Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De korte, onstuimige geschiedenis van bitcoin

Geschiedenis van bitcoin

Precies 9 jaar en 9 dagen geleden op 31 oktober 2008 publiceerde een anonieme cryptograaf onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto een whitepaper met daarin de uitleg over het systeem dat een enorme impact zou gaan hebben op velen. De titel: Bitcoin P2P e-cash paper.

In een eenvoudige openingszin zette Satoshi de grondbeginselen uiteen van een cryptografische munt die 9 jaar later zou uitgroeien tot een van de meest geliefde en tegelijkertijd gehate munten ter wereld.

“I’ve been working on a new electronic cash system that’s fully peer-to-peer, with no trusted third party.”

Satoshi wekte meteen de aandacht met zijn whitepaper, omdat op het moment van publiceren het financiële systeem op het randje van de afgrond bungelde. In het najaar van 2008 bereikte de financiële crisis haar dieptepunt.

Digitaal geldsysteem

Begin 2009 was dan ook het ideale startpunt om zijn cryptografische betaalmiddel te introduceren. Met de komst van bitcoin werd een probleem opgelost waar andere ontwikkelaars van digitale geldsystemen steeds op gestrand waren. Namelijk het 'dubbel spenden'.

Door middel van de combinatie die Satoshi legde tussen cryptografie en peer-to-peer betalingen werd het mogelijk het twee keer uitgeven van dezelfde token onmogelijk te maken. Andere revolutionaire bijkomstigheden waren onder andere dat er geen tussenkomst van een derde partij betrokken was bij een transactie, dat gebruikers anoniem konden zijn en dat hacken onmogelijk werd.

Volgens de opzet van Satoshi kunnen er in totaal maar 21 miljoen bitcoins worden gemined, die weer deelbaar zijn in 2,1 biljard eenheden. Momenteel zijn er bijna 17 miljoen bitcoins in omloop. Van deze 17 miljoen bitcoins bezit Satoshi er naar verluidt ongeveer een miljoen. Het mysterie over die 1 miljoen bitcoins houdt tot vandaag de dag stand, omdat ze nog nooit zijn verplaatst.

Twee pizza's voor 66 miljoen

Sinds de introductie van bitcoin was de koers enige tijd stabiel. De koers noteerde ten tijde van introductie slechts $0,0001. Het ideaal van Satoshi was het introduceren van een nieuw betaalmiddel, maar daarvoor moesten de coins wel in omloop komen. De eerste bitcoingebruikers waren echter nogal terughoudend in het uitvoeren van de eerste bitcoin transacties.

Om bitcoins in omloop te krijgen, werd de inmiddels welbekende pizza-transactie gedaan. Op 2 mei 2010 betaalde een jonge developer twee pizza’s met bitcoins. De waarde van bitcoin was destijds slechts $0,0025. Het ging om een transactie van maar liefst 10.000 bitcoins, die op moment van schrijven $66,3 miljoen waard zijn! Hoewel de koers rustig aan steeg, noteerde bitcoin in februari 2013 nog slechts $25 dollar.

Vanaf 2013 begonnen steeds meer verschillende online bedrijven bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Het eerste bedrijf dat dit deed was het bedrijf van bitcoin Jezus, een van de vroegste bitcoin adepten, waarna velen volgden. Inmiddels accepteren zelfs Expedia en Overstock.com bitcoin.

Bitcoin-acceptatie in Nederland

In Nederland begon bitcoin vanaf 2013 meer terrein te veroveren. Op 24 januari 2014 kwam de eerste bitcoin-geldautomaat naar Nederland. Steeds meer Nederlanders begonnen met het beleggen of handelen in bitcoins.

Ook de prijs van bitcoin begon destijds aardig toe te nemen. Sinds de eerst geminede bitcoin op 3 januari 2009 steeg de prijs van $0,0001 naar $0,001 op 2 juni 2010 toen bitcoin voor het eerst op een exchange verhandeld werd. Daarna bleef de koers 3 jaar lang onder de $20 schommelen.

In april 2013 raakte de koers de $100 aan vlak nadat de marktkapitalisatie van bitcoin één miljard overschreed. Eind 2013 bereikte de koers zelfs een hoogtepunt van $1138, om binnen een maand te halveren. Het koersverloop gaat gepaard met grote schommelingen.

Wet van Moore

Inmiddels vinden velen dat niet bitcoin, maar de onderliggende technologie, de blockchain, een enorme impact zal gaan hebben. Blockchain wordt zelfs al vergeleken met het internet van de jaren negentig.

Het is moeilijk om iets te zeggen over de toekomst van bitcoin, zeker na de spectaculaire koersontwikkeling van de laatste tijd. Een stevige correctie is niet ondenkbaar, maar een voortzetting van de stijging is dat evenmin. 

De wereld van de technologie houdt zich tot nu toe vrij goed aan de Wet van Moore, die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt. Als bitcoin zich volgens een zelfde wetmatigheid zou ontwikkelen, dan wordt in 2021 de $100.000 bereikt.

Wie het weet mag het zeggen. De bitcoinkoers is een speelbal van veel factoren en welke factoren in de toekonst de overhand krijgen is niet te voorspellen. Ook een bitcoin-belegger kan niet in de toekomst kijken, hoe graag we het misschien ook zouden willen.

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ram Bam 9 november 2017 16:13
    Het zal de vraag zijn of na gisteren duidelijk wordt of miners óf massaal gaan kiezen voor Bitcoin Cash, óf bij Bitcoin -segwit1x- blijven. Mocht het BCH worden is het de vraag of het grote publiek zo maar zal overstappen naar een andere coin, of tóch maar gaan cashen. Ik ben enige dagen geleden met toen nog hardfork in het vooruitzicht 70% in DASH gegaan, roadmap ziet er veelbelovend uit. Bevalt me qua rendement tot nu toe prima eigenlijk, denk dat ik daar maar even blijf hangen. Mijn IOTA's blijven rustig op de plank stof happen, is meer voor LT.
  2. tampi 10 november 2017 07:09
    Leuk artikel! Dankjewel.

    Ik verwacht dat de blockchain de wereld gaat veranderen. Met blockchain werk je nu eenmaal sneller, zonder middle-man, veiliger, betrouwbaarder en vooral goedkoper. Een ontwikkeling die niet kan worden genegeerd.

    De blockchain maakt centrale partijen direct overbodig. Het is voor ons nu nog niet goed voor te stellen dat we minder afhankelijk gaan worden van centrale partijen. Maar vooral dat we niemand anders de schuld kunnen geven wanneer iets niet goed gaat. Bij vrijheid hoort nu eenmaal verantwoordelijkheid.
  3. tampi 10 november 2017 07:34
    Bitcoin lift net als veel andere bedrijven mee op allerlei technische wetten. Bitcoin vind ik een goed voorbeeld waarbij technische wetten elkaar juist enorm versterken.

    ICT geeft mensen over het algemeen steeds meer vrijheid, geeft hen althans steeds meer keuzemogelijkheden.

    Ik hou zelf vast aan één van de belangrijkste indicatoren: het aantal Bitcoin wallets. Bekijk deze grafiek: blockchain.info/charts/my-wallet-n-users

    En pas daar dan de wet van Metcalfe op toe. De Wet van Metcalfe zegt dat de waarde van een netwerk kwadratisch toeneemt, wanneer de de aansluitingen verdubbelen. Zie ook: nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Metcalfe

    Zolang het aantal wallets blijft groeien, gaat de waarde alleen maar omhoog.
  4. Mugje 10 november 2017 14:03
    Gewoon even door alle technische blahblah heen kijken en je ziet niets anders dan de alom bekende -en altijd gecrashte-kettingbrief.

    Het geklets om de techniek vertroebelt de discussie slechts. Het heeft niet anders te maken dan met 'vertrouwen'. Zolang de waardering stijgt geen enkel probleem, de flow stopt echter ooit. En dan blijkt er geen vangnet te zijn want dan gaat iedereen dumpen en dan is het gewoon weer de 'opgedroogde' kettingbrief.

    Niet aan beginnen.
  5. Ram Bam 10 november 2017 16:33
    Da's wel een hele lange kettingbrief van 10 jaar dan ... Zag Bitcoin Cash gisteravond al omhoog gaan, ben gaan slapen en vanmorgen BAM! Snel met m'n DASH all-in gegaan op BCH en alleen vandaag al op moment van schrijven rendement van zo'n 15%. Men had megastijging van BCH pas ná het weekend verwacht. Alles verband houdende met BCH hardfork op 13-11, en de daaropvolgende verwachte "flippening".
    theflippening.github.io/open-letter-t...
  6. Bonus aanbieding 13 november 2017 11:20
    Madelon,

    Kun je iets schrijven over hoe je een nieuwe cryptocoin kunt opzetten?

    Ik ben bij voorbaat al heel benieuwd wat je van mijn nieuwe nog op te zetten coin vindt. Je hoeft alleen nog maar even uit te leggen hoe ik het moet aanpakken, een naam verzin ik zelf wel.

    PS je doet toch wel mee aan mijn ICO? Een kans die je niet mag missen!

    Wees er snel bij want al drie weken na introductie bij mijn coin de eerste hard fork met afsplitsing van de platinum versie van mijn munt. Zorg dat je voor die tijd instapt! Je bent een loser als je niet meedoet.

    Dit is echt geen onzin ik geef er maar 21 miljoen uit !!!

  7. Bonus aanbieding 13 november 2017 11:43
    Oeps het dreigt nu al mis te gaan geloof ik. De intrinsieke waarde mag nul zijn, maar dat maakt niet uit want 0,01 blijft meer dan 0,001 hoor, ook bij mijn coin. Dus welliswaar komen er steeds meer en kleinere stukjes, maar dat maakt voor de waarde niet uit want die blijft gewoon altijd doorstijgen. Blochchain begrijpt u wel, al die getallen zijn gewoon echt controleerbaar geparkeerd op allerlei servers. En weet je wat zo handig is, je kunt daar straks gewoon mee betalen, ongelooflijk toch?
  8. Bonus aanbieding 13 november 2017 11:57
    De grap is dat het getal steeds kleiner wordt ipv groter waardoor iedereen denkt (u natuurlijk niet, want u bent niet dom) dat het toch steeds waardevoller wordt, ondanks dat er gewoon oneindig meer van bijkomt. De psychologie van het kleine getal is het succes van de coin! Zodra u zich realiseert dat het kleine of grote getal vermenigvuldigd moet worden met de intrinsieke waarde realiseert u zich dat het allemaal niet uitmaakt. Als dat moment er is ziet u binnen no time 1 BTC=0 Eur in uw iex scherm. Wanneer dat zal zijn? Geen idee. Morgen of over een paar jaar. Stapt u voort die tijd nog even in mijn coin?
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links