Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Ook Grieken hebben baat bij hervormingen'

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 juli 2015 10:44
    even kijken wat het de griek oplevert.

    - zwart geld-economie afschaffen nadelig, alles wordt duurder. En je wordt geplukt want niet betalen is de norm.
    - beschermd beroep afgebroken nadelig. Er ontstaat een onzekere periode met minder inkomen , misschien wel veel minder inkomen en misschien wel winkel sluiten door toekomstige felle concurrentie.
    Ook voor vrachtwagenchauffeurs, pompbediendes, enz. beginnen de zwarte tijden: grote concurrentie, ontslagen, minder inkomsten, onrust, zekerheden weg, secundaire voorwaarden weg, meer 's nachts niet thuis en ga maar door.
    - helft ambtenaren moet met ontslag , het was hun eerste baan.

    Griekld moet in een keer vier grote hervormingen doorvoeren waar wij in Nl 40 jaar over gedaan hebben. Dat zal aankomen.En niemand heeft zin erin.
    Benieuwd of deze operatie gaat lukken, de Griek kennende
  2. forum rang 7 rene l 18 juli 2015 11:29
    Dijsselbloem snapt het nog niet helemaal, het is gewoon een goedgelovig en naief mannetje die maar blijft trekken aan de Grieken.
    Schauble heeft het bij het rechte eind en snapt het tenminste, het was niks, het is niks, en het zal ook nooit wat worden, mieter de Grieken met gezwinde spoed uit de Euro en geef ze hun Drachmes terug.

    Deze man mag van mij een standbeeld krijgen op het Binnenhof.

    Laten we wel zijn, corruptie zit zo ingeslepen in het voltallige ambtenaren-apparaat en de rijke Grieken, dit krijg je er lang van ze leven nooit uit, en ze zullen elkaar de hand boven het hoofd blijven houden.

    Een slager snijdt tenslotte ook niet in zijn eigen vlees.

    Je kunt er wel een interim-manager op zetten die probeert de zwart-geld-stromen te localiseren en naheffingen op gaat leggen tot vele jaren terug, dit zal ook nooit werken.

    Pasgeleden was er ook nog een minister van corruptie die uit een lege bureaukast een stapel met CD-tjes liet ziet, de zogenaamde Griekse List met in het buitenland gestald geld.
    Er is tot op heden niets mee gedaan en dit zal ook voor altijd zo blijven.
    Waarschijnlijk is deze minister zelf ook corrupt en staat zijn eigen naam en vele van zijn collega's en rijke vrinden ook op de lijst, wat zou je zelf doen in zo'n situatie.
    Ze dekken elkaar en als het hun te heet onder de voeten wordt zullen de Eurofiele pottenkijkers met de staart tussen de benen er tussenuit knijpen met gevaar voor hun eigen leven dat niet meer zeker is.

    Daarnaast ligt de Griekse economie op zijn gat, niemand investeert meer en jonge Grieken trekken weg naar elders om daar hun heil te zoeken.
    De BTW verhogingen zijn de nekslag voor ondernemers en de normale Griek.
    Het land zal verder in verval raken, net als het al jaren leegstaande vliegveld en de verpauperde olympische locaties die nu voor 50 miljard in de boeken staan en als onderpand voor de komende donatie gebruikt gaan worden.

    Hoe gek kun je zijn!

    Geen cent meer naar de Grieken, het is weggegooid geld voldaan door de burgers zoals ik die gemangeld worden om het Eurofiele gevoel in stand te houden.
    Het is toch te zot voor woorden, en als we niet ingrijpen zullen we de ene naar de andere naheffing voor onze kiezen krijgen.

    Dizzy betaalt graag en is daarom een graag geziene gast in Brussel.
    Logisch toch!

    Uit de Euro, weg met dit nepgeld, en terug naar de Gulden.

    Ik durf te voorspellen dat het laatste woord over de Grieken nog niet gezegd is en dat de beurzen nog jarenlang gemangeld worden door dit Land van Ouzo en Olijven wanneer er geen koppen met spijkers geslagen worden.
  3. [verwijderd] 18 juli 2015 16:32
    Wat een dom "geouwehoer", Dijselbloem heeft het gewoon top gedaan.. Grieken horen erbij, had nooit zo ver mogen komen, die trotse levensgenieters hebben gewoon wat Hollandse nuchterheid en Duitse striktheid nodig gehad om nu eindelijk hun economie te hervormen. Iets dat ze al 80 jaar geleden hadden moeten doen..... Want laten we wel wezen, hoe "de dingen" daar geregeld zijn is niet echt representatief voor een moderne economie a la 2015 die ook nog eens toekomst robuust is. Het is diep triest dat we in bijna heel Europa nog zo een lange weg te gaan hebben, dan vind ik Frankrijk altijd wel een grappig voorbeeld met al die gemeentes. What ever, het is toch allemaal het angstvallig beschermenen van de belangen van de ruling class/status-quo.. Het is het wachten op een disruptive form of governance and finance die wel compatible is met het huidige systeem, maar die tegelijkertijd ondermijnd, dus anders is dan het soms wat kinderachtige en kortzichtige anarchisme, communisme etc.. Dingen die als zekerheid ervaren worden hangen soms aan een zijde draadje, helaas..
  4. [verwijderd] 18 juli 2015 16:51

    Dijsselbloem, je handelt in strijd met je socialistische principes.

    De stroomprijzen zijn in Griekenland nu fors lager dan het Europees gemiddelde. Mede door de privatisering van het electriciteitsnetwerk zijn de stroomprijzen in Nederland de afgelopen 20 jaar met ca. 400% gestegen, terwijl de inkooprijzen op energiebeurzen niet zijn toegenomen. Oorzaak: na privatisering draait alles om winstmaximalisatie.

    De gemiddelde stroomrekening gaat in Griekenland na privatisering van het electriciteitsnetwerk zeer fors toenemen, waardoor de koopkracht van de Griekse bevolking nog verder zal afnemen.
  5. z0n0p 18 juli 2015 19:26
    quote:

    Florence  schreef op 18 juli 2015 16:51:


    Dijsselbloem, je handelt in strijd met je socialistische principes.

    De stroomprijzen zijn in Griekenland nu fors lager dan het Europees gemiddelde. Mede door de privatisering van het electriciteitsnetwerk zijn de stroomprijzen in Nederland de afgelopen 20 jaar met ca. 400% gestegen, terwijl de inkooprijzen op energiebeurzen niet zijn toegenomen. Oorzaak: na privatisering draait alles om winstmaximalisatie.

    De gemiddelde stroomrekening gaat in Griekenland na privatisering van het electriciteitsnetwerk zeer fors toenemen, waardoor de koopkracht van de Griekse bevolking nog verder zal afnemen.

    Stroom kost in NL geen drol hoor. Netwerkbeheer, vastrecht, belasting en btw maken het duur.
  6. forum rang 6 Chiddix 18 juli 2015 21:42
    quote:

    jasperder schreef op 18 juli 2015 16:32:

    die trotse levensgenieters hebben gewoon wat Hollandse nuchterheid en Duitse striktheid nodig gehad om nu eindelijk hun economie te hervormen. Iets dat ze al 80 jaar geleden hadden moeten doen..... Want laten we wel wezen, hoe "de dingen" daar geregeld zijn is niet echt representatief voor een moderne economie a la 2015 die ook nog eens toekomst robuust is. What ever, het is toch allemaal het angstvallig beschermenen van de belangen van de ruling class/status-quo.
    De gezamelijke belangen moeten beschermd worden. Zeker. En dat mag wat kosten. De Grieken hebben geluk gehad , dat ze ook nog op een strategisch plaatsje liggen.
    Dat wordt de bevolking en de leiders van de EU voorgehouden door o.a Obama.
    Ook dat bij een exit er een grote chaos ontstaat in Griekenland.
    Griekenland is nu een kolonie geworden van de Trojka. De staatsbezittingen gaan in de uitverkoop en er worden hervormingen geeist van het pensioen en belastingstelsel.
    Men denkt door deze maatregelen Griekenland weer op de rails te zetten. Als het maar niet de Fyra wordt.
  7. Traveler@repair 18 juli 2015 22:51
    De Euro is de proeftuin van de financiers van o.a. Hitler, voordat wij zelf gaan een nieuwe werelmunt in te gaan voeren.
    Captains of Industrie zullen in de media het wel uitleggen hoe "noodzakelijk die nieuwe chip zal zijn...

    Het fundamentele recht van een land op een eigen munt is afgeschaft.

    Mocht een land het toch weer willen invoeren, een eigen munt, dan is Wilders één keertje openlijk eerlijk geweeest: er is gedreigd met oorlog !
    Een oorlog waar ook de Grieken mee zijn bedreigd.
    Ze konden geen kant meer op.
    Al het andere is poppenkast.
  8. forum rang 6 Chiddix 19 juli 2015 11:41
    quote:

    goof2 schreef op 19 juli 2015 09:50:

    [...]

    Geen politicus ( jammer genoeg ook Merkel niet ) die de geschiedenisboeken in wil.
    Rutte heeft zijn verkiezingsbelofte gebroken. Wilders twitterde vanuit zijn hangmat en voor de media was het ook groot nieuws.
    Maar moest Rutte dan de geschiedenisboekjes ingaan , dat hij Griekenland uit de eurozone heeft gestoten? En een grote chaos in Griekenland veroorzaakte en mogelijk ook enkele andere EU landen in de problemen bracht waaronder Frankrijk?
    Als mevr Merkel de geschiedenisboekjes niet in wil dan zeker Rutte niet , die aan de hand loopt van mevr Merkel.
  9. Da Freeze 19 juli 2015 15:58
    YVONNE HOFS 15 december 2011, 00:00
    Griekenland stond garant, dus durfde ABN Amro het aan

    ABN Amro heeft voor 1,4 miljard euro uitgeleend aan zwaar onrendabel gebleken Griekse vervoersbedrijven. Het is hoogst onzeker of al dat geld terugkomt.

    Ergens in 2005, vier jaar nadat Griekenland tot de euro was toegetreden en twee jaar voordat ABN Amro werd verkocht aan een Brits-Spaans-Belgisch bankenconsortium en daarna opgesplitst, gaf iemand op het hoofdkantoor in Amsterdam groen licht voor een lening aan de Griekse spoorwegen (OSE). ABN Amro vertrouwde 450 miljoen euro toe aan dit Griekse staatsbedrijf. Datzelfde jaar leed OSE 840 miljoen euro verlies en had het bedrijf een schuld van 6,4 miljard euro.

    De vraag rijst wat ABN Amro bezielde om in totaal 1,4 miljard euro aan dit soort Griekse staatsbedrijven uit te lenen. Een woordvoerder zegt desgevraagd dat in de jaren dat de leningen werden verstrekt nog niet bekend was hoe slecht Griekenland ervoor stond. Griekenland adopteerde in 2001 de euro en beleefde daarna enkele jaren van grote economische groei.

    De zegsman verwijst ook naar de staatsgaranties die aan de leningen vastzitten. 'Iedereen veronderstelde nog dat staatsgaranties vrijwel 100 procent zekerheid bieden. Nu weten we beter, maar in die tijd bestond daar geen twijfel over.' Dat ABN Amro het risico laag inschatte, blijkt mede uit het feit dat de bank de Griekse staatsbedrijven een zeer schappelijk rentetarief van tussen de 3,5 en 4,3 procent in rekening bracht.

    De bank moet blindgevaren zijn op de staatsgaranties, want kredietwaardig is OSE nooit geweest. De OSE-boekhouding ontlokte minister van Financiën Stefanos Manos in 1992 al de verzuchting dat het voor Griekenland goedkoper zou zijn de spoorwegen op te doeken en iedereen per taxi te vervoeren.

    Exorbitante salarissen
    Een van de oorzaken van de financiële malaise bij het bedrijf zijn de exorbitante salariskosten. De gemiddelde OSE-werknemer verdiende in 2008 ruim 46.000 euro per jaar; het jaarloon van treinmachinisten was 70.000 euro. De Griekse politieke elite misbruikte het staatsbedrijf van begin af aan als vehikel om baantjes te creëren voor gunstelingen, waardoor zowel het werknemersbestand als de loonkosten explodeerden. De arbeidsproductiviteit van het Griekse spoorpersoneel is bovendien meer dan drie keer zo laag als die van vergelijkbare Europese spoorwegmaatschappijen, schreven twee Griekse vervoersdeskundigen in 2007 in het blad Transport Reviews.

    OSE absorbeerde de laatste jaren miljarden euro's EU-subsidies voor de aanleg van spoorlijnen, die desondanks niet zijn afgebouwd. Waar het geld (5,5 miljard euro over de periode 2001-2005) precies aan is uitgegeven, is nooit opgehelderd.

    De Griekse europarlementariër Michail Tremopoulos stelde in juli 2010 een andere kwestie aan de orde: Griekenland heeft OSE stelselmatig gebruikt om staatsschulden weg te toveren. Bij de oprichting van OSE in 1970 stelde de staat zichzelf bij wet verplicht de exploitatiekosten en de kosten van de aanleg en onderhoud van de railinfrastructuur te betalen. De Griekse overheid heeft die wet altijd aan zijn laars gelapt, stelt Tremopoulos in zijn klacht bij de Europese Commissie. Griekenland betaalde de kosten niet zelf, maar dwong OSE die zelf te financieren via bankleningen met staatsgaranties.

    Die truc paste Griekenland ook toe bij EU-subsidies voor de aanleg van nieuwe spoorwegen. Een voorwaarde voor toekenning was dat Griekenland de helft van de kosten zou dragen. De andere helft zou dan door de EU worden betaald. Maar Griekenland onttrok zich wederom aan zijn plichten en schoof het Griekse investeringsdeel op het bordje van OSE. Het artikel in Transport Reviews bekritiseert deze gang van zaken.

    Staatsschulden
    Het grootste deel van de OSE-schulden zijn in feite staatsschulden die buiten de begroting zijn gehouden. Mede dankzij de kunstgreep met de spoorwegboekhouding kon Griekenland zich kwalificeren voor toetreding tot de euro. Naarmate de jaren verliepen en de schuldenberg groeide, moest OSE niet alleen lenen om de oplopende tekorten te dekken, maar ook om oudere leningen af te kunnen lossen. De lening van ABN Amro aan OSE past in het patroon van gaten met gaten dichten.

    Aan OASA, de koepel van het bus-, tram- en metrovervoer in Athene en Piraeus, heeft ABN Amro minstens twee leningen verstrekt: een van 180 miljoen euro die Griekenland op 9 december moest aflossen (dat is gebeurd), en een van 160 miljoen euro die op 12 augustus 2014 afloopt. ABN Amro had nog meer aan het openbaarvervoersbedrijf geleend, maar twee oudere leningen zijn volgens de jaarverslagen in 2008 al afgelost.

    Het totaalbedrag van de drie Griekse ABN Amro-leningen die de Volkskrant heeft kunnen achterhalen is 790 miljoen euro. Dat is niet alles, want in zijn recentste kwartaalrapportage maakt ABN Amro gewag van in totaal 1,4 miljard euro aan Griekse bedrijfsleningen met staatsgarantie. Vermoedelijk bestaat er nog een oudere lening van ongeveer 600 miljoen euro aan de spoorwegen. Een ABN Amro-woordvoerder rept althans van een lening 'van rond het jaar 2000' aan de Griekse spoorwegen.

    Navraag in Griekenland geeft hierover geen opheldering. Op de website van OSE ontbreken de jaarverslagen van voor 2003 en op het hoofdkantoor in Athene wordt de telefoon niet opgenomen. E-mails worden evenmin beantwoord.

    ABN Amro heeft in het derde kwartaal een voorziening van 500 miljoen euro op de Griekse leningenportefeuille genomen. Dat betekent dat de bank er ernstig rekening mee houdt dat ruim eenderde van de leningen nooit wordt terugbetaald. De bankwoordvoerder zegt dat Griekenland tot dusver zijn betalingsverplichtingen keurig is nagekomen. Deze zomer zei de bank nog er alle vertrouwen in te hebben dat Griekenland alles 'binnen twee of drie jaar' volledig terugbetaalt.

    De lening van 450 miljoen euro uit 2005 loopt echter pas in 2017 af, blijkt uit het OSE-jaarverslag 2006. Er is geen reden om aan te nemen dat Griekenland de lening vrijwillig voortijdig zal aflossen. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat ABN Amro binnen drie jaar van zijn Griekse kopzorgen wordt verlost.

    De Griekse spoorwegen zijn in elk geval niet in staat deze lening (plus rentelasten) terug te betalen, constateerde het Griekse ministerie van Financiën op 15 maart dit jaar. OSE beroept zich op de staatsgarantie en de Griekse overheid neemt de betalingsverplichting over. Het ministerie heeft ABN Amro in maart ruim 18 miljoen euro achterstallige rente betaald, blijkt uit hetzelfde ministeriële document. Maar gezien de omstandigheden is het erg onzeker of Griekenland in 2017 zijn aflossingsverplichting zal nakomen.

    Lees meer in de link.

    www.volkskrant.nl/archief/griekenland...
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links