Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Robin Hood is een sprookje

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. apr '16 De huizencirkel is rond 10
  2. aug '15 Wie is de Slechtste Belegger van Nederland? 7
  3. aug '15 Copycat in de zak

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 mei 2013 15:51

    Het alternatief was er al: Tobinbelasting. De econoom Tobin pleitte al jaren geleden voor deze belasting. Er is wat voor en wat tegen. Toch gaat het met al die belastingen steeds meer de richting uit dat de ene helft van de bevolking de andere helft gaat zitten te belasten.

    Groet, Jonas

    PS Toevoeging. Engeland gaat in ieder geval niet mee doen dus wat let beleggingsinstellingen gewoon daar of elders naartoe te gaan?
  2. forum rang 5 theo1 29 mei 2013 20:58
    De vooral-niks-voor-jezelf-opbouwen belasting
    De de regering is te stom om voor de duivel te dansen belasting
    De nationale zelfmoord belasting
    De sloop een hele industrie om er niks voor terug te krijgen belasting
    De slavernij belasting (want die veroordeelt de bevolking tot een leven lang loonslavernij)
    De geef iedere maand iedere cent uit en hou je handje op als je tekort komt belasting
    De baby belasting (want hij is bedoeld om van iedereen een financiële baby te maken)
  3. forum rang 5 theo1 29 mei 2013 21:19
    quote:

    jonas schreef op 29 mei 2013 15:51:

    Het alternatief was er al: Tobinbelasting. De econoom Tobin pleitte al jaren geleden voor deze belasting. Er is wat voor en wat tegen. Toch gaat het met al die belastingen steeds meer de richting uit dat de ene helft van de bevolking de andere helft gaat zitten te belasten.

    Groet, Jonas

    PS Toevoeging. Engeland gaat in ieder geval niet mee doen dus wat let beleggingsinstellingen gewoon daar of elders naartoe te gaan?
    Ik zie geen voordelen (behalve dan voor geldsmijtende overheden die weer wat binnen hopen te harken). Het verhoogt alleen kunstmatig de kosten van een nuttige activiteit (kapitaal verstrekken aan productieve bedrijven).

    Volgens mij had die Tobin tax twee doelen: high frequency trading tegengaan en een langere termijn visie stimuleren.

    Van dat eerste zeg ik: so what? Als mensen met een computer als een gek heen en weer willen handelen, moeten ze dat vooral doen. Als lange termijn belegger kan ik dat volkomen negeren, zonder enig probleem. In het gunstigste geval zorgt het voor extra liquiditeit en dus betere prijsvorming en daar profiteert iedereen van. In het ongunstige geval gaat er een keer iets mis met een computeralgoritme en dan gaat er een hedgefund eens een keer goed op zijn bek. Vette pech. Dat is de consequentie van een riskante strategie. Ik heb geen zin om een belasting te betalen om gedrag tegen te gaan waar ik helemaal geen last van heb en mogelijk zelfs een beetje voordeel.

    En van dat tweede geloof ik niks. Veel mensen speculeren op de beurs om dezelfde reden als dat ze meedoen aan de loterij: ze laten zich verblinden door de fantasie van zonder werken snel rijk te worden. Dat verandert echt niet door transacties duurder te maken. Ze zullen alleen ter compensatie nog meer korte termijn winst eisen. Dus alleen maar meer hijgerigheid.

    En intussen verkassen de beurshandel en de registraties van grote bedrijven naar Engeland want die doen niet mee. Je ziet dat in Frankrijk al gebeuren. Gevolg: er komt alleen maar minder belasting binnen omdat je een hoop economische activiteit met bijbehorende goedbetaalde banen het land uitjaagt.
  4. [verwijderd] 23 juni 2013 11:55
    Beste Erik

    Hoe kom je er bij dat bij clearing ook weer een belasting moet worden betaald?

    Als een transactie via een CCP loopt is de CCP vrijgesteld en als de clearing via een ander clearing house plaatsvindt dan is dat geen principal transactie (dus niet voor rekening en risico van de clearing) en is er geen FTT verschuldigd of mis ik iets?

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links