Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jos Koets - Opstartproblemen

84 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 augustus 2007 12:51
    Jos,

    Je slaat de spijker op de kop er zijn inderdaad betaalbare huizen in Amsterdam te koop voor alleenstaanden. En een alleenstaande heeft ook niet meer nodig dan die "twee kippen".
    Ik woonde in Haarlem in een oud huisje van 80m2. Ik kwam er achter dat in de jaren 30/40 het dat hier twee gezinnen in woonden!
  2. forum rang 6 marique 24 augustus 2007 13:09
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Als trouwens de hypotheekrente nog verder stijgt, kan je door alle bovenstaande mogelijkheden een dikke streep zetten. De starters verdwijnen en de doorstromers blijven zitten. Dan kunnen we toch echt spreken van een huizencrisis!
    Volledig mee eens, Jos.
    Maar ik heb begrepen dat het woningprobleem al dateert van WOII. Dus 60 jaar lang. Dat zijn dus al twee a drie generaties starters die met vergelijkbare problemen zitten.
    Ik wil dit niet bagatelliseren. Sterker, ik vind dit een grof schandaal. En onbegrijpelijk dat hiernaar nog nooit een parlementaire enquête is gehouden.
    En ook onbegrijpelijk dat alle regeringen op rij niet bij machte (willen) zijn om dit probleem op te lossen.

    vrgr
    marique
  3. [verwijderd] 24 augustus 2007 13:19
    quote:

    jkoets schreef:

    Opvallend was dat de lezers die het niet met mij eens waren geen goede argumenten konden aandragen.
    ...
    Dan kunnen we toch echt spreken van een huizencrisis!
    Beste Jos,
    Enige beargumentatie voor het ontstaan van een huizencrisis ontbreekt bij jou.

    Ik mis items in je verhaal die een heel ander beeld geven:
    - kostprijs voor de bouw van een woning stijgen waardoor de hoeveelheid opgeleverde huizen verder verkleind,
    - aanbod wordt derhalve kleiner dus de prijzen blijven maar stijgen,
    - de variabele rente stijgt inderdaad, de lang lopende rente blijft gelijk (BNR nieuwsradio vanochtend: dus over welke rente heb je het),
    - ja, starters hebben het moeilijk een woning te kopen en dat illustreer je met de drie regelingen onder de helpende hand.

    Bepaalde factoren die de woningmarkt beïnvloeden noem je dus niet (door anderen genoemd, maar ja, dan zijn het natuurlijk geen goede argumenten) en je schat het effect van factoren die je wel noemt verkeerd in.
    Mvrgr Dirk
  4. georgemg 24 augustus 2007 13:55
    Toen mijn vader in de jaren '60 als starter de woningmarkt wilde betreden, heeft hij naar het advies van een oudere ervaren collega geluisterd: spaar nu maar eerst goed. Toen hij meer had gespaard, waren de huizen nóg meer duurder geworden. Uiteindelijk heeft hij zich maar met een hoge hypotheek op de markt gestort, mopperend op de hoge prijzen (1976, vlak voor de ineenstorting!). Dat huis is inmiddels 10x zo veel waard.

    Moraal:
    - startersproblematiek is van alle tijden.
    - de 'problematiek' wordt slecht gedefinieerd: is het betaalbaarheid, beschikbaarheid of kwaliteit?

    En verder wijst de eenvoudige regel 'vraag & aanbod bepaald de prijs' er op dat bij vergroting van de vraag (koopsubsidies e.d.) de enige juiste reactie van de markt is: hogere prijzen! Gelukkig zijn de voorwaarden van dergelijke regelingen zo strak dat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt.

    Kortom: ik geloof niet in een crisis. Voor de prijs van een kippenhok heb je in Amersfoort een prima eengezinswoning. Wil je niet op die lokatie wonen? Dan zoek je blijkbaar naar een andere locatiekwaliteit, daar moet je voor betalen.
  5. [verwijderd] 24 augustus 2007 14:48
    Voor 120.000 euro koop je een prima woning van 40m2 (goed voor 360 scharrelkippen) in Amsterdam Noord of Zuid-Oost, kijk maar op Funda. Ik begrijp prima dat starters liever een onlangs gerenoveerd appartement van 80m2 binnen de ring willen, maar als dat niet kan lijkt mij dat geen reden om van falend overheidsbeleid te spreken.
  6. [verwijderd] 24 augustus 2007 15:37
    Hier in Culemborg de goedkoopste woonruimte (laagbouw flat) 143500 euro voor 58 m2 wat waarschijnlijk creatief berekend is. Ik zou hier niet willen wonen. Enkele steek worden: slechte buurt , 1965, ex- woningbouw, Smakeloos gebouw, uitzicht schotel buren, absolute hoofdprijs!

    Dit is wellicht een beter voorbeeld dan de flatjes binnen de ring van A'dam. De problemen bevinden zich niet alleen in de grote stad. Ik zou zeggen laat de huizencrisis maar komen liever gisteren dan morgen.
  7. [verwijderd] 24 augustus 2007 17:56
    Het feit dat de overheid deze markt subsidieerd geeft al aan hoe wankel deze markt is. Tegelijkertijd geeft het ook weer aan hoe belangrijk deze markt is voor de economie. Als hier de huizenprijs daalt, raakt het de economie niet zo als in de VS, maar krijgen we op de langere termijn zeker weer te maken met hogere werkloosheid e.d.
  8. [verwijderd] 24 augustus 2007 18:25
    quote:

    zeeschaap schreef:

    Voor 120.000 euro koop je een prima woning van 40m2 (goed voor 360 scharrelkippen) in Amsterdam Noord of Zuid-Oost, kijk maar op Funda. Ik begrijp prima dat starters liever een onlangs gerenoveerd appartement van 80m2 binnen de ring willen, maar als dat niet kan lijkt mij dat geen reden om van falend overheidsbeleid te spreken.
    krijg je d'r een gratis jachtgeweer bij?
  9. [verwijderd] 24 augustus 2007 18:29
    quote:

    zeeschaap schreef:

    Voor 120.000 euro koop je een prima woning van 40m2 (goed voor 360 scharrelkippen) in Amsterdam Noord of Zuid-Oost, kijk maar op Funda. Ik begrijp prima dat starters liever een onlangs gerenoveerd appartement van 80m2 binnen de ring willen, maar als dat niet kan lijkt mij dat geen reden om van falend overheidsbeleid te spreken.
    Ter vergelijking. 10 jaar geleden kocht ik voor minder een woning van 200m2 in het centrum. moet nu zo'n 700k waard zijn.

    rente lag op hetzelfde niveau als nu (iets lager zelfs).

    je kunt mij niet wijsmaken dat inkomens in die periode met 18% per jaar gestegen zijn.
  10. [verwijderd] 24 augustus 2007 19:38
    Ik las in de krant dat in Den Haag het flatgebouw de Zwarte Madonna wordt gesloopt om plaats te maken voor twee ministeries. De Zwarte Madonna is opgeleverd in 1985, dus ruim twintig jaar geleden! Als we ons dit kunnen permiteren, mag je niet zeggen dat er in ons land gebrek aan woningen is.
  11. [verwijderd] 24 augustus 2007 20:20
    Zwarte Madonna is gewoon een lelijk gebouw. Jos gaf deze link op draadje huizencrisis:

    www.minfin.nl/binaries/minfin/assets/...

    De draadjes lopen wat in elkaar over. Ik ga hier verder met meteen een voorstel.

    Afschaffing 6% overdrachtsbelasting. Goed voor de doorstroming op de huizenmarkt. Dat scheelt de overheid flink wat inkomsten Maar het is toch idioot dat de overheid startersregelingen financieert en met de andere kant de starter meteen pakt? Rondpompen van geld heet dat!

    Ter financiering: dus ook afschaffing startersregelingen, afschaffing precario, afschaffing OZB, honden- en toeristenbelasting. Weg met al die bureaucratie. Gewoon 1 uitkering voor die zeurgemeenten.

    Bij provincies valt ook wel een paar miljard te halen. Die doen allemaal oneigenlijke taken. Zeg 4 provincies is ook wel meer dan genoeg. Kan allemaal best.

    Groet, Jonas

  12. Jos Koets 24 augustus 2007 22:19
    Koopgarant was een goede optie voor starters. Hierbij wordt meestal 25% korting gegeven. Woningen van 160.000 euro worden dan aangeboden voor 120.000 euro. Een hypotheek van 130.000 euro is dan voldoende. Echter de rente is nu flink gestegen.

    Nu zie je Sociale Koop opkomen omdat hier slechts 50% van de waarde van de woning gekocht hoeft te worden. Hierbij wordt de waarde van de grond dan nog in mindering gebracht. Je kunt dan voor 70.000 euro (hypotheek 90.000 euro) de woning al kopen. Nadeel is namelijk dat de overdrachtsbelasting over de volle waarde van de woning wordt berekend. Procentueel dus geen 6% maar veel meer. Je kunt echter later weer een gedeelte bijkopen zonder dat je daarvoor overdrachtsbelastijng moet betalen.

    Zo zie je dat ze iedere keer weer mogelijkheden zoken voor starters.

    Gr. Jos
  13. M P S 24 augustus 2007 22:42
    Ik heb in principe een koper voor mijn appartement. Financieel plaatje is rond qua inkomen. Toch kan koper geen hypotheek krijgen omdat de bank stelt dat de koper al 3 jaar een vaste baan moet hebben. Welke aspirant- koper van 25 jaar heeft tegenwoordig een vaste baan?? Een kontrakt van een jaar kan je krijgen. Weet iemand een oplossing???
  14. forum rang 6 izdp 24 augustus 2007 23:40
    We moeten gewoon het lef hebben om net zoals ooit met de kernenergie, een brede maatschappelijke discussie te starten over wonen.
    Het is vooral bang zijn voor eigen hachie dat die er niet komt. Die hachies hebben de buit en is een hele grote meerderheid.
    Dat zijn de huurders die inmiddels heel goedkoop huren, dat zijn de kopers met overwaarde en de kopers voor wie de gemeenschap zich blauw betaalt voor hun immens woongenot.
    Met eerbiediging van afspraken, recht en kontrakten moet dit in mijn ogen gestart kunnen worden. Wonen, een dak hebben is een basisrecht, moet het zijn in ons rijk landje.
  15. Jos Koets 25 augustus 2007 00:07
    Dat is onzin. Wie nu zijn proeftijd voorbij is kan een hypotheek krijgen als de werkgever de intentieverklaring invult. Ik denk dat je bedoelt met die drie jaar voor een zelfstandige is. Anders zijn er ook nog banken die dit als flexwerker zien.

    Vraag het maar eens goed na en dan kan je me altijd even bellen.

    Gr. Jos
    010-4747647
84 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 910,59 +0,71%
EUR/USD 1,0771 -0,10%
FTSE 100 8.433,76 +0,63%
Germany40^ 18.773,50 +0,47%
Gold spot 2.360,72 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.340,87 -0,03%

Stijgers

UCB
+3,58%
Ontex
+2,78%
Lotus ...
+1,75%
Ageas
+1,69%
bpost
+1,61%

Dalers

Bekaert
-2,79%
Solvay
-2,15%
Xior
-2,03%
Deceun...
-1,96%
VGP
-1,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links