Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Spektakel binnen de AMX

Slotcall: Spektakel binnen de AMX

De AEX (-0,4%) heeft de openingswinst niet weten vast te houden. In de loop van de dag zakten de technologische zwaargewichten ASML (-1,6%) en Prosus (-3,6%) steeds verder weg.

Binnen de hoofdindex zitten relatief veel techfondsen en dan is het niet zo vreemd dat we in Amsterdam ver achter blijven ten opzichte van Duitsers (+0,0%) en Fransen (+0,3%). Sterker nog: we zijn vandaag de slechtste beurs van Europa.

Zie het vooral als een zwakke dag, want dit jaar doet de AEX-herbeleggingsindex het met een min van 6% helemaal niet zo slecht. Alleen de de DAX (-4,3%) en Nasdaq (+26,0%) presteren beter. Dat geldt ook voor de Dow Jones en S&P500, maar gecorrigeerd voor de zwakke dollar valt deze outperformance allemaal wel mee.

De grootste uitslagen vinden plaats binnen de AMX. Zo vliegt Air France-KLM zonder duidelijk aanwijsbare reden 5,9% omhoog en wil iedereen ineens OCI (+8,6%) hebben. Hoewel, de volumes zijn niet bijzonder hoog.

Het lijkt er simpelweg op dat er sprake is van sectorrotatie. De winnaars van 2020 doen een stapje terug, terwijl de losers de weg omhoog vinden. Zelfs in de AEX zien we dit fenomeen, want kan iemand mij uitleggen waarom ABN Amro ineens 5,1% wint? Ik weet het namelijk niet.

Pharming

U zult zich afvragen waarom ik Pharming (+8,9%) nog niet heb genoemd? Nou bij deze. De fantasie in het aandeel is helemaal terug nu het biotechbedrijf een nieuwe stap heeft gezet in het onderzoek naar de werking van Ruconest tegen corona.

Pharming maakte vanochtend bekend dat het onderzoek is uitgebreid naar Brazilië en Mexico. Dit is een logische stap, omdat deze landen zwaar zijn getroffen door het coronavirus. Hierdoor is het gemakkelijker om in deze landen een grote groep proefpersonen te vinden.

Beleggers hopen dat het middel daadwerkelijk wat kan doen tegen corona. Als dit inderdaad het geval is dan kan Ruconest snel op de markt gebracht worden. Het middel is immers bewezen veilig. Toch moeten beleggers zich niet te snel rijk rekenen, omdat de kans relatief klein is dat het middel ook echt een positieve werking heeft tegen het coronavirus.

Desalniettemin vindt de IEX-Beleggersdesk het aandeel Pharming interessant.

NN Group ex-dividend

Niet schrikken van die -6% die er bij NN Group op het bord staat. Het aandeel gaat vandaag €2,26 ex-dividend en hiervoor gecorrigeerd stijgt het aandeel zelfs 0,6%. NN Group is de eerste verzekeraar die sinds de schrapping van het DNB-advies weer dividend uitkeert.

Begin april gaf De Nederlandse Bank de verzekeraars het advies om voorlopig geen dividend uit te keren. Met de financiële crisis van 2008/2009 in het achterhoofd wilde DNB een nieuwe drama voorkomen.

Achteraf was het advies wat te voorbarig. NN Group wist de winst in het eerste halfjaar van dit jaar zelfs iets op te trekken. Daarnaast beschikt het bedrijf over een grotere kapitaalbuffer dan branchegenoten Aegon (+4,1%) en ASR (+1,1%). 

Maar goed, eind goed al goed. In het onderstaande artikel leest u waarom het aandeel beschikt over een groot opwaarts potentieel.

 

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn omlaag. Met name Zwitserse obligaties (-4 basispunten) zijn geliefd. Maar goed, dat zijn ze al langer, want anders was de rente niet zo laag geweest.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 0,4% omlaag en daarmee blijven we ver achter ten opzichte van de overige Europese indices.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 0,9% en noteert 23,6 punten. 
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones wint 0,9% terwijl de S&P500 (-0,1%) en de Nasdaq (-0,9%) wat terrein prijsgeven. Heel dramatisch is het overigens niet.
  • De euro zakt 0,3% en noteert 1,175 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-0,1%) handhaaft zich boven de $2.000-grens.
  • Olie: WTI (+1,2%) en Brent (+1,0%) lopen licht op.
  • Bitcoin (+2,3%) heeft de smaak aardig te pakken.

Het Damrak

  • ArcelorMittal stijgt 4,9% binnen een dalende AEX. De aandeelhouders hebben echter dusdanig veel klappen om de oren gehad, waardoor het forum momenteel zeer cynisch is. 
  • ING (+2,6%) profiteert wellicht van koersdoelverhogingen van Societe Generale, Berenberg en Jefferies. De gehele sector ligt er echter goed bij.
  • Galapagos (-4,1%) is de weg kwijt. Het is simpelweg wachten op het moment dat Filgotinib daadwerkelijk is toegelaten op de Amerikaanse markt. Daarna is het afwachten hoe groot het marktaandeel gaat zijn in de markt voor reumamedicijnen.
  • Royal Dutch Shell (+2,2%) doet zijn best om de AEX omhoog te stuwen, maar veel effect heeft het niet.
  • Het verlies van Besi (-1,1%) valt in vergelijking met ASMI (-2,0%) en ASML (-1,6%) nog mee. Al met al is het niet de dag van tech.
  • Adyen (-4,1%) wordt ook gedumpt. Het betaalplatform wordt gewaardeerd als een story stock en dan kunnen de tussendtijdse bewegingen fors zijn.
  • Vivoryon stijgt 6,2%, maar dat is voor dit biotechaandeel geen bijzondere uitslag.
  • De grootste winnaar binnen de ASCX is Neways (+7,1%). Er zit een kopertje in, want het volume ligt zeven keer zo hoog als op een gemiddelde handelsdag. 

Adviezen

  • Altice: naar €3,30 van €3,10 en verkopen - Barclays
  • B&S Group: naar houden van kopen en naar €8,50 van €13 - Deutsche Bank
  • Brunel: naar €7 van €15 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • Corbion: naar €37,50 van €36 en kopen - ABN Amro
  • Galapagos: naar €210 van €235 en kopen - Barclays
  • Heineken: naar €86 van €82 en houden - HSBC
  • ING: naar €8,50 van €8 en kopen - Societe Generale
  • ING: naar €8,40 van €8 en kopen - Berenberg
  • ING: naar €9 van €8,80 en kopen - Jefferies
  • NN Group: naar €32,64 van €29,80 en houden - Citigroup

Agenda

11 aug Event Consensus
00:00   B&S Group Bava  
00:00   Softbank Q2-cijfers  
08:00   TKH Q2-cijfers  
08:00   Hello Fresh Q2-cijfers  
11:00   Duitsland ZEW economisch sentiment aug 59,0
14:00   Short term energy outlook IEA  
14:30   VS inflatie PPI jul +0,3% MoM
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sorong 11 augustus 2020 00:19
    quote:

    Brievenbus schreef op 10 augustus 2020 18:01:

    Eerlijk zijn over de AEX Niels!
    De daling van vandaag heeft weinig met ASML te maken, dat wordt ruim gecorrigeerd door Shell.
    De AEX heeft in 1 maand bijna 10% verloren op de Yanks, en dat heeft niets met de dollar te maken.
    Wel met een voorkeur voor lager, shorten....
    Dus heeft het wel met ASML te maken. De daling van ASML heeft behoorlijk impact op de AEX. De impact is onafhankelijk van de evt. stijging van een ander aandeel zoals Shell.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links