Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Wat een week!

Slot: Wat een week!

Diegene die dinsdag op kantoor zei dat de AEX deze week met een mooie winst van 0,8% zou afsluiten, werd waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch zetten we in Amsterdam wederom een nieuw jaarrecord op het bord.

Eerlijk gezegd is het een mirakel. Begin deze week was het kommer en kwel, omdat de Amerikaanse president zei dat een handelsdeal weleens over de presidentsverkiezingen getild kon worden.

Maar zoals we de beste man kennen, zei hij binnen 24 uur dat een deal alsnog binnen handbereik was. In no time spoten de koersen weer omhoog. Als kers op de taart kwam er vandaag een fantastisch banenrapport langs.

Maar liefst 266.000 arbeidsplaatsen werden er gecreëerd. Gevolg is dat de werkloosheid in de VS op het laagste niveau in vijftig jaar is uitgekomen. Voor aandelenbeleggers goed nieuws, aangezien Joe Sixpack zijn baan behoudt en dus genoeg geld verdient om spulletjes van te kopen.

Daar komt bij dat de kans op ontslag met de dag afneemt, waardoor het vertrouwen van de gemiddelde Amerikaan hoog blijft.  Reden genoeg om zijn gespaarde centjes te gebruiken voor een grote aankoop. Goed voor bedrijven en dus voor de aandeelhouders. 

Rente blijft laag

Als het zo goed gaat met de Amerikaanse economie is er normaal gesproken de vrees dat de inflatie uit de hand gaat lopen. Als iedereen immers een baan heeft, dan verbetert de onderhandelingsmacht van de werknemer en gaan de lonen omhoog.

Gek genoeg is daar geen sprake van. Afgelopen maand stegen de lonen in de VS met slechts 0,2% op maandbasis. Dat was een tikje lager dan waar analisten rekening mee hielden.

De inflatie blijft daardoor binnen de perken. In november stijgen de prijzen naar verwachting met 2% op jaarbasis. Precies zoals de Fed het graag ziet. Daar komt bij dat er nog geen geruchten zijn dat de Amerikaanse Centrale Bank de rente gaat verlagen.

Er is immers nog een handelsoorlog aan de gang. Een goed alibi om de rente toch maar even niet te verlagen. Dat maakt het voor beleggers extra mooi. Er is immers geen alternatief om in te beleggen.

Of u moet zin hebben in een rente van 1,9%, maar dan moet u wel uw geld tien jaar uitlenen aan de Amerikaanse overheid. Risicovrij is dit niet, want u loopt een valutarisico. Daarnaast houdt Trump van geld uitgeven, waardoor de staatsschuld is opgelopen naar 103% ten opzichte van het BBP.

Boskalis
Klik op de afbeelding voor een grote versie (bijgewerkt tot en met Q1 2019)

Dat is fors, want hoe gaat het plaatje eruit zien als die recessie er wel komt? De kans op wanbetaling is en blijft natuurlijk erg klein, maar het is wel een risico die u nooit uit het oog mag verliezen. 

Rentes

We blijven nog even op de rentemarkt. De vergoedingen op tienjaars staatspapier komen nauwelijks in beweging. Alleen de Amerikaanse yield maakt een aardig spurt. Dat zou zomaar te maken kunnen hebben met het goede banencijfer van vanmiddag.

Rentes

De lijstjes

 • AEX deze week: +0,8%
 • AEX deze maand: +0,8%
 • AEX dit jaar: +23,5%
 • AEX Herbeleggingsindex dit jaar: +28,1%

Outperformer

De AEX behoort deze week tot de beste beurzen van Europa. De herbeleggingsindex zet met een score van 2085,88 zelfs een nieuwe all time high op het bord.

De Fransen (-0,7%) en Duitsers (-0,5%) daarentegen blijven lelijk achter. Het verschil wordt verklaard doordat zwaargewichten zoals ASML (+2,3%) en Unilever (+1,1%) het deze week relatief goed hebben gedaan. 

Indices

AEX

Galapagos (+7,4%) lijkt alleen maar te kunnen stijgen. Wederom zet het biotechfonds een nieuwe all time high op het bord. Is er iemand die er vanaf een tientje nog in zit? Zo, ja dan bent u mentaal ijzersterk.

De financials vallen weer eens tegen. Met name bij ABN Amro (-1,7%) springen de tranen me in de ogen. De IEX Beleggersdesk ziet al lange tijd lichtpuntjes. Helaas pikt de markt deze (vooralsnog) niet op.  

AEX

AMX

OCI (+7,7%) klimt eindelijk uit het dal, evenals Boskalis (+4,2%) dat vandaag een mooie order bekend maakte. Dat geldt helaas niet voor Air France-KLM (-3,8%). Misschien heeft de oplopende olieprijs hier iets mee te maken.

AMX

ASCX

De analisten van Berenberg zetten Alfen (+6,9%) in het zonnetje. De marktvorsers zeggen dat het bedrijf te goedkoop is, gezien het groeipotentieel. Verder wordt Kiadis (-8,2%) weer ouderwets in de kliko gegooid.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Deze week maakt Arend Jan zondag de vooruitblik.

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. ...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 17:45 Slotcall: Groene cijfers, rode beurs 5
 2. 05 aug Slotcall: Verrassende cijfers 4
 3. 05 aug Bizar kwartaal voor Ahold

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Weert=No.1 6 december 2019 18:39
  Maandag puntje eraf, want dan maakt iedereen zich zorgen over de FED die nu niet meer kan verlagen na de laagste werkloosheidscijfers sinds 50 jaar.Rutte moet weg; hij heeft evenals Dijkhof vrijetijdsreisjes gedeclareerd.Christine Lagarde moet met haar rimpelgezicht met pensioen en zich vooral niet bemoeien met het te "Lage"financieringstekort van Dld. en NL.En al helemaal niet met handelsbalansoverschotten.Prettig weekend Hr. Koerts + 17 milj anderen.
 2. forum rang 6 Erny 6 december 2019 18:47
  quote:

  Weert=No.1 schreef op 6 december 2019 18:39:


  Maandag puntje eraf, want dan maakt iedereen zich zorgen over de FED die nu niet meer kan verlagen na de laagste werkloosheidscijfers sinds 50 jaar.Rutte moet weg; hij heeft evenals Dijkhof vrijetijdsreisjes gedeclareerd.Christine Lagarde moet met haar rimpelgezicht met pensioen en zich vooral niet bemoeien met het te "Lage"financieringstekort van Dld. en NL.En al helemaal niet met handelsbalansoverschotten.Prettig weekend Hr. Koerts + 17 milj anderen.

  Dat denk ik ook.
 3. forum rang 6 Just lucky 6 december 2019 20:56
  quote:

  Henny92 schreef op 6 december 2019 19:42:


  Duitsland 5% lagere productie dan 2018, Japan in crisis, VS gaat ook niet best, en dan komt er een onbegrijpelijke 266K uit de bus rollen. Hier zal een zeer stevige correctie op volgen denk ik. Ik deel het optimisme van de beurzen totaal niet. We staan onderhand zo'n 20% te hoog.
  Zo te lezen pis jij al het hele jaar naast de pot.....
 4. forum rang 6 rene66 7 december 2019 00:27
  Ik zat vandaag nog te kijken naar een uitzending van Yahoo Finance en daar zat een analist die vertelde dat wij alle oude plaatjes en logica en spelregels tav recessie, inverted yield curve, PE ratio's, inflatie en dergelijke gewoon moeten vergeten in de VS. Dit omdat de oude economie in de VS heel klein is in vergelijk met de nieuwe economie in de VS.

  Al die begrippen, rekensommen en wat dan ook zijn gebaseerd op de oude economie. Onder oude economie verstaat hij de wereld zoals die er met name voor 1980 uit zag. Het grote verschil met de nieuwe economie is technologie. Als bijvoorbeeld Microsoft een software pakket maakt voor 100 duizend mensen of voor 100 miljoen mensen dan blijven de kosten van het pakket hetzelfde, de winst toename is echter verbluffend.

  De begrippen en rekensommen en dergelijk blijven nog wel van toepassing op het deel van de oude economie. Volgens de analist is de verhouding oude/nieuwe economie in de VS 30% versus 70%. In Europa is dat echter 60% versus 40%. De reden daarvoor is dat in de VS veel meer tech giganten zitten en bio bedrijven. dat verklaart ook dat de beurs in de VS beduidend beter doet dan de beurs in Europa.

  Wij hebben in Nederland gelukkig nog bedrijven zoals ASML, Besi, ASMI en Galapagos en wellicht nog een paar bedrijven die voldoen aan de nieuwe economie. Volgens de analist komt China steeds meer op het niveau van de VS maar duurt het nog wel een jaar of 5 tot 10 voordat dat bereikt is. Europa zou het niet meer kunnen inhalen omdat de achterstand te groot is.
10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare