Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: ING op de weg terug

TA: ING op de weg terug

De laatste weken is wat sectorrotatie waar te nemen waarbij geld uit defensieve aandelen wordt gehaald en wordt geïnvesteerd in meer cyclische sectoren.

Sectoren die de afgelopen jaren onder druk hebben gestaan, herstellen van hun dieptepunten en laten technische verbeteringen zien. Onder andere de auto-, banken- en telecommunicatiesector maken een draai omhoog.

Daar staat tegenover dat er geld wordt onttrokken aan de defensieve, veilige waarden als voeding, media en consumentengoederen.

Ik bespreek hieronder de bankensector en het technische plaatje van ING. Eerst kijk ik nog even naar de AEX index.

AEX index kijkt opzij

De Nederlandse beurs heeft de afgelopen dagen pas op de plaats gemaakt na de stijging van begin deze maand. De huidige aarzeling zou een nieuwe hogere koersbodem kunnen opleveren. Hiervoor zou de AEX index vanaf het huidige niveau moeten opveren en een aanval moeten inzetten op weerstand 586,32.

Zolang deze weerstand echter intact is, blijft het technisch beeld neutraal en kan ook een nieuwe correctie richting steun 553,85 niet worden uitgesloten.

Bankensector herstelt

De Europese bankensector maakt op korte termijn een draai omhoog. Geholpen door oplopende kapitaalmarktrente veren banken op van hun recente dieptepunten.

De Euro Stoxx sector Banks heeft in de vorm van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon een bodemformatie afgerond en kan verder omhoog. Eerste koersdoel wacht nu in de zone 102-105.

ING veert op

ING beweegt al ruim vijf jaar in een forse neutrale bandbreedte tussen steun €8 en weerstand €16. Begin 2018 is het aandeel afgeketst op de bovenkant van deze bandbreedte en is de koers hard weggezakt.

Recent is ING echter opgevangen aan de onderkant van de bandbreedte en is er een herstel ingezet. Om meer ruimte vrij te maken voor een groter herstel dient ING de correctieve fase af te breken.

Positieve punten

De eerste verbeteringen traden op nadat de koers werd opgevangen door de steun van de bodem van 2016. Hierna is het aandeel teruggekeerd boven de bodem van begin dit jaar waarmee de dalende fase flink in kracht is afgenomen.

De afgelopen weken wist ING ook een hogere koersbodem te vormen en terug te keren boven het 200-daags gemiddelde. Dit geeft aan dat de verkoopdruk verder is opgedroogd.

Aanval op de weerstand

Op korte termijn is te zien dat ING een aanval heeft ingezet op weerstand €10,68, gevormd door de top van juli. Als deze weerstand wordt gebroken, zullen de technische verbeteringen worden bevestigd en zal ook de langetermijn-correctieve fase worden afgebroken.

Als ING daarna ook een hogere bodem kan vormen boven de 200-dagenlijn zal er een stijgende fase worden ingezet die de koers terug kan brengen naar de bovenkant van de langetermijn-bandbreedte rond €16.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 08:00 Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 41
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

339 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Happy 24 oktober 2019 08:56
    quote:

    fred optie schreef op 24 oktober 2019 08:49:

    heb tocht het ideedat het het laatste staartje onzinnige bullmarkt is.

    beetjestijgen en dan plaatsik wat long deltas.
    Pas op hoor, ik verwacht de correctie al vanaf eind augustus. Heeft me nauwelijks wat opgeleverd. Maar iedere dag verder is er weer een af. Het komt, zeker met de alle outlooks die er dagelijks verschijnen.
  2. [verwijderd] 24 oktober 2019 08:58
    quote:

    Happy schreef op 24 oktober 2019 08:56:

    [...]

    Pas op hoor, ik verwacht de correctie al vanaf eind augustus. Heeft me nauwelijks wat opgeleverd. Maar iedere dag verder is er weer een af. Het komt, zeker met de alle outlooks die er dagelijks verschijnen.
    het maakt mij nu niet uit. zit gamma long.. beide kanten op goed. verlies iederedag wat geld aan premieverval. gisteren optiesgekocht. klein.
  3. Optiefan 24 oktober 2019 08:59
    quote:

    fred optie schreef op 24 oktober 2019 08:49:

    heb tocht het ideedat het het laatste staartje onzinnige bullmarkt is.

    beetjestijgen en dan plaatsik wat long deltas.
    S&P gister een ATH? Als die 3000 de nieuwe bodem wordt dan kan een correctie nog wel even duren lijkt me... de DAX wil ook maar niet zakken (RSI wel redelijk overbought)
339 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links