Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over Nasdaq 100, ASML en wat u nog meer n.i.e.t. wil weten

ASML is weer stijger van de dag en doet weer een all time high. Woensdag cijfers, naar verluidt een winst per aandeel over Q2 van €1,99 en een omzet van €3,36 miljard. Ik kan met niet herinneren wanneer ASML voor het laatst teleurstelde. Lang geleden. Uiteraard draait alles weer om outlook en orderboek.

Wees u er wel van bewust dat volgens de analisten omzet en winst stagneert. De koers loopt wel op, ofwel met iedere tik wordt het aandeel duurder. Afgezien van korte, felle spikes tijdens crisis is het aandeel nog nooit zo duur geweest als nu.


Ik heb geen idee waarom eigenlijk, maar wist u dat ASML ook in de Nasdaq 100 zit? Daar valt het aandeel niet eens op. Moet u zien dit jaar. U mist alleen Alphabet (+13,4%) en Facebook (+19,1%) in mijn screendump.


Tja, die Nasdaq 100. Die draait sinds 31 januari 1985, wat een perfecte timing. Toen begon de IT-revolutie pas echt goed op gang te komen... et voliá.  Geïndexeerd, in dollars, maar niet herbelegd, want die data heb ik niet, maar hier ziet u de Nasdaq 100 in volle glorie.


Ik geef u de grafiek ook logaritmisch. De Nasdaq 100 kent namelijk twee levens: 1985-2000 en daarna. Het eerst leven van de index was vooral story telling en minder winst en omzet. Dat leverde in 2000 het klappen van de bubbel op. Nu maken de Nasdaq 100 bedrijven vette winsten en betalen zelfs dividend.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links