Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eelco Blok spreekt

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 hvasd2 17 oktober 2013 09:49
    quote:

    Ghestem schreef op 17 oktober 2013 09:33:

    Slim koopt nu de aandelen in voor 2,20 ipv 2,40 en is over een tijdje na het opheffen van de beschermingswal in bezit van de meerderheid van de aandelen. En nog goedkoper ook. :)

    Tja je heet natuurlijk niet voor niks Slim.
    Hoe Slim hij ook is, hij zal het toch moeten melden bij de AFM.....
  2. Romano 17 oktober 2013 10:50
    Ik reageer niet zo vaak op het forum maar in het geval van KPN wil ik toch wel het één en ander kwijt.

    In eerste instantie heb ik respect voor het feit dat de stichting het aandurfde om deze stap te nemen en lijkt mij ook en goede beslissing voor alle stakeholders, het maakt hierbij naar mijn mening niet uit of er een hoger bod komt ja of nee (ik zal dat hieronder proberen te beargumenteren. Daarnaast ben ik ook van mening dat het bestuur van KPN hiermee een goede stap heeft gemaakt. Dat het aandeel nu lager staat bevestig alleen maar wat ik hieronder nog een keer zal herhalen (wij als HOLLANDERS zijn veel conservatief en beginnen dan te zeuren).

    Met de huidige koers ben ik namelijk nog steeds van mening dat KPN altijd nog ondergewaardeerd is en hiermee voorkom je dat een buitenlands bedrijf straks weer de vruchten gaat plukken omdat wij Nederlanders soms te nuchter (lees conservatief) zijn (daarom presteert AEX al jaren minder dan andere indexen en worden steeds vaker bedrijven door buitenlanders weggekaapt).

    Feiten:
    * E-Plus wordt verkocht aan Telefonica Duitsland voor 5 miljard en 20,5% in nieuwe gecombineerde entiteit. Dit is nog geen zekerheid maar geeft wel de waarde van E-plus aan, dus indien het niet door gaat zal er naar mijn mening snel een andere speler komen.(verwacht de goedkeuring wel aangezien de samenvoeging alleen maar beter wordt voor de consumenten in Duitsland, 3 grote bedrijven met vergelijkbaar marktaandeel, die willen gaan concurreren voor marktleider).
    * Bij de presentatie van de Q2 cijfers 2013 van Telefonica Duitsland is een goede presentatie gemaakt van de samenvoeging en een guidance voor het resultaat 2013. Hieruit is op te maken dat de synergie voordelen erg hoog zijn en dat we met 20,5% belang een bijdrage aan OIBDA (vergelijkbaar met EBITDA) van 20,5% x 2,5 miljard (gecorrigeerd met integration costs en een meer conservatieve benadering dan Telefonica zelf 2,8 - 2,9) = 513 miljoen kunnen verwachten (35% in vergelijking met EBITDA 2012).
    * In de cijfers van Q2 2013 van KPN is op te maken dat E-plus weinig heeft bijgedragen aan de "operating profit" in 2013 en dat de behaalde nettowinst over Q1 en Q2 feitelijk al de winst is zonder E-plus.
    * Verwachting dat met verkoop krediet-rating flink omlaag gaat en dure leningen afgelost kunnen worden. Dit zou minimaal 100 tot 200 miljoen kunnen besparen (2,5 miljard wordt aangehouden voor investeringen, dividend etc... en 2,5 miljard wordt afgelost op leningen * 5% a 6%)

    Opsomming waardering KPN
    * Verkoop E-plus = 5.000/4.254 = 1,17 p/a
    * Waardering belang 20,5% = 513 EBITDA * 8 / 4.254 = 0,96 (conservatief aangezien Synergie jaarlijks proportioneel toeneemt.
    Alleen E-plus is dus al 2,00 p/a waard.
    * Besparing rente last 150 miljoen (p/j) / 4.254 = 0,04 cent p/a * 5 waardering voor 5 jaar = 0,20
    * EBITDA KPN NL (excl. belang) 1.479 HY 13 = * 2 = 2.958 * 3 (conservatief, gezien structuur moeilijk over te nemen etc... wel schulden vrij en goede kasstroom) = 8.874 / 4.254 = 2,08 p/a. Verwachte winst p/a voor KPN (excl. belang) = 0,20 * 8 x koerswinst verhouding = 1,60 p/a gemiddeld 1,84 voor waardering KPN.
    Totale waardering van KPN op 4,17 en dan zeer conservatief omdat ik eerst wil zien hoe de combinatie E-Plus en Telefonica verloopt en ik wil zien hoe de markt in NL zich ontwikkeld ten aanzien van 4G etc... en de kostenbesparingen.

    Indien overname van E-Plus doorgaat, indien dit niet doorgaat hanteer ik 6 x EBITDA 2013 van E-plus (ongeveer een 1 miljard + 5 miljard cash = 6 miljard / 4.254 = 1,41 p/a voor heel E-plus en geen rente voordeel + 1,84 KPN excl E-Plus = 3,25 p/a.

    Naar mijn mening heeft de Stichting er dus goed aan om de overname te voorkomen of een hoger bod te forceren en dan minimaal voor 3 euro(ongeacht of E-plus doorgaat of niet, aangezien SLIM ook afzonderlijke interesse had in E-plus)en met afspraken voor de werknemers etc....

    Daarnaast heeft de directie en het bestuur naar mijn mening uiteindelijk dan ook prima gehandeld en in het belang van ALLE STAKEHOLDER (Lees STAKEHOLDER en dus niet zozeer AANDEELHOUDERS)

    Aan bovenstaande berekeningen en informatie kunnen geen rechten worden verleend en is alleen opgesteld voor informatieve doeleinden.
    gr romano
  3. [verwijderd] 17 oktober 2013 13:59
    Bedankt Romano voor je heldere analyse. AB'tje meer dan verdiend!

    €4,17 per aandeel lijkt mij een mooi koersdoel als volgend jaar E-Plus is gerealiseerd en de dividendbetaling weer op gang komt. Slim zal dan toch fors dieper in de buidel moeten gaan tasten. Dat kan dan wellicht eenvoudig door nu alvast op lage koersen zijn positie fors uit te breiden.
  4. [verwijderd] 17 oktober 2013 14:22
    Alles wijst er in een hectische financiële wereld slechts ter verder het bij de wèl scorende oneliner “Marcel Tak for president!” latende, iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving op dat niet alleen de genationaliseerde bank ABN AMRO door de overheid wordt voorzien van beschermingsconstructies tegen vijandige overnamen, maar dat iedereen in de eurozone, naast de mededeling dat een belegging wegens risico’s geen garantie voor de toekomst biedt, hiervan wordt voorzien.
  5. [verwijderd] 17 oktober 2013 16:32
    quote:

    Romano schreef op 17 oktober 2013 10:50:

    Ik reageer niet zo vaak op het forum maar in het geval van KPN wil ik toch wel het één en ander kwijt.
    Beste Romano,

    Als ik het goed gelezen heb, beweer je dat KPN na de transactie m.b.t. E-Plus (zo goed als) schuldenvrij is. Ik denk niet dat dat correct is:

    - nettoschuld einde Q2 9.5 miljard. Cash-opbrengst E-Plus 5 miljard

    - negatief werkkapitaal van circa 2 miljard telt niet mee in de nettoschuld

    - consolidatie Reggeborgh (glasvezelnetwerk) zal nettoschuld ook verhogen

    - eeuwigdurende leningen van in totaal 2 miljard tellen voor de helft als VV en voor de helft als EV. Ook een beetje arbitrair, omdat dit alleen eigen vermogen wordt als "puntje bij paaltje" komt

    Daarnaast spreek je over huidige rentelasten van 5 a 6%. Als ik de normale obligaties van KPN bekijk, komt ik tot effectieve rendementen van even boven de 3%

    Neemt niet weg dat ik eens ben met je conclusie dat na KPN na de transactie mbt E-plus mooie posities heeft:

    - aanbieder van totaalpakket in Nederland, met mooie marktaandelen en technisch innoverend (4G, glasvezel)
    - mooi aandeel van ruim 20% in een grote kansrijke Duitse speler (i.p.v. 100% in een kleine speler die mogelijk vermorzeld zou gaan worden)
    - leuke positie in Belgie als challenger

    Ik vermoed dat de Q3-cijfers wederom bedroevend zullen zijn, maar voor wie bereid is verder te kijken is het niet alleen maar ellende.
  6. aandeeltje! 18 oktober 2013 02:19
    quote:

    exit Q3 schreef op 17 oktober 2013 13:59:

    Bedankt Romano voor je heldere analyse. AB'tje meer dan verdiend!

    €4,17 per aandeel lijkt mij een mooi koersdoel als volgend jaar E-Plus is gerealiseerd en de dividendbetaling weer op gang komt. Slim zal dan toch fors dieper in de buidel moeten gaan tasten. Dat kan dan wellicht eenvoudig door nu alvast op lage koersen zijn positie fors uit te breiden.
    Al eens uitgerekend naar de koes van 'vroeger', zonder claimemissie, met eplus, zonder dure licentie??? Slaap lekker....
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links