Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Technische analyse werkt! Of niet?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

33 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 maart 2014 19:59
    Volgens mij begrijpt Marcel er niets van. Mijn stelling is dat een TA analist tenminste een idee heeft wat hij doet en een FA analist denkt dat hij het weet. maar handelt op gevoel, dwz heeft veelal geen idee wat de koersen gaan doen/ Ja misschien in de verre toekomst maar dat is toch geen beleggen. TA heeft mij al heel veel winst opgeleverd
  2. Belegde boterham 27 maart 2014 21:18
    quote:

    tvgas schreef op 27 maart 2014 19:59:

    Volgens mij begrijpt Marcel er niets van. Mijn stelling is dat een TA analist tenminste een idee heeft wat hij doet en een FA analist denkt dat hij het weet. maar handelt op gevoel, dwz heeft veelal geen idee wat de koersen gaan doen/ Ja misschien in de verre toekomst maar dat is toch geen beleggen. TA heeft mij al heel veel winst opgeleverd

    FA kijkt meer naar de fundamenten en belegd zijn geld (ook op basis van statistiek - WPA, Dividendyield oa) voor een langere termijn. Ik spreek nu voor mezelf. Ook enige vorm van onderbuik is me niet vreemd, maar wel beargumenteerd. Ik bezit bijv. Activision Blizzard omdat ik zelf een gameverleden heb en de markt daarin zie. Als je er niets mee hebt beleg je er wellicht niet zo snel in...

    TA lijkt mij, meer speculeren.

    Een lege beursgenoteerde NV, zou je op basis van TA nog wat van kunnen maken wellicht, een belegger zou er vanaf blijven vermoed ik.

    Daarnaast maak ik in die zin gebruik van TA met mijn portofeuille dat ik wel 200 moving average in de gaten houd, achterblijvers in mijn porto wil ik zo wel eens extra oppikken.

    Ach ja een ieder zo zijn strategie om geld te verdienen op de beurs

  3. Gold-finder 27 maart 2014 21:43
    quote:

    tvgas schreef op 27 maart 2014 19:59:

    Volgens mij begrijpt Marcel er niets van. Mijn stelling is dat een TA analist tenminste een idee heeft wat hij doet en een FA analist denkt dat hij het weet. maar handelt op gevoel, dwz heeft veelal geen idee wat de koersen gaan doen/ Ja misschien in de verre toekomst maar dat is toch geen beleggen. TA heeft mij al heel veel winst opgeleverd

    Haha, zegt u nou werkelijk in één zin dat "verre toekomst" géén beleggen is? Wat is dat nou voor onzinnigheid!

    Het is héééél simpel: technische analyse is voor speculeren, fundamentele analyse is voor beleggen.

    Mijn grootste argument tegen technische analyse is dat aandelen bedrijven vertegenwoordigen...in wat voor sector dan ook...in welk land dan ook...
    Technische analyse gaat uit van patronen, historische koersen en indicatoren. Máár technische analyse gaat er dus vanuit dat iedere grafiek dus van elk willekeurig bedrijf kan zijn...

    Dit is natuurlijk totaal niet het geval, ieder bedrijf reageert anders op nieuws, de waan van de dag. Alsof een grafiek/bedrijf als Google het zelfde is als ArcelorMittal...

    Buiten dat, zoals ik al eerder in deze draad zei: de dingen die wél kloppen bij "technische analyse", zijn helemaal niet technische analyse. Weerstanden en steunen zijn effecten van vraag en aanbod en bereidheid tot kopen/verkopen.

    Zo vind ik bijvoorbeeld DSM nu te duur, maar zou ik best wel op 40 euro willen instappen op basis van EPS. Als maar genoeg mensen dit ook denken, wordt 40 euro een steun. Hééft totaal niets met TA te maken.

  4. Holiday 27 maart 2014 22:56
    quote:

    wassens schreef op 27 maart 2014 21:29:

    Bovenstaand artikel van Tak en de reacties lezend, is er maar EEN verantwoorde conclusie mogelijk: er is, op welke manier dan ook, niet zinnigs te zeggen over toekomstige koersen!
    Het blijft gewoon gokken.
    Hier kan ik het helemaal mee eens zijn.
    Het is net als met afvallen, bij elke pil, drankje of dieet, staat altijd bij dat je minstens 2 liter water per dag moet drinken en veel bewegen.
    Nou als je twee liter water per dag drinkt en veel beweegt hoef je geen geld meer uit te geven aan pillen, drankjes of diëten want dan val je vanzelf wel af.
    Met dit geld kan je dan weer beleggen.
    Voor mij is beleggen gewoon gokken, instappen als hij laag is en uitstappen als hij hoog is.
  5. forum rang 4 holenbeer 27 maart 2014 23:34
    Marcel: als TA niet werkt zou de enige conclusie kunnen zijn dat er per saldo geen invloed is op het rendement.

    Vergelijk dit eens met: als de chirurg zijn werk niet goed doet, zou er geen invloed zijn op de gezondheid van de patiënt. Klinkt nogal onzinnig.

    Volgens mij claimt TA niet de toekomst te voorspellen, ook niet dat ze trendbreuken kan voorspellen. Maar dat ze in staat is in veel voorkomende marktsituaties patronen te herkennen. Patronen gebaseerd op het gedrag van vele miljoenen deelnemers. Patronendie zich herhalen omdat de onderliggende psychologische mechanismen niet echt veranderen. Omdat mensen niet snel veranderen, en omdat steeds nieuwe generaties beleggers instappen, met dezelfde psychologische mechanismen.
    Als het TA zou lukken om daardoor in 5 % van de gevallen een betere voorspelling te den dan blind gokken, is het al waardevol.

    Iets anders is of mensen die zeggen TA toe te passen dat echt doen, dat goed doen en geen andere stomme fouten maken, zoals te veel transacties doen, te weinig spreiden. Analogie: Bijna iedereen die autorijdt heeft een rijbewijs. Toch rijden mensen elkaar dood. Ik denk dat 95 % van de mensen die als bestuurder een auto-ongeluk veroorzaken een rijbewijs heeft. Dan zeg je toch ook niet: Rijbewijzen werken dus niet, ze zouden verboden moeten worden!
  6. Met Effekt 28 maart 2014 12:36
    quote:

    johan54 schreef op 27 maart 2014 14:03:

    Ik ben een hobbyist in TA, programmeer mijn eigen varianten van indicatoren en heb daarmee nu een set-up waarmee ik goed kan timen en stock picken.
    Toen ik aan daghandel deed, met CFD's en dergelijke, verloor ik veel geld. Maar nu speel ik alleen long met individuele aandelen, dan is het risico veel beperkter (aandelen verdubbelen of halveren in waarde in een periode van enkele jaren, men kan dus zelfs een verliespositie laten lopen en rustig afwachten tot deze op het break even punt gesloten kan worden. Dat is een beperkt risico, wat met een goed portfolio beleid beheersbaar is)

    Resultaten van mijn hobby kan men bekijken op mijn blog:
    koersanalyse.blogspot.nl/

    Samenvattend: TA is een handige tool voor slimme mensen met geduld, voorzichtigheid en zelfbeheersing. Bovendien is het een leuke manier om marktbewegingen te volgen en interpreteren.

    Wat is jouw performance als je jouw systeem toepast op het verleden? Mocht dat goed zijn dan zegt dat nog niets over de toekomst (want die is anders dan het verleden). Maar het geeft dan aan dat er een periode is waarbij het model de werkelijkheid goed beschreef.

    Ik geloof niet in TA, maar ik denk wel dat mensen kuddegedrag vertonen; voor daytrades zou TA zinvol kunnen zijn. Maar niet op langere termijn als fundamentele informatie de koers beïnvloeden.
  7. goldonomic.com 28 maart 2014 15:33
    Dag Belegde Boterham,

    Ik leef al jaren niet meer in Belgie, gelukkig heb ik de paardebril mentaliteit en kortzichtigheid van de Europeaan in 1990 achter mij gelaten. Met alle respekt, maar ik vind je reaktie erg pover.

    Die stereo-type reaktie van je (als je zo goed bent, waarom werf je dan nog klanten..?) getuigt van een tekort aan maturiteit.

    Ik was de stichtende vice-voorzitter van de IFTA (int. fed. tech. analysts) en doe mijn job met groot plezier...en hoop dat ik dit nog jaren kan doen.

    Hoog tijd dat de Europeanen een voorbeeld nemen aan de Amerikaanse zakenmensen...OPEN YOUR MIND ! Groet, Francis
  8. goldonomic.com 28 maart 2014 15:37
    quote:

    benharlemarh2388 schreef op 27 maart 2014 16:36:

    Helemaal met Marcel Tak eens. Zitten de technisch analisten , wat vrij vaak voorkomt, er weer eens naast met hun voorspelling dan is er sprake van een false move. Een briljante vondst voor het falen van hun model. Ik kan eerlijk gezegd niet anders zeggen. Het grootste probleem is een echte trendbreuk zien aankomen. Dat heb ik nog geen technisch analist zien doen.

    Dan moet je iets meer tijd nemen om Goldonomic te raadplegen. Wij voorspelden in 2004/05 de trendbreuk voor Goud, enkele jaren later ook de trendbreuk voor Banken en Financials en de trendbreuk voor onroerend goed. Het is niet omdat je de verkeerde bronnen raadpleegt, dat je dan alle bronnen over dezelfde kam mag scheren! Wij voorspellen NU trouwens ook een Dow Jones van 30,000 .
  9. [verwijderd] 28 maart 2014 23:03
    quote:

    Met Effekt schreef op 28 maart 2014 12:36:

    [...]

    Wat is jouw performance als je jouw systeem toepast op het verleden?
    Geen idee. Ik gebruik mijn grafiekjes om koersen te volgen. Indexen zijn moeilijker te duiden dan individuele aandelen. Ik gebruik die wekelijkse analyse om te weten te komen of de markt in het algemeen bullish of bearish is, handig voor de timing.

    Voor stock picken probeer ik gewoon door regelmatig de grafieken door te bladeren ervaring op te doen, waardoor mijn volautomatische biologische patroonherkenning de rest doet. Het is niet berekenbaar, of mechanisch, maar gevoel.

    Ik kan voor mijn gevoel aan een grafiek met de door mijzelf gemaakte indicatoren zien of een aandeel kopers trekt en op "lanceren" staat. Als de markt timing gunstig is, neem ik positie en dat gaat goed.

    Waar ik bij individuele aandelen naar kijk en wat ik dan zie, hou ik voor mijzelf.
  10. Karel 200 29 maart 2014 14:38
    Het grootste probleem voor een belegger is de emotie die het rationeel handelen blokkeert. Als je wilt weten of TA echt werkt, moet je dat testen aan personen die geheel van de buitenwereld zijn afgesloten, geen enkel nieuws horen over wat dan ook en uitsluitend naar de grafieken kijken. Dan is emotie uitgeschakeld en beslis je alleen op de TA. In de praktijk helaas onmogelijk maar in feite de enige manier om TA zuiver te gebruiken.
  11. [verwijderd] 30 maart 2014 00:35
    Soms zie je aan een grafiek wel dat er blijkbaar slecht of goed nieuws is geweest, bijvoorbeeld als er met een gap een veel lagere of hogere opening is geweest. Soms ben ik nieuwsgierig naar dat nieuws en zoek ik dat na, soms ook niet. De koersvorming na het nieuws geeft mij weer goede informatie over de kracht van het sentiment over dat aandeel, bijvoorbeeld of dat gap geheel of gedeeltelijk gesloten wordt, vertelt iets over de nieuwe stemming van de markt over dat aandeel en hoe 'diep' dat zit. Het verwerken van informatie in de prijs is dus een zichtbaar proces, als je dat proces observeert, kun je positie nemen zonder die informatie te kennen.
33 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links