Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mooie cijfers BP, lees je mee Shell?

Mooie cijfers BP, lees je mee Shell?

Beetje pijnlijk voor Royal Dutch Shell? Dat komt donderdag met Q1-cijfers, maar eigenlijk heeft Olies die al op 7 april verklapt met een update. Het hield niet over, in tegenstelling tot die van BP (nu +2,0%) vandaag. Dat verrast en verdiende in Q1 vooral aan handel - waar Shell altijd zo goed in is - én aan de koudegolven.

Daat had De Koninklijke juist weer meer problemen mee. Enfin, het heet dat BP het nu vooral goed doet omdat het weer aandelen gaat inkopen en belooft 60% van de winst aan aandeelhouders uit te keren. Dat kan weer, de schuldratio is teruggberacht. Ter memorie: BP halveerde vorig jaar het dividend. Bloomberg:

Net debt was $33.31 billion at the end of the first quarter, falling below its target threshold of $35 billion as much as a year earlier than expected. Higher crude prices and the proceeds from asset sales, including a stake in an Omani gas field and the sale of an interest in tech firm Palantir Technologies Inc, helped BP achieve its debt goal.

“We generated around $11 billion of cash inflow in the first quarter, enabling us to reach our $35 billion net debt target significantly ahead of plan,” Chief Financial Officer Murray Auchincloss said in the statement.

Hoe zit dat bij Shell? Uit ons interview twee weken geleden met downstream-directeur Huibert Vigeveno:

Shell leeft misschien wel meer dan ooit tevoren bij beleggers. Sinds anderhalf jaar is het op het IEX-forum een van de meest besproken aandelen. Het stond altijd bekend als redelijk stabiel, keurig dividendfonds. Kunnen beleggers daarop bij het 'nieuwe' Shell blijven rekenen?

"Ja absoluut, een van onze doelstellingen is dat we 20 tot 30% van onze cashflow aan beleggers willen geven als onze schuld onder de $65 miljard uitkomt. Ik denk dat dat heel attractief is. Met een progressief dividend danken wij beleggers voor hun steun. We streven naar een jaarlijkse groei van het dividend van 4%, uiteraard afhankelijk van de board approval."

Rest mij nog een plaatje te maken. Ik neem het maar vanaf begin volgend jaar en dan geïndexeerd, herbelegd en in euro's. De namen kent u. Het moet beter, Shell. Daar heb ik (long via kleine positie) overigens alle vertrouwen in, er zit meer fantasie in Shell dan ooit. Wel eerst even beter zijn dan de concurrentie...   



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. GrandmasterC 27 april 2021 13:21
    Het verschil in koersverloop van Exxon, Chevron en Total t.o.v. Shell en BP is eenvoudig te verklaren, de eerste 3 hebben hun dividend vorig jaar niet verlaagd, de laatste twee wel en drastisch, gaan laatstgenoemden dit weer serieus verhogen, dan zal het verschil snel verdwijnen.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links