Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Biedt corona een koopkans?

Biedt corona een koopkans?

De markten gaan op dit moment keihard onderuit. De AEX daalt zelfs 4%. Allemaal uit angst dat het coronavirus zich razendsnel verspreidt over Europa.

Die angst lijkt terecht, nu in Italië het aantal besmettingen razendsnel oploopt. Binnen vier dagen tijd is het aantal besmettingen gestegen van 3 naar 152 en er zijn inmiddels vier doden te melden. Gevolg is dat in de Noordelijke regio's de scholen dicht zijn, grote evenementen worden afgelast en mensen binnen blijven.

De impact op korte termijn voor de Italiaanse economie is groot. Als het virus zich verder verspreidt, kunnen we in Nederland dezelfde taferelen krijgen. Met name de beurs zou hierdoor een flinke tik kunnen krijgen. 

Sterftepercentage laag

Toch zijn er goede redenen te bedenken waarom de huidige dip een koopkans biedt voor beleggers. Allereerst meldt de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat 81% van het aantal besmettingen als 'mild' kan worden bestempeld.

Dit betekent dat het grootste deel van de slachtoffers geen extreme klachten krijgt. Daar komt bij dat het sterftepercentage 'slechts' 2,3% bedraagt. Natuurlijk is iedere dode er één teveel, maar het is niet zo dat er miljoenen mensen zullen sterven aan deze ziekte. Dat zou namelijk echt ontwrichtend zijn voor de samenleving en dus voor de economie op lange termijn.

Nu lijkt vooral de impact op korte termijn groot. In China beginnen ze het virus bijvoorbeeld al enigszins onder controle te krijgen. Dit betekent niet dat het normale leven daar alweer doorgaat, maar het is een signaal dat het de goede kant op gaat.

Beurs kijkt altijd vooruit

Zoals iedereen weet, kijkt de beurs altijd vooruit. Meestal gaat het om een periode van zo'n zes tot negen maanden. Als het virus rond juni een halt is toegeroepen, is de kans groot dat met name de economie in de zomer een extra impuls krijgt.

Chinezen die in januari een nieuwe computer wilden hebben, gaan dit immers niet eeuwig uitstellen. Hetzelfde geldt voor smartphones, meubels etc. De kans is dus heel groot dat er rond de zomer een inhaalvraag plaatsvindt. 

Dit gaan we dan ook zien in de cijfers van bedrijven. Inmiddels zijn we 6% gecorrigeerd. Als de schade van het coronavirus vooral op de korte termijn wordt geleden, krijgt u in feite 6% korting. De kans dat deze crisis uiteindelijk met een sisser eindigt, is nog steeds reëel.

Het Internationaal Montair Fonds denkt bijvoorbeeld dat de wereldeconomie dit jaar door de Chinese groeivertraging slechts met 0,1 procentpunt wordt geraakt. Dat is niet echt schokkend.

Geen alternatief

Een derde argument waarom ik denk dat de huidige dip een koopkans biedt, is dat er simpelweg geen alternatieven zijn voor beleggen. De obligatiemarkt lijkt een echte bubbel te zijn.

Of u heeft er geen probleem mee om uw geld tien jaar uit te lenen tegen een rente van -0,4%.Of uw geld aan de Grieken toe te vertrouwen tegen een vergoeding van 0,99%. Ook die 0,01% op uw spaarrekening oogt niet bepaald aantrekkelijk.

Aantrekkelijke dividendaandelen zijn er gelukkig wel. Eurocommercial Properties keert een dividend uit van 9,6% en heeft het dividend de afgelopen 25 jaar niet hoeven verlagen. Binnen de AEX noteert ASR, dat slechts beperkte exposure heeft naar corona, een dividendrendement kent van ruim 5%.

Als de rook eenmaal is opgetrokken, staat er genoeg geld klaar om dit soort namen op te pikken. Maar goed, eerst moeten we even door de zure appel heen bijten.

Een ene meneer Buffett lijkt mijn verhaal te ondersteunen. Dat is in ieder geval niet de minste:)  

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 februari 2020 12:56
    Wat een krankzinnig verhaal.

    81% is 'mild', dat klopt. Maar kijk ook even naar de definitie van mild. Dat zijn alle gevallen waarin mensen geen longontsteking krijgen en niet opgenomen hoeven te worden. 19% krijgt dus wel een longontsteking en heeft medische behandeling nodig. Een kwart daarvan (ongeveer 5%) moet beademend worden. Daarvan gaat de halft alsnog dood.

    Als dit een serieuze pandemie wordt, dan praat je al snel over een besmettingspercentage van 10% van de wereldbevolking. Dat zijn dus 1.7 miljoen Nederlanders die het virus krijgen (Van de 'mexicaanse griep' in 2009 werd geschat dat 20% van de wereldbevolking het heeft gehad, die verliep wel mild).

    Laten we even verder rekenen. In Nederland krijg je dan:
    1.7 miljoen zieken
    323 duizend longonstekingen
    80 duizend IC-opnames met beademing
    32 duizend doden.

    Dat is een totale ontwrichting van de maatschappij. Niet omdat 32000 doden nou zo veel is (er gaan elk jaar 150.000 nederlanders dood, en een fors deel daarvan zal overlappen met deze groep), maar omdat het tot paniek leidt, allerlei activiteiten geschrapt worden, de gezondheidszorg volledig overbelast raakt (zeker omdat de zorg-medewerkers een behoorlijke kans lopen zelf ziek te worden), en al onze handelspartners op dezelfde manier getroffen worden.

    Ik zie niet zoveel reden tot optimisme, met de huidige ontwikkelingen. Er is een kans dat dit 'met een sisser afloopt', er is ook een kans dat de economie een klap krijgt waarvan ze nog wel een paar jaar nodig heeft om te herstellen. Een daling van 20 of 30% dit jaar is dan helemaal niet uitgesloten.

  2. [verwijderd] 24 februari 2020 13:08
    quote:

    Michiel ICT schreef op 24 februari 2020 13:02:

    Je weet toch dat je moet handelen als "het bloed door de straten loopt".. ?
    Nou dan!
    Alleen de vraag is ... handel waarin?
    Tegen de tijd dat het bloed door de straten loopt moet je kopen wat je kunt kopen. Als je op tijd was uitgestapt kun je dan gewoon weer instappen. Maar wacht dan wel tot we in Nederland elke sporthal vol hebben staan met stretchers met zieken, de supermarkten in de grote steden beveiligd worden door de ME om plunderingen te voorkomen, alle internationale handel stilligt en kabinet rutte valt omdat de medicijnen op zijn. Tot die tijd stroomt er vooral water door de straat.
  3. forum rang 4 Leon57 24 februari 2020 13:10
    EN volgens mij is het aantal besmettingen kleiner als een normale jaarlijkse griepgolf in Nederland. Het aantal overledenen ligt absoluut ook nog onder het jaarlijkse sterftecijfer in Nederland tgv een normale griep.

    Zag volgens mij ook al dat de mensen die beter worden verklaart in China al hoger ligt dan aantal nieuwe besmettingen.

    Omdat het nu dichter bij is gekomen ( Italie, en een geval in de VS) slaat de paniek toe. Of het terecht is , is vraag twee
  4. max21 24 februari 2020 13:37
    quote:

    Leon57 schreef op 24 februari 2020 13:10:

    EN volgens mij is het aantal besmettingen kleiner als een normale jaarlijkse griepgolf in Nederland. Het aantal overledenen ligt absoluut ook nog onder het jaarlijkse sterftecijfer in Nederland tgv een normale griep.

    Zag volgens mij ook al dat de mensen die beter worden verklaart in China al hoger ligt dan aantal nieuwe besmettingen.

    Omdat het nu dichter bij is gekomen ( Italie, en een geval in de VS) slaat de paniek toe. Of het terecht is , is vraag twee
    EN volgens mij is het aantal besmettingen kleiner DAN een normale jaarlijkse griepgolf in Nederland. Het aantal overledenen ligt absoluut ook nog onder het jaarlijkse sterftecijfer in Nederland tgv een normale griep.

    Zag volgens mij ook al dat de mensen die beter worden verklaart in China al hoger ligt dan aantal nieuwe besmettingen.

    Omdat het nu dichter bij is gekomen ( Italie, en een geval in de VS) slaat de paniek toe. Of het terecht is , is vraag twee
  5. Beursflip 24 februari 2020 13:37
    Wat een bizar stukje. Blijkbaar wil de schrijver dat wij in een vallend mes grijpen. Alle aankopen worden uitgesteld of men kiest voor goedkopere alternatieven. Chinezen liegen over de besmettingen en het aantal doden om de economie niet verder te beschadigen. Het uitlenen van aandelen om te shorten is nog steeds verboden. En ondanks de enorme binnenlandse schuldenberg drukt men nog steeds geld bij, de gehele Chinese economie is een enorme luchtbel. En de schrijver heeft het over koopkansen. Volledig vd pot ...
  6. Niels Koerts 24 februari 2020 13:43
    quote:

    ronald1311 schreef op 24 februari 2020 12:46:

    hoe kom je aan 2,3%? 2,3 % is het aantal sterfgevallen uitgedrukt in het totaal aantal besmettingen. Mogelijk is men 2 weken ziek dus een juister percentage krijg je mogelijk als je het huidige aantal sterfgevallen afzet tegen het aantal ziekte gevallen van 2 weken geleden
    Beste Ronald 1311,

    Ik heb de bron erbij gezet. Waarschijnlijk berekent de NOS deze door het aantal doden te delen door het aantal mensen waarbij de ziekte is geconstateerd.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  7. Dutchtenor 24 februari 2020 13:45
    quote:

    Pfooh schreef op 24 februari 2020 13:08:

    [...]
    Tegen de tijd dat het bloed door de straten loopt moet je kopen wat je kunt kopen. Als je op tijd was uitgestapt kun je dan gewoon weer instappen. Maar wacht dan wel tot we in Nederland elke sporthal vol hebben staan met stretchers met zieken, de supermarkten in de grote steden beveiligd worden door de ME om plunderingen te voorkomen, alle internationale handel stilligt en kabinet rutte valt omdat de medicijnen op zijn. Tot die tijd stroomt er vooral water door de straat.
    Goed punt! Ik ben blij dat ik niet in de grote stad woon! Ik begrijp dat hier de supermarkten niet door ME beveiligd gaan worden. Ik vermoed dat u zich altijd voorbeeldig heeft gedragen en dat er voor u wel een plaatsje vrij zal zijn in het hiernamaals? Ik ben bang dat ik, ondanks dat ik op het platteland woon, er toch als zondaar voor zal moeten boeten. Voor de zekerheid ga ik toch maar snel blikken voedsel inslaan en de deuren dichttimmeren. Dank voor de aankondiging van het einde der tijden, de vorige keer ging het niet door, maar nu zo goed als zeker wel.
  8. Niels Koerts 24 februari 2020 13:48
    quote:

    max21 schreef op 24 februari 2020 12:46:

    die zalvende woorden hebben we vaker gehoord ;)
    Ik denk dat dit de trigger is voor de recessie die al eindeloos lang op zich laat wachten

    Het lijkt wel alsof de column door een bankier is geschreven: vooral blijven kopen!

    Afijn, de tijd zal het leren, ik hoop dat je gelijk krijgt
    Beste Max21,

    Het bankiersbloed stroom helaas niet door mijn aders. Ik moet echter wel toegeven dat ik van nature optimistisch ben ingesteld. Of ik gelijk krijg, moeten we inderdaad afwachten.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  9. Niels Koerts 24 februari 2020 13:51
    quote:

    Pfooh schreef op 24 februari 2020 12:56:

    Wat een krankzinnig verhaal.

    81% is 'mild', dat klopt. Maar kijk ook even naar de definitie van mild. Dat zijn alle gevallen waarin mensen geen longontsteking krijgen en niet opgenomen hoeven te worden. 19% krijgt dus wel een longontsteking en heeft medische behandeling nodig. Een kwart daarvan (ongeveer 5%) moet beademend worden. Daarvan gaat de halft alsnog dood.

    Als dit een serieuze pandemie wordt, dan praat je al snel over een besmettingspercentage van 10% van de wereldbevolking. Dat zijn dus 1.7 miljoen Nederlanders die het virus krijgen (Van de 'mexicaanse griep' in 2009 werd geschat dat 20% van de wereldbevolking het heeft gehad, die verliep wel mild).

    Laten we even verder rekenen. In Nederland krijg je dan:
    1.7 miljoen zieken
    323 duizend longonstekingen
    80 duizend IC-opnames met beademing
    32 duizend doden.

    Dat is een totale ontwrichting van de maatschappij. Niet omdat 32000 doden nou zo veel is (er gaan elk jaar 150.000 nederlanders dood, en een fors deel daarvan zal overlappen met deze groep), maar omdat het tot paniek leidt, allerlei activiteiten geschrapt worden, de gezondheidszorg volledig overbelast raakt (zeker omdat de zorg-medewerkers een behoorlijke kans lopen zelf ziek te worden), en al onze handelspartners op dezelfde manier getroffen worden.

    Ik zie niet zoveel reden tot optimisme, met de huidige ontwikkelingen. Er is een kans dat dit 'met een sisser afloopt', er is ook een kans dat de economie een klap krijgt waarvan ze nog wel een paar jaar nodig heeft om te herstellen. Een daling van 20 of 30% dit jaar is dan helemaal niet uitgesloten.

    Beste Pfooh,

    Ik sluit zeker niet uit dat we nog verder gaan corrigeren, maar u bent wel heel somber. Gelukkig hebben we een markt en dan zullen we zien wie het uiteindelijk bij het rechte eind heeft.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  10. [verwijderd] 24 februari 2020 14:29
    quote:

    Dutchtenor schreef op 24 februari 2020 13:45:

    [...]
    Goed punt! Ik ben blij dat ik niet in de grote stad woon! Ik begrijp dat hier de supermarkten niet door ME beveiligd gaan worden. Ik vermoed dat u zich altijd voorbeeldig heeft gedragen en dat er voor u wel een plaatsje vrij zal zijn in het hiernamaals? Ik ben bang dat ik, ondanks dat ik op het platteland woon, er toch als zondaar voor zal moeten boeten. Voor de zekerheid ga ik toch maar snel blikken voedsel inslaan en de deuren dichttimmeren. Dank voor de aankondiging van het einde der tijden, de vorige keer ging het niet door, maar nu zo goed als zeker wel.
    Ach nee, dit is helemaal niet het 'einde der tijden'. Over een jaar of 5 is de economie er weer bovenop, over een jaar of 10 zijn we het al weer vergeten. Dalingen van 20% of meer zijn niet abnormaal, daar heb je er elk decennium bijna 1 van.

    Hier een italiaanse supermarkt vanochtend: pbs.twimg.com/media/ERe6DpqWAAEzTMu?f...

    Italie heeft nu een paar honderd gevallen in 3 dagen. Hoe denk je dat het er uit gaat zien als het een paar weken duurt? De meeste mensen in steden hebben geen voedsel voor een paar weken in huis. Bevoorrading gaat wel door, maar niet een tempo dat hamsteren toelaat. Dus gaat 't eten op de bon. En dat moet je afdwingen als je geen rellen wilt. Daar is niks abnormaals aan.

    Ja, ik ben pessimistisch, als in: ik denk niet dat dit gewoon overwaait zonder consequenties. Maar ik ben vrij optimistisch over de uitkomst. Over een jaar is alles weer normaal. Over een maand of 3 zitten we op het dieptepunt van de gezondheidscrisis, en stijgen de markten al weer als een dolle. Maar tot die tijd gaat 't voorlopig nog even omlaag.
43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links