Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Grootste deel beleggers blijft zitten of investeert nog meer dit jaar

Grootste deel beleggers blijft zitten of investeert nog meer dit jaar

Het overgrote deel van de deelnemers aan de IEX Bull Bear Enquête blijft dit jaar beleggen of gaat zelfs meer beleggen. Slechts 12,6% gaat risico afbouwen.

Sentiment blijft positief

Het sentiment is nog altijd heel positief, hoewel het lichtjes is teruggezakt. Niet vreemd, want vorige maand was de meest bullishe in 2 jaar. Bijna 62% kijkt nu optimistisch of zeer optimistisch tegen de aandelenmarkt aan. Vorige maand was dat nog 65,7%.

Voor komende maand verwacht ruim 48% een stijging van de AEX van 2% of meer. 20% voorziet juist een daling van 2% of meer. Ook de langere termijn blijft er zonnig uitzien: 57,5% denkt dat de index de komende zes maanden een stijging van 3% of meer laat zien (was 62,1%). 

Bull Bear Indicator

De IEX Bull/Bear Indicator, de optelsom van alle vragen uit de enquête, zakt iets ten opzichte van het hoogste punt in bijna 2 jaar van vorige maand, maar wijst nog steeds op een stemming die behoorlijk bullish is.

De barometer slaat uit naar 54,6, vanaf 55,6 begin december (50 is neutraal, erboven is bullish en eronder bearish). 

Alle verwachtingen op een rij

De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête voor januari is als volgt (tussen haakjes de score voor december):

Economische ontwikkelingen

 • Zeer optimistisch: 12,5% (was 16,4%)
 • Optimistisch: 50,9% (was 48,3%)
 • Neutraal: 17,2% (was 19,2%)
 • Pessimistisch: 13,4% (was 10,6%)
 • Zeer pessimistisch: 6% (was 5,5%)

Aandelenmarkten algemeen

 • Zeer optimistisch: 12,3% (was 16,4%)
 • Optimistisch: 49,6% (was 49,3%)
 • Neutraal: 22,1% (was 21,3%)
 • Pessimistisch: 10,9% (was 8%)
 • Zeer pessimistisch: 5,1% (was 5%)

AEX komende maand

 • Omhoog: 48,1% (was 60,4%)
 • Neutraal: 31,9% (was 24%)
 • Omlaag: 20% (was 15,6%)

AEX komende zes maanden

 • Omhoog: 57,5% (was 62,1%)
 • Neutraal: 23,4% (was 21,6%)
 • Omlaag: 19,1% (was 16,3%)

Extra vraag

Omdat we een nieuw jaar ingaan, voegden we deze maand een extra vraag toe. 

Bent u van plan om in het nieuwe jaar meer of minder te gaan beleggen? 

Een grote meerderheid blijft beleggen of gaat meer beleggen. 11,5% gaat zelfs veel meer beleggen. Daarentegen gaat 12,6% juist risico afbouwen.

A. Minder, ik ga risico afbouwen 12,6%
B. Ongeveer even veel 52,5%
C. Iets meer dan dit jaar 23,4%
D. Veel meer, de beurs biedt mooie kansen in 2021 11,5%


Aandelenkeuzes januari

Wat verwachten beleggers van individuele aandelen deze maand? Voor- en tegenstemmen werden tegen elkaar weggestreept.

Duidelijk is dat Prosus de eerste plek heeft veroverd bij de toppers. Shell zakt ten opzichte van vorige maand naar de derde plek. Ahold Delhaize en ASML blijven staan op respectievelijk de tweede en vierde plaats.

Wegblijven moeten we bij ABN Amro: dat aandeel staat bovenaan bij de floppers. Galapagos was lange tijd publiekslieveling, maar staat nu op de tweede plaats bij de floppers. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het recente bericht dat reumamiddel filgotinib definitief niet in de VS op de markt komt. 

Just Eat Takeaway voerde vorige maand het rechterrijtje aan maar staat nu op plek 3. Unibail-Rodamco heeft de plek van Adyen ingenomen.

Toppers januari Stemmen Floppers januari Stemmen
Prosus +50 ABN Amro -41
Ahold Delhaize +42 Galapagos -38
Shell +41 Just Eat Takeaway -33
ASML +33 Unibail-Rodamco -31


Er deden deze maand 530 beleggers mee aan de enquête, waarvoor onze hartelijke dank!


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 21 jan Dit zijn de winnaars van de Gouden Stier 2020 7
 2. 05 jan Beursexperts: AEX maakt dit jaar pas op de plaats 6
 3. 04 jan Hardlopers meest succesvol in Turbocompetitie

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Post Mortem 4 januari 2021 14:09
  Mooi, nog meer lucht in de zeepbel. De Titanic bleef destijds ook vrolijk verder varen. Hoe dat afliep is algemeen bekend. The show must go on. Piet particulier denkt er wel op tijd uit te kunnen als het fout gaat. Warren Buffet zal echter toch echt op pole position starten.
 2. forum rang 4 Sander1234 4 januari 2021 14:58
  Ja joh-zou het..Zolang we allemaal maar ok vinden dat er ongelimiteerd bijgeprint wordt..is er geen probleem toch. DLD verlengt lockdown tot eind januari, nobody cares. Zelfde hier. Mocht blijken dat we nog drie maanden stil komen te liggen wordt er gewoon weer 2 biljoen bij gemaakt en uitgedeeld. Dus tsja, geld wordt veeeel minder waard en dus lijken aandelen duurder te worden. Vandaar ook dat de altcoins en btc omhoog knalt.
 3. forum rang 6 Post Mortem 4 januari 2021 15:07
  quote:

  Sander1234 schreef op 4 januari 2021 14:58:


  Ja joh-zou het..Zolang we allemaal maar ok vinden dat er ongelimiteerd bijgeprint wordt..is er geen probleem toch. DLD verlengt lockdown tot eind januari, nobody cares. Zelfde hier. Mocht blijken dat we nog drie maanden stil komen te liggen wordt er gewoon weer 2 biljoen bij gemaakt en uitgedeeld. Dus tsja, geld wordt veeeel minder waard en dus lijken aandelen duurder te worden. Vandaar ook dat de altcoins en btc omhoog knalt.

  Als geld minder waard wordt dan zal dat vroeg of laat doorsijpelen in de "echte" economie. Lonen blijven achter bij inflatie en dus zal de koopkracht gaat dalen. Het zal langzaam gaan maar uiteindelijk gaat die bal rollen...
 4. forum rang 4 Sander1234 4 januari 2021 15:15
  Ja begrijp wat je zegt- maar dan vinden ze daar wel weer wat op. Misschien extra geld om loonkosten te compenseren voor bedrijven, dus overheden betalen mee aan salaris. Zodat niemand er op achter uit gaat bv. Van een normale economie is allang geen sprake meer dus ben bang dat je theorie achterhaald is. En we weten nu allemaal dat elke klap opgevangen wordt..dus tsja.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare