Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Tech peu nerveu

TA: Tech peu nerveu

Wall Street oogt technisch nerveus, waarbij de winstnemingen vooral betrekking hebben op technologie.

Technisch is de Nasdaq Composite index uit het korte termijn stijgende trendkanaal gevallen. Anderzijds staat de Nasdaq nog ruim boven de toppen van eerder dit jaar. Nervositeit over mogelijk te ver doorgeschoten beurswaarderingen voor techfondsen zorgde de afgelopen week voor winstnemingen.

Naderende pullback

Technisch staat de Amerikaanse technologiebeurs op het punt aan een pullback te beginnen. Maar pas bij een neerwaartse doorbraak van de eerste steun van 10.762,71 punten wordt dat scenario concreet. In dat geval kan de Nasdaq Composite index verder onderuit naar het vorige all-time high van februari rond 9.838,37.

In het geval van een pullback verwacht ik dat daar een sterk vangnet komt te liggen. Zie mijn uitleg over het fenomeen pullback onderaan deze column.

Technologiebeurs Nasdaq heeft in korte tijd bijna 10% ingeleverd. Bij individuele fondsen loopt het verlies soms in de dubbele cijfers. Vandaag bekijk ik hoe de technologie er bij ligt aan de hand van de Nasdaq Composite.    

Nasdaq Composite index test steun 10.762,71

De Amerikaanse technologiebeurs signaleert verkoopdruk, nu mogelijk een lagere koerspiek wordt gevormd. De Nasdaq Composite index verzwakt technisch bezien. Eerder werd al de opwaartse fase naar onderen verlaten.

Wees alert. Bij een doorbraak van de steun van 10.762,71 punten (de bodem van 11 augustus) komt er naar onderen ruimte vrij voor verdere koersdalingen.

In dat geval wordt het scenario getriggered en kan de Nasdaq naar de februaritop (het oude all-time high) rond 9.838,37 corrigeren.

Weerstand ligt rond 12.074,07 punten (de top van 2 september). Na een doorbraak onder 10.762,71 wordt 9.838,37 het volgende neerwaartse koersdoel.Lange termijn: Nasdaq index doet stap terug

Bezien vanuit de langere termijn valt de Nasdaq Composite index terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Zolang de koers niet onder de februaritop zakt, blijft het meerjarige technische plaatje redelijk positief.

Zoals gezegd wordt de 9.838,37 gevormd door de top van 19 februari. Dit cruciale vangnet ligt nog zo'n kleine 10% verwijderd van de huidige stand.

Weerstand ligt rond 12.850 punten (berekend koersdoel).
Uitleg + grafiek Pullback scenario

Een pullback bestaat altijd uit drie signalen: de uitbraak, de terugval en de bevestiging.

 • Signaal 1: Het koopsignaal bij 1 treedt op indien de koers een of meerdere toppen (a en b) breekt. Er is technisch reden om in te stappen.
 • Signaal 2: De terugval naar de oude top biedt een nieuwe kans om aan boord te gaan (bij punt 2). Dit is de feitelijke pullback. Onderzoek wijst uit dat een pullback in 85% van de gevallen optreedt. De feitelijke pullback hoeft niet noodzakelijk tot aan de oude toppen a en b te reiken.
 • Signaal 3: Tenslotte wordt ook het hoogste punt c gepasseerd (bij punt 3). Hiermee wordt het positieve plaatje bevestigd. Dit is de laatste kans om in te stappen: de trein is definitief vertrokken

Toegepast op de Nasdaq Composite index:

Signaal 1 staat voor de uitbraak boven de top van 19 februari rond 9.838,37 punten.

Signaal 2 zou de feitelijke pullback opleveren, maar dit scenario treedt pas in werking bij de daling onder de korte steun rond 10.762,71 punten, waar de bodem van 11 augustus ligt.

Signaal 3 is wanneer het hoogste punt van de voorgaande rally wordt gebroken, te weten de top van 2 september rond 12.074,07

/grafieken/pbbullie.gif

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 18 sep TA: DSM still going strong 254
 2. 17 sep TA: DAX nadert oude toppen 314
 3. 16 sep TA: Oracle, TikTok en Trump 286

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Alex A La Hausse/ A La Baisse 14 september 2020 09:11
  quote:

  Valse beer schreef op 14 september 2020 09:00:


  Volgens mij crude long ,als ik zo war dingen lees verder 1 grote gok dus strand


  Ik denk eigenlijk (nog steeds) dat olie op termijn hoger gaat. Geldreactie en herstel van 2021 in aantocht. Niet dat ik een olie specialist ben..1+1=2?

  Hugo Boss 23,74 trouwens..
 2. forum rang 6 PietKeizer 14 september 2020 09:23
  quote:

  Alex A La Hausse/ A La Baisse schreef op 14 september 2020 09:13:


  Die lockdown van jullie aanstaande vrijdag ook Piet...enig idee hoe lang ze jullie opsluiten?
  3 weken..... is ook absolute waanzin. onze dochter kan gelukkig nog wel naar t speciaal onderwijs, regulier ook allemaal dicht. alsof dit de oplossing is. Zwembaden weer dicht, ook 1 grote ramp. Ik ga gewoon weer via de sluipwegen naar t dichtstbijzijnde natuurreservaat als ze er uit moet. En dat moet ze.
  Ze zoeken t maar uit.
 3. forum rang 8 fred optie 14 september 2020 09:37
  quote:

  PietKeizer schreef op 14 september 2020 09:31:


  [...]Wolters Kluwer. Bizar. een ath zetten op aex 556,xx
  ik zit dus n tikkie scheef met mn shortcall 70 nov20. misrekening bovenkantje wig. geduld. gaat goedkomen....


  nooit sec calls of puts geven... niet voor die kleine premie.. vraag mij volgende x maar.

 4. forum rang 7 Alex A La Hausse/ A La Baisse 14 september 2020 09:39
  Gewoon om even te prikkelen;

  Thema's voor de 21e eeuw en verder: Onsterfelijkheid, geluk en goddelijke vermogens.
  (Thema's honger, ziekte en oorlogen zijn grotendeels onder controle, ja Corona maar geen massale mens sterfte, Corona in 1920 had veel heftiger om zich heen gegrepen, daarnaast na 12 maanden vaccin, tenminste daar lijkt t op)

  Er is wat gaande hoor...nano technologie door je aderen die alle ziektes direct opsporen en repareren, cyborg ledematen eerst voor mensen die niet kunnen lopen maar straks worden er mensen mee opgewaardeerd etc etc.
 5. forum rang 7 Alex A La Hausse/ A La Baisse 14 september 2020 09:49
  quote:

  PietKeizer schreef op 14 september 2020 09:23:


  [...]3 weken..... is ook absolute waanzin. onze dochter kan gelukkig nog wel naar t speciaal onderwijs, regulier ook allemaal dicht. alsof dit de oplossing is. Zwembaden weer dicht, ook 1 grote ramp. Ik ga gewoon weer via de sluipwegen naar t dichtstbijzijnde natuurreservaat als ze er uit moet. En dat moet ze.
  Ze zoeken t maar uit.


  Oke, heftig man dis proportioneel.
 6. forum rang 8 Valse beer 14 september 2020 09:56
  quote:

  Alex A La Hausse/ A La Baisse schreef op 14 september 2020 09:11:


  [...]

  Ik denk eigenlijk (nog steeds) dat olie op termijn hoger gaat. Geldreactie en herstel van 2021 in aantocht. Niet dat ik een olie specialist ben..1+1=2?

  Hugo Boss 23,74 trouwens..
  nee ,dat is mijn reden niet MO dat wordt een probleem asap nu echt strand
185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare