fanatische grootschalige ismen reeds decennia geleden naar de mestvaalt van de geschiedenis zijn verwezen?!
  7. [verwijderd] 24 februari 2016 16:15
    En in dit stressvolle gebeuren min of meer iedere automobilist in retorische zin heeft geconstateerd dat het nergens voor nodig is dat het tochtige, doorgaans verregende en miezerige aardappelveldje van het aangeharkte hoge lonen land niet onder de zeespiegel verdwijnt!?

    En in dit stressvolle gebeuren min of meer iedere automobilist zich in retorische zin afvraagt waarom creëert de regering aan de lopende band probleempjes die nergens voor nodig zijn.

    En in dit stressvolle gebeuren min of meer iedere automobilist al dan niet in naam van de vrijheid tussen de beraadslagingen over de hoofddoekjes in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede kamer door zich in retorische zin dient af te vragen waarom maakt de regering het iedereen in het tochtige, doorgaans verregende en miezerige aardappelveldje als enerzijds provincie van Duitsland en anderzijds provincie van het land van de verreweg sterkste politieagent van de wereld van ze land of ze American Dream überhaupt moeilijk met allerhande zinloze stoplichten,

    waarom zijn de stoplichten niet gewoon als in Duitsland op een manier afgesteld die de verantwoordelijkheid van de stressvolle automobilisten op de een of andere manier in het hier en nu WEL aanspreekt, waardoor in Duitsland in het hier en nu voorkomen wordt dat stressvolle automobilisten

    - die uiteraard in het hier en nu van Duitsland van vandaag de dag de verantwoordelijkheid hebben om niet door oranje te rijden omdat in het hier en nu van Duitsland van vandaag de dag dan min of meer gelijk ergens een stoplicht op groen springt, waarmee de stressvolle automobilisten in het hier en nu van Duitsland van vandaag de dag al dan niet in retorische zin uiteraard niet mee in aanraking willen komen -

    op elkaar inrijden zodat zij de stressvolle rit van a naar b en visa versa gewoon al dan niet in retorische zin al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree duurzaam op de ronde of platte aarde met een stressvol gevulde tank met fossiele brandstoffen kunnen uitrijden!?
  8. @iPlof 24 februari 2016 17:43
    quote:

    ljjls schreef op 24 februari 2016 14:04:

    Bij de AFM zitten nog grotere sukkels dan bij de CB. Wat heeft de AFM nou op-geleverd de jaren dat ze bestaat? Ik denk dat de kosten de baten overstijgen.
    Soort afvoerputje voor mensen die het ergens commercieel of bestuurlijk niet redden. Ambtelijke wensdenken club, zelfde kaliber als woningbouwvereniging of zorg stichting.

    Bizar hoge arbeidsvoorwaarden en steeds meer personeel. Zit nu al op 600 fte!

    Dit gezwel kost alleen maar steeds meer en levert niemand (behalve afm zelf) iets op.

  9. Twinkeling 24 februari 2016 18:20
    Zolang ze zelfs met zaken als onderstaande niet zelf een goed voorbeeld stellen, dan denk ik dat ze druk bezig zijn een eigen bestaansrecht en groeinoodzaak te blijven bedenken.

    "De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de personeelskorting bij het afsluiten van een hypotheek per 1 april van dit jaar afgeschaft voor nieuwe medewerkers. De financiële toezichthouder wilde eerder niet tornen aan de hypotheekrentecompensatie voor het eigen personeel. Dit terwijl de meeste verzekeraars en de banken ABN Amro en ING al wel overstag zijn gegaan."

    Kwade kansen genoeg, aan jezelf om te bepalen hoe je daar in het leven mee omgaat toch theo1? Kansen, goed of kwaad, zijn toch geen midellen? Ze zijn er toch gewoon? En een kansinschatting is in deze wereld en ook op de financiele altijd maar een inschatting. De kreet een hoog risico voor een goed rendement is een quasi keuze. De meeste risico's zijn niet bekend. Wat stelt de bankgarantie voor als ING en RABO tegelijk omdonderen?
  10. @iPlof 24 februari 2016 18:30
    quote:

    Witte Weduwe schreef op 24 februari 2016 18:20:

    De financiële toezichthouder wilde eerder niet tornen aan de hypotheekrentecompensatie voor het eigen personeel.
    Dit terwijl de meeste verzekeraars en de banken ABN Amro en ING al wel overstag zijn gegaan."

    Dit is inderdaad ook zo'n bizar voorbeeld.

    Bij een bank kreeg je af en toe een korting bij hun eigen hypotheken.

    Afm verstrekt geen hypotheken, maar als je bij afm gaat werken, dan betalen zij gewoon een deel van je hypotheek die elders loopt..

    Schokkend graaigedrag en direct betaalt uit de belastingopbrengsten..
  11. [verwijderd] 24 februari 2016 18:31
    @theo1 Geheel met u eens. Als ik zou kunnen kiezen tussen 4% rendement met risico,

    dat iedereen dus volgens de belastingdienst met zijn of haar zuur verdiende spaarcentjes fictief naar binnen harkt, waarbij het wegens de omvallende banken dus zomaar kan gebeuren dat er helemaal niets al dan niet fictief al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree naar binnen wordt geharkt,

    en 4% zonder risico,

    dus met de reële kans om zonder risico met de zuur verdiende spaarcentjes niet alleen fictief 4% rendement te realiseren, waar dan alleen nog de belasting over betaald moet worden,

    dan zou ik het inderdaad ook wel weten: ik koos net als iedereen in de eurozone en daarbuiten zonder blinde vlek of wat verder dan ook voor de 4% rendement zonder risico.

    Dit geldt tevens voor het geval dat ik kan kiezen uit de opties om €3000 per maand zonder een vinger uit te steken op je rekening te realiseren,

    wat uiteraard tot het einde der tijden voor iedereen in de eurozone en daarbuiten duurzaam veel beter zal zijn dan de risico’s die je met de 4% fictieve rendement bij de omvallende banken als rendement potentieel kan realiseren,

    en anderzijds waar ik voor hetzelfde bedrag hele toestanden op de hals zou moeten halen om het leven te slijten met het 40 uur per week met een zeurende baas op een kantoor zitten waar je wekelijks urendeclaraties moet invullen en vervelende vergaderingen moet aflopen,

    dan zou ik net als iedereen in de eurozone en daarbuiten uiteraard ook voor de eerstgenoemde zeer lucratieve optie kiezen.

    Met dat rendement zou het immers in een duurzame win-winsituatie met een bepaalde horizon en een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten,

    dus zonder verder gedoe met een zeurende baas,

    wekelijkse urendeclaraties,

    vervelende vergaderingen,

    stressvolle situaties voor stoplichten met stressvol met fossiele brandstoffen gevulde tanken,

    maatregelen van de AFM,

    en overig gedoe vanuit ivoren torens waar niemand in het betreffende kleine maar nietige, doorgaans totaal verregende, tochtige en miezerige grotendeels onder de zeespiegel gelegen aardappelveldje van het hoge lonenland Nederland op zit te wachten,

    mogelijk moeten zijn om vanuit het mooiste plekje van dit aardappelakkertje Schiphol interessante reizen op de camping van de ronde en niet platte aarde te maken!

    Maar in de dagelijkse praktijk zal deze keuze tussen de beraadslagingen over de hoofddoekjes in de zichzelf met parlementaire enquêtes controllerende Tweede kamer en de omvallende banken door dus in retorische zin helaas door de mensen op het betreffende aardappelveldje al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree niet gemaakt kunnen worden,

    wat helaas in retorische zin duurzaam tot het einde der tijden niet anders zal zijn, waarover niemand in de eurozone en daarbuiten hoeft te treuren.

    Hoe dan ook, een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toegewenst door en groeten van Theo Benschop
  12. [verwijderd] 24 februari 2016 19:19
    quote:

    plof® schreef op 24 februari 2016 18:30:

    Schokkend graaigedrag en direct betaalt uit de belastingopbrengsten..
    AFM wordt door de sector gefinancierd. Financiële instellingen betalen een bijdrage voor het toezicht. Zie ook:

    Doordat het ministerie van Financiën met ingang van 2015 niet meer mee betaalt aan de kosten van het toezicht, valt de overheidsbijdrage van €20,2 miljoen weg waardoor de bijdragen aan het toezicht voor ondernemingen toeneemt.

    www.afm.nl/nl-nl/over-afm/kosten-tz/m...
  13. @iPlof 24 februari 2016 20:39
    quote:

    T. Forstmann schreef op 24 februari 2016 19:19:

    [...]
    AFM wordt door de sector gefinancierd. Financiële instellingen betalen een bijdrage voor het toezicht. Zie ook:

    Doordat het ministerie van Financiën met ingang van 2015 niet meer mee betaalt aan de kosten van het toezicht, valt de overheidsbijdrage van €20,2 miljoen weg waardoor de bijdragen aan het toezicht voor ondernemingen toeneemt.

    www.afm.nl/nl-nl/over-afm/kosten-tz/m...
    Oke, tot 2015 dan.

    Tijd voor banken dus om aan de noodrem te trekken.
  14. [verwijderd] 24 februari 2016 22:00
    Teletekst, 24.2.16

    ???????????????????????????????????????

    ***BREAKING NEWS***

    En dan in retorische zin dit:

    Zorgen Asscher over faillissementen

    ????????????????????????????????????????
    ??

    Minister Asscher deelt in retorische
    zin de zorgen over de faillissementsgolf
    bij winkels. Hij heeft dan ook vanuit de
    vrijwel lege schatkist in een win-win
    situatie zo'n 2 miljoen euro beschikbaar
    gesteld voor kansrijke plannen die
    de overheid nu eenmaal in de be-
    schermde omgeving van de stabiele
    ivoren torens van de overheid tot het
    einde der tijden graag ziet om
    mensen van werk naar werk te
    helpen, waar niemand in de
    eurozone en daarbuiten al dan
    niet in naam van de vrijheid
    al dan niet met agreements
    to disagree bezwaar tegen
    kan hebben, aangezien dit
    nu eenmaal immers in
    faillissementsgolven als een
    luxe probleempje in hoge lonen
    landen door een minister die
    vanuit de beschermde omgeving
    van een stabiele ivoren toren van
    de overheid dient te reageren
    op een pleidooi van vakbonden
    en de betreffende brancheorga-
    nisatie om meer hulp voor het
    ontslagen personeel ook moet
    gebeuren en dan ook iedereen
    in de eurozone en daarbuiten
    dit dan maar voor kennisgeving
    aanneemt.

    De betreffende minister van het
    hoge lonenland heeft voor het ont-
    slagen personeel hiertoe de 'brug
    -WW' opengesteld die uiteraard
    alleen bedoeld kan zijn voor de-
    genen die helaas ontslagen zijn,
    maar die inmiddels helaas nieuw
    werk hebben gevonden, die
    uiteraard alleen kunnen worden
    omgeschoold als de overheid met
    forse maatregelen over de omscholing
    vanuit de beschermende en stabiele
    ivoren torens van de overheid
    over de brug komt, opdat de
    overheid met de forse maat-
    regelen vanuit de beschermde
    omgeving en stabiele omgeving
    van de ivoren torens van de over-
    heid in het oerwoud van regels
    waarin niemand door de bomen
    nog het bos kan zien ook een duur-
    zaam partijtje mee kan blazen,
    waar uiteraard iedereen in de
    eurozone en daarbuiten onder
    het duurzame motto “Mevrouw
    en mijnheer overheid is in het
    oerwoud waarin niemand door
    de bomen nog het bos kan zien
    je beste vriend” als een soort
    sigaar uit eigen doos heel blij mee
    is.

    Ook is iedereen in de eurozone en
    daarbuiten heel blij met het feit
    dat de minister geheel terecht de
    werkgevers heeft opgeroepen om
    de oudere werknemers die snakken
    naar hun pensioen voordat zij
    kwaad worden over het verhogen
    van de pensioenleeftijd als dit
    enigszins mogelijk is niet gelijk
    af te schrijven en bij het grof vuil
    neer te zetten, maar in het oerwoud
    waarin niemand door de bomen
    het oerwoud kan zien gebruik te
    maken van hun al dan niet jaren-
    lange ervaringen bij het vanuit de
    ivoren torens van de grootste werk-
    gever van het hoge lonenland in het
    oerwoud spreekwoordelijk van het
    kastje naar de muur sturen,waar
    uiteraard niemand in de eurozone
    en daarbuiten al dan niet in naam
    van de vrijheid al dan niet met
    agreements to disagree al dan
    niet in retorische zin al dan niet
    als een sigaar uit eigen doos
    op zit te wachten, en uiteraard
    iedereen in de eurozone en
    daarbuiten e.e.a. tot het
    einde der tijden als een
    duurzaam luxe probleempje
    van de minister van het
    betreffende aangeharkte
    hoge lonenland voor ken-
    nisgeving aanneemt.
  15. [verwijderd] 24 februari 2016 22:45
    Ik heb inmiddels begrepen dat de AFM wil dat de activiteiten van de staatsloterij worden beëindigd en dat de Holland Casino's worden gesloten in verband met een te laag rendement/te hoog risico voor de deelnemers. Er zijn namelijk nogal wat deelnemers die hun gehele inleg verliezen.
  16. [verwijderd] 25 februari 2016 00:21
    @yieldcurve Uiteraard wil de AFM om de door u genoemde redenen vanuit de beschermende stabiele omgeving van een ivoren toren met forse maatregelen voor de betreffende door de AFM te bieden schijnzekerheden voor de deelnemers die met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten hun gehele inleg dreigen te verliezen de betreffende activiteiten een halt toeroepen, wat niemand in de eurozone en daarbuiten ontgaan kan zijn.

    Maar uiteraard in de eurozone en daarbuiten met een bepaalde horizon en een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten hierover in retorische zin tussen de beraadslagingen in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede kamer over de hoofddoekjes door niet lang getreurd, aangezien de betreffende activiteiten nu eenmaal in bijvoorbeeld de panden van Vroom en Dreesmann waar dit enigszins voor de liefhebbers van deze activiteiten met een bepaalde horizon, risicoprofiel zonder voor in het verleden behaalde resultaten mogelijk is zullen worden voortgezet, het is helaas in het betreffende hoge lonen land in retorische zin niet anders!

    Dus of de AFM dit in de beschermde stabiele omgeving van een ivoren toren met de in het oerwoud waarin niemand door de bomen het oerwoud nog kan zien met een pakket aan forse maatregelen op dit gebied in het betreffende hoge lonen land na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen, de niet door de VN gemandateerde militaire acties in Irak en de verplaatsing van de productie naar de lage en hongerloontjeslanden dit als een luxe probleempje in een hoge lonen land al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin nu goed vindt of niet!
  17. [verwijderd] 25 februari 2016 02:23
    Ik vind het niet fijn dat instanties zich (gaan) bemoeien met wat voor hefboom ik mag hebben. Ik begrijp de risico's en ik accepteer ze. Soms gebruik ik ze ook om juist risico's af te dekken, ofwel short gaan. Dat kan dus nu niet meer. Nu gebeurt dus eigenlijk het omgekeerde, het kost mij mogelijk meer geld om risico's af te dekken; de hefboom is lager dus er moet veel meer geld in de short gestoken worden.

    Hou het inderdaad maar bij productinformatie, aan mij/ons de onderzoeksplicht.

    Not amused!

20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links